10 verrassende redenen waarom je niet zwanger wordt

Soms is de reden waarom je niet zwanger kunt worden, niet zo duidelijk. Hier zijn enkele redenen waarom je het moeilijk vindt om zwanger te worden.

Waarom jij niet zwanger wordt
 

Waarom kan ik niet zwanger worden?

Om zwanger te raken kan om zoveel verschillende redenen een uitdaging zijn. Nadat je medische problemen die verband houden met onvruchtbaarheid, zoals endometriose en PCOS, hebt uitgesloten, kun je je achter jouw hoofd krabben en je afvragen waarom je moeite hebt om zwanger te worden. Als je met weinig succes hebt geprobeerd zwanger te worden, kunnen deze veelvoorkomende boosdoeners de schuld zijn.

 

Aan jouw dieet ontbreken de juiste voedingsstoffen

Een van de gemakkelijkste wijzigingen die je kunt aanbrengen om jouw kansen op zwangerschap te vergroten, begint met het voedsel dat je op jouw bord legt. En dit geldt niet alleen voor vrouwen die de baby zullen dragen, het is ook belangrijk voor mannen. Antioxidanten staan ​​erom bekend dat ze de vrije radicalen in ons lichaam te bestrijden die kanker en andere ziekten veroorzaken, maar ze kunnen ook de mannelijke vruchtbaarheid verhogen. Er zijn veel verschillende bronnen van antioxidanten, maar de beste voor de gezondheid van sperma zijn zink, vitamine C, selenium, vitamine E, foliumzuur en lycopeen. Je kunt ze ook als supplement innemen, wat misschien zelfs beter is omdat het de hoeveelheid sperma die beschadigd raakt, vermindert. Verminder als man ook de inname van soja, aangezien mannen die grote hoeveelheden soja eten, over het algemeen een lager aantal zaadcellen hebben dan mannen die dat niet doen.

 

Je hebt niet lang genoeg geprobeerd

Als je jarenlang hebt geprobeerd om niet zwanger te raken, kan het verrassend zijn om te beseffen dat het enige tijd kan duren. Zelfs bij een 25-jarig stel dat op het hoogtepunt van hun vruchtbaarheid in het leven is, is de kans op zwangerschap ongeveer 20 procent per maand. Tegen het einde van zes maanden bereiken ongeveer 60 tot 80 procent van deze paren zwangerschap en na 12 maanden ongeveer 85 tot 90 procent van de paren. De resterende 10 procent van de paren, legt ze uit, zal waarschijnlijk binnen een tot twee jaar zwanger worden, maar je zou een afspraak moeten maken met een arts na 12 maanden goed getimede geslachtsgemeenschap. Kort gezegd: het is eigenlijk best een uitdaging om zwanger te raken. Als je regelmatig menstrueert en de timing goed is. Om jezelf dan maar een paar maanden de tijd te geven om het te proberen is vrij kort.

 

Je hebt niet de juiste timing

Er is eigenlijk elke maand een relatief kort tijdsbestek dat een vrouw zwanger kan worden. De ‘vruchtbare periode ’wordt over het algemeen beschreven als een interval van zes dagen dat eindigt op de dag van de eisprong, met de meest optimale tijd om geslachtsgemeenschap te hebben binnen de drie dagen die eindigen met de eisprong, Dus vrouwen die monitoren met ovulatiekits en wachten tot het smileygezicht of hun temperatuur verandert, missen mogelijk de meest optimale tijd om zwanger te worden.

Als je regelmatige, voorspelbare menstruaties hebt probeer dan uit te vinden op welke dagen elke cyclus je ovuleert door ovulatiekits te gebruiken. Als je eenmaal een idee hebt van wanneer je elke maand ovuleert, probeer dan de geslachtsgemeenschap een paar dagen in de aanloop naar de eisprong te timen. Als je bijvoorbeeld een cyclus van 28 dagen hebt en op dag 14 ovuleert, moet je geslachtsgemeenschap hebben op dag 10, 12 en 14. Als je het moeilijk vindt om erachter te komen wanneer je ovuleert, ga dan naar een arts, die je kan helpen en begeleiden.

 

Je vertrouwt te veel op timing

Hoewel timing natuurlijk belangrijk is wanneer je probeert zwanger te worden, is het ook belangrijk om je best te doen om het maken van baby’s zo natuurlijk mogelijk te houden.

De emotionele en psychologische last van het proberen om seksueel contact te ’timen’, is beladen met problemen die onnodige stress voor het paar veroorzaken en uiteindelijk kunnen leiden tot huwelijkse conflicten wanneer het vrijen een hele klus wordt in plaats van plezierig te zijn. Vrouwen met regelmatige cycli ovuleren voorspelbaar tussen dag 12 en 16 na het begin van de eerste menstruatiedag.

Het is beter om wat romantiek in het maken van je baby te stoppen en de gadgets te elimineren.

 

Je hebt niet zo vaak seks als je denkt

Tenzij je het bijhoudt – wat, laten we eerlijk zijn, niet het meest sexy is om te doen – kan het moeilijk zijn om te bepalen hoe vaak je überhaupt seks hebt. Hoewel het waar is dat er elke maand maar een paar dagen per maand zijn waarop je zwanger kunt worden, kan het sperma van een man tot vijf dagen in een vrouw leven, wat betekent dat ze zwanger kan worden, zelfs als ze niet per se ovuleert.

Veel stellen vinden dat ze het sperma van de man moeten ‘sparen’ tot de vruchtbaarste dagen van de cyclus van de vrouw, maar in werkelijkheid is het tegenovergestelde waar. Frequentie van seksuele intimiteit, drie tot vier keer per week, is de eenvoudigste manier om de kans op zwangerschap te vergroten.

 

Je hebt veel stress

Stress beïnvloedt veel verschillende aspecten van vruchtbaarheid.

Concreet kan het de regulerende reactie van de hypothalamus beïnvloeden, wat de natuurlijke hormonen kan beïnvloeden die nodig zijn voor de eisprong. Koppels die worden getroffen door hoge niveaus van stress ervaren vaak een verminderd libido, wat resulteert in verminderde intimiteit en kans op zwangerschap.

Enkele van de beste dingen die je allebei kunt doen om jouw stressniveau laag te houden, zijn onder meer mediteren, regelmatig sporten, acupunctuur proberen, voldoende slapen en een gezond dieet volgen.

 

Je rookt

Of het nu gaat om het roken van tabak of marihuana, elk van deze kan leiden tot een afname van de vruchtbaarheid van het paar. Marihuana kan leiden tot een lage beweeglijkheid van het sperma en een verminderd libido, waardoor het vrijen wordt verminderd, en in combinatie met alcohol kan het gebruik van marihuana tot ernstigere problemen leiden. Tabaksgebruik veroorzaakt meerdere chronische long-, ademhalings- en cardiovasculaire problemen en voor de voortplanting produceren de brandende tabaksbladeren en sigarettenpapier schadelijke chemische bijproducten die de tere eieren beschadigen, wat leidt tot lagere bevruchting en meer miskramen.

Als jij of je partner rookt, doe dan je best om te minderen of liefst stoppen als je de kans op zwangerschap wilt vergroten.

 

Je gooit te veel cocktails achterover

Hoewel de jury er niet helemaal uit is als het gaat om het verband tussen te veel alcohol drinken en moeilijk zwanger worden, hebben onderzoek uit 2015 in Nutrients en andere onderzoeken uitgewezen dat het waar is.

Dit wil niet zeggen dat je helemaal moet stoppen met drinken (een of twee drankjes per dag is nog steeds acceptabel), maar zwaar drinken kan zowel de vruchtbaarheid als je algehele gezondheid beïnvloeden.

 

Je hebt overgewicht (of ondergewicht)

Als je de weegschaal iets naar het noorden (of zuiden) kantelt van een ideaal gewicht voor jouw lengte, kan dit gevolgen hebben voor jouw vruchtbaarheid. Mensen met overgewicht, vooral als ze zwaarlijvig zijn, kunnen problemen hebben zoals onregelmatige menstruatie, gebrek aan (of onregelmatige) ovulatie, insulineresistentie, pre-diabetes, hoge bloeddruk, vette infiltratie van de lever, hyperplasie van het baarmoederslijmvlies.

Zwaarlijvige vrouwen hebben ook een veel hoger risico op een gecompliceerde zwangerschap en zelfs een verhoogd risico op pasgeboren sterfte. Een studie, gepubliceerd in 2016 in Obstetrie en Gynaecologie, ontdekte zelfs dat vrouwen met een BMI van meer dan 40 een hoger risico op kindersterfte hebben dan vrouwen met een normaal gewicht. De oplossing omvat meerdere variabelen, te beginnen met het informeren van patiënten over de risico’s, maar ook met het geven van specifieke richtlijnen voor voedingsinname, lichaamsbeweging en het omgaan met emotioneel overeten.

Zowel mannen als vrouwen met ondergewicht kunnen ook problemen hebben met de vruchtbaarheid. Bij vrouwen kan een daling van het oestrogeen optreden, wat leidt tot onregelmatige menstruatie en een gebrek aan ovulatie, en bij mannen kan de kwaliteit van het sperma afnemen.

 

Mannen, je laat je laptop te lang op je schoot zitten

Dit klinkt misschien als een verhaal van een oude vrouw, maar er zit een wetenschappelijke waarheid in. Hoge temperaturen (met name boven 37 graden) kunnen het sperma beschadigen. In feite is het daar koel houden van de dingen een deel van de reden waarom de testikels zich buiten het lichaam bevinden. Bescherm jouw sperma tegen schadelijke hitte door jouw laptop van jouw schoot te houden (op een bureau is prima), uit het bubbelbad te blijven en lange hete badtijd te vermijden.

Een minder voor de hand liggende handeling die het sperma aan extra hitte blootstelt, is zitten. Lang in dezelfde houding blijven, zoals aan een bureau werken, verhoogt de temperatuur van het scrotum. Dit kan worden verergerd door met een laptop op je schoot te gaan zitten, die alleen maar meer warmte produceert, dus zet de computer op een bureau en sta af en toe op om te bewegen en af te koelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief