Naar welk voedsel hunkeren vrouwen tijdens de zwangerschap en waarom?

Hoewel hunkeringen tijdens de zwangerschap vaak enorm dramatisch wordt afgeschilderd, zijn ze voor veel zwangere vrouwen niet om te lachen. In feite schatte een Amerikaans onderzoek dat 50-90% van de zwangere vrouwen specifieke hunkering naar voedsel ervaart. Hoewel onbedwingbare trek tijdens de zwangerschap veel voorkomt, begrijpen we nog steeds niet echt waarom ze gebeuren.

hunkering
Een theorie die regelmatig wordt geponeerd, suggereert dat het lichaam hunkert naar wat het ontbreekt. Dus als een zwangere vrouw plotseling behoefte heeft aan zoute chips, kan haar lichaam natriumarm zijn, enzovoort. Er is echter weinig wetenschappelijk onderzoek dat suggereert dat deze relatie tussen het lichaam en zijn onbedwingbare trek bestaat.

Een andere mogelijkheid is een verhaal uit het verleden, een mogelijke fabel. Deze verklaring stelt dat het geslacht van de baby verantwoordelijk is voor verschillende onbedwingbare trek en zelfs ochtendmisselijkheid.

Wat de oorzaak ook is, het verlangen naar zwangerschap is heel reëel. Hier zijn enkele van de meest voorkomende hunkeren naar voedsel die vrouwen ervaren tijdens de zwangerschap en hoe ze veilig kunnen worden bevredigd.

 

Pittig eten

Chilipepers en ander gekruid voedsel zijn veel voorkomende trekjes bij zwangere vrouwen. Een theorie over waarom is dat zwangere vrouwen constant afkoeling nodig hebben. Ons lichaam koelt af door te zweten, wat er gebeurt als we pittig eten eten. Omdat de normale smaakvoorkeuren tijdens de zwangerschap kunnen veranderen, kunnen zelfs vrouwen die gewoonlijk gekruid voedsel vermijden, hunkeren naar het hete spul.

Veilig tevreden stellen: gekruid voedsel is over het algemeen veilig voor zwangere vrouwen om te eten. Pas echter op dat je het niet overdrijft, omdat dit brandend maagzuur en andere spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

 

IJsjes

Afgezien van de voor de hand liggende voordelen van afkoeling, verlangen zwangere vrouwen vaak naar ijs omdat het zoet is en zoete dingen een van de meest voorkomende verlangens zijn. Er wordt ook verondersteld dat vrouwen hunkeren naar ijs omdat het veel calcium bevat.

Veilig tevreden stellen: als jouw ijsconsumptie naar overmatig gebied gaat, schakel dan over op magere bevroren yoghurt als een bevredigend alternatief.

 

Chocolade

Voortbordurend op het verlangen naar iets zoets, is chocolade een regelmatig verlangen tijdens de zwangerschap.

Veilig tevreden stellen: als jouw hunkering naar chocolade gestild moet worden, kies dan voor pure chocolade van hoge kwaliteit met een hoog cacaogehalte. Van pure chocolade wordt gezegd dat het meer flavonoïden bevat en vaak minder suiker dan melkchocolade.

 

Augurken

Nog een veel voorkomende boosdoener. Er wordt gespeculeerd dat zwangere vrouwen hunkeren naar augurken omdat ze hunkeren naar natrium, maar dit is niet bevestigd.

Veilig tevreden stellen: als je iets zouts nodig hebt, zijn augurken zeker een van de gezondere voedingsmiddelen om uit te kiezen.

 

Rood vlees

Hoewel veel vrouwen tijdens de zwangerschap last hebben van een ijzertekort, hoeft dit niet te verklaren waarom zoveel zwangere vrouwen zo’n trek hebben in rood vlees. Een diepgaand onderzoek naar het verlangen naar zwangerschap suggereert dat zwangerschapshormonen verantwoordelijk zijn, omdat ze ervoor zorgen dat jouw smaak- en reukvermogen veranderen.

Veilig tevreden stellen: Een verlangen naar rood vlees kan gunstig zijn, aangezien veel zwangere vrouwen een ijzertekort hebben. Zorg ervoor dat je het met mate eet en ook de juiste hoeveelheid groente binnenkrijgt. En uiteraard allemaal doorbakken.

 

Pindakaas

Het verlangen naar pindakaas wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een behoefte aan troostmaaltijd. Wanneer zwangerschapshormonen opvlammen, wordt het smaakgevoel van veel vrouwen verhoogd en staat hun hunkering erop om bevredigd te worden. Dit verklaart misschien waarom zoveel vrouwen tijdens de zwangerschap naar dit comfortvoedsel hunkeren.

Veilig tevreden stellen: stil jouw pindakaasfixatie door deze op een stuk fruit te smeren. Dit zou ook je verlangen naar zoet moeten verrukken en zal je hopelijk ervan weerhouden om de hele pot met een lepel op te eten. Denk aan pindakaas met appel.

 

Pica

Nee, dit is geen voedsel.

Het is bekend dat sommige verlangens naar zwangerschap een andere wending kunnen nemen. Pica, een aandoening die het meest voorkomt bij kinderen, maar soms ook bij zwangere vrouwen, is het verlangen naar niet-voedingsstoffen. Aarde, verbrande lucifers en waszetmeel zijn typische trek in pica.

Veilig tevreden stellen: het eten van non-food stoffen kan buitengewoon gevaarlijk zijn. Het is belangrijk dat je het jouw arts vertelt als je deze soort hunkering ervaart, zodat zij kunnen proberen erachter te komen wat de oorzaak is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief