15 voedingsmiddelen die je helpen gehydrateerd te blijven

Voldoende water drinken is ontzettend belangrijk als je zwanger bent. Helaas is dat soms een uitdaging. Er zijn ook andere manieren om gehydrateerd te blijven als je zwanger bent. Deze voedingsmiddelen met een hoog watergehalte zijn verfrissend, boordevol voedingsstoffen en van nature caloriearm.

Hydraterende voeding
 

Eet je water

Volgens de oude vuistregel zou je acht glazen water per dag moeten drinken (en sommige experts bevelen zelfs meer aan). Dat kan op sommige dagen een ontmoedigende taak lijken, maar hier is het addertje onder het gras: je hoeft niet al dat water te drinken. Ongeveer 20% van onze dagelijkse H2O-inname is afkomstig van vast voedsel, vooral fruit en groenten.

Het is nog steeds belangrijk om veel water te drinken, vooral in de zomer, maar je kunt ook je dorst lessen met deze 15 enorm hydraterende voedingsmiddelen, die allemaal voor minstens 90% uit water bestaan.

 

Komkommer

Watergehalte: 96,7%

Deze zomergroente – die het hoogste watergehalte heeft van vast voedsel – is perfect in salades, of in plakjes gesneden en geserveerd met wat hummus.

Wil je de hydraterende kracht van komkommer nog meer oppompen? Probeer het te mengen met magere yoghurt, munt en ijsblokjes om komkommersoep te maken. Soep is altijd hydraterend, maar in de zomer wil je misschien niet iets warms eten. Gekoelde komkommersoep daarentegen is het hele jaar door zo verfrissend en heerlijk.

 

Ijsbergsla

Watergehalte: 95,6%

IJsbergsla heeft de neiging om een ​​slechte naam te hebben, qua voedingswaarde. Gezondheidsdeskundigen raden vaak aan om het te vermijden ten gunste van donkerdere groenten zoals spinazie of Romeinse sla, die grotere hoeveelheden vezels en voedingsstoffen bevatten zoals foliumzuur en vitamine K. Het is echter een ander verhaal als het gaat om het watergehalte: knapperige ijsberg heeft het hoogste van elke sla, gevolgd door boterkop, groen blad en romaine-variëteiten.

Dus als de temperatuur stijgt, stapel dan ijsberg op sandwiches of gebruik het als bed voor een gezonde kipsalade. Nog beter: gooi de tortilla’s en hamburgerbroodjes weg en gebruik ijsbergblaadjes als wrap voor taco’s en hamburgers.

 

Selderij

Watergehalte: 95,4%

Die legende over selderij met negatieve calorieën is niet helemaal waar, maar het komt redelijk dichtbij. Net als alle voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, bevat selderij heel weinig calorieën – slechts 6 calorieën per steeltje. En zijn een combinatie van vezels en water die je helpen te vullen en je eetlust te beteugelen.

Deze lichtgewicht groente heeft echter geen tekort aan voedingswaarden. Selderij bevat foliumzuur en vitamine A, C en K. En mede dankzij het hoge watergehalte neutraliseert selderij maagzuur en wordt het vaak aanbevolen als een natuurlijk middel tegen brandend maagzuur en zure reflux.

 

Radijs

Watergehalte: 95,3%

Deze verfrissende wortelgroenten mogen niet ontbreken in jouw lente- en zomersalades. Ze bieden een uitbarsting van pittig-zoete smaak – en kleur – in een kleine verpakking, en nog belangrijker: ze zijn gevuld met antioxidanten zoals catechine (ook te vinden in groene thee).

Een knapperige textuur maakt radijs ook een perfecte aanvulling op gezonde zomerkoolsla – geen mayonaise nodig. Snijd ze in plakjes met geraspte kool en wortels, gesneden peultjes en gehakte hazelnoten en peterselie, en meng met citroensap, olijfolie, zout en peper.

 

Tomaten

Watergehalte: 94,5%

Gesneden tomaten zullen altijd een steunpilaar zijn van salades, sauzen en sandwiches, maar vergeet de zoete cherrytomaatjes niet, die een uitstekende hydraterende snack vormen. Ze zijn geweldig om gewoon in je mond te stoppen, misschien met wat noten of wat natriumarme kaas. Je krijgt een geweldige smaakexplosie als je erin bijt.

Heb je vrienden op bezoek? Spies van cherrytomaten, basilicumblaadjes en kleine stukjes gepasteuriseerde mozzarella op tandenstokers voor een snel en gemakkelijk aperitief.

 

Groene paprika

Watergehalte: 93,9%

Paprika’s van alle tinten hebben een hoog watergehalte, maar groene paprika’s lopen voorop, net voor de rode en gele paprika (die ongeveer 92% water bevatten). En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, bevatten groene paprika’s net zoveel antioxidanten als hun iets zoetere broers en zussen.

Paprika’s zijn een geweldige snack voor het eten of ’s avonds laat. We vertellen mensen dat ze groenten moeten kauwen als ze trek hebben, maar veel mensen vervelen zich vrij snel van wortels en selderij. Paprika’s zijn geweldig om in stukken te snijden als je thuiskomt van je werk, terwijl je aan het koken bent of op het avondeten wacht.

 

Bloemkool

Watergehalte: 92,1%

Laat je niet misleiden door de bleke kleur van bloemkool: deze bescheiden roosjes hebben niet alleen veel water, maar zitten ook boordevol vitamines en fytonutriënten waarvan is aangetoond dat ze helpen het cholesterol te verlagen en kanker te bestrijden, waaronder borstkanker. (Een studie uit 2012 van borstkankerpatiënten door onderzoekers van de Vanderbilt University ontdekte dat het eten van kruisbloemige groenten zoals bloemkool geassocieerd was met een lager risico om te overlijden aan de ziekte of een herhaling te zien.)

Verdeel ze en voeg ze toe aan een salade voor een bevredigende crunch. Je kunt zelfs de croutons weglaten.

 

Watermeloen

Watergehalte: 91,5% water

Het is vrij duidelijk dat watermeloen vol zit met, nou ja, water, maar deze sappige meloen is ook een van de rijkste bronnen van lycopeen, een kankerbestrijdende antioxidant die voorkomt in rood fruit en groenten. In feite bevat watermeloen meer lycopeen dan rauwe tomaten – ongeveer 12 milligram per partje, tegenover 3 milligram per middelgrote tomaat.

Hoewel deze meloen op zichzelf al voldoende hydrateert, meng je hem graag met water in de zomer. Bewaar een waterkan in de koelkast met watermeloenblokjes op de bodem. Het is echt verfrissend en een grote stimulans om in het algemeen meer water te drinken.

 

Spinazie

Watergehalte: 91,4% water

IJsbergsla kan een hoger watergehalte hebben, maar spinazie is over het algemeen een betere gok. Door rauwe spinazieblaadjes op je boterham of salade te stapelen, krijg je bijna evenveel ingebouwde hydratatie, met een extra voedingspunch.

Spinazie is rijk aan luteïne, kalium, vezels en hersenbevorderend foliumzuur, en slechts één kopje rauwe bladeren bevat 15% van je dagelijkse inname van vitamine E – een belangrijke antioxidant voor het afweren van de schadelijke moleculen die bekend staan ​​als vrije radicalen.

 

Stervrucht

Watergehalte: 91,4% water

Deze tropische vrucht, ook wel carambola genoemd, is er in zoete en zure varianten en heeft een sappige textuur die lijkt op ananas. De opvallende vorm ziet er geweldig uit in een fruitsalade of als eetbare garnering op de rand van een zomercocktail, en als extra bonus is het rijk aan antioxidanten, vooral epicatechine – een hart-gezonde verbinding die ook voorkomt in rode wijn en donkere chocolade en groene thee.

Een waarschuwing: mensen met nierproblemen moeten stervrucht vermijden vanwege het hoge gehalte aan oxaalzuur.

 

Aardbeien

Watergehalte: 91,0%

Alle bessen zijn goed voedsel voor hydratatie, maar sappige rode aardbeien zijn gemakkelijk de beste van het stel. Frambozen en bosbessen zweven beide rond de 85% water, terwijl bramen maar iets beter zijn met 88,2%.

Ik hou van aardbeien die in een smoothie worden gemengd of met gewone magere yoghurt worden gemengd – een ander hydraterend voedsel. Aardbeien voegen natuurlijke zoetheid toe aan de yoghurt en de combinatie van koolhydraten, vezels en eiwitten is een geweldige herstelsnack na het sporten.

 

Broccoli

Watergehalte: 90,7%

Net als bloemkool, voegt rauwe broccoli een bevredigende crunch toe aan een salade. Maar het voedingsprofiel – veel vezels, kalium, vitamine A en vitamine C – is iets indrukwekkender. Bovendien is broccoli de enige kruisbloemige groente (een categorie die behalve bloemkool ook kool en boerenkool bevat) met een aanzienlijke hoeveelheid sulforafaan, een krachtige stof die de beschermende enzymen van het lichaam stimuleert en kankerverwekkende chemicaliën wegspoelt.

 

Grapefruit

Watergehalte: 90,5%

Deze sappige, pittige citrusvrucht kan helpen het cholesterol te verlagen. In één onderzoek verlaagden mensen die één grapefruit per dag aten hun slechte (LDL) cholesterol met 15,5% en hun triglyceriden met 27%. Onderzoekers zeggen dat verbindingen in het fruit helpen bij het verbranden van vet en het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, waardoor een onbedwingbare trek (craving) wordt verminderd.

 

Baby worteltjes

Water inhoud: 90,4%

Een wortel is toch een wortel? Niet als het om het watergehalte gaat. Het blijkt dat de worteltjes van babyformaat meer water bevatten dan wortelen op ware grootte (die slechts 88,3% water bevatten).

De gemaksfactor van kant-en-klaar is ook moeilijk te overtreffen. Snack ze direct uit de zak, doop ze in hummus of guacamole, of – voor een beetje extra knapperigheid en feloranje kleur – hak ze fijn en voeg ze toe aan salades of salsa’s.

 

Meloen

Water inhoud: 90,2%

Deze sappige meloen levert een grote voedingswaarde op voor zeer weinig calorieën. Een portie van 600 gram – ongeveer een kwart meloen – bevat slechts 50 calorieën, maar levert wel 100% van jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine A en C.

Denk aan meloen als een toetje na het eten. Als je een zoetekauw bent, zal het zeker voldoening geven. Moe van gewoon fruit? Meng meloen met yoghurt en vries het in tot een sorbet, of pureer het met sinaasappelsap en munt om een ​​verfrissende soep te maken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief