Kurkuma tijdens de zwangerschap

Het gebruik van kurkuma tijdens de zwangerschap is geen enkel probleem volgens het Voedingscentrum. Toch wel enigszins verrassend omdat er ook veel andere websites zijn waarbij het gebruik van kurkuma afgeraden wordt, zeker in de eerste 5 maanden van de zwangerschap. Dus, hoe zit het nu precies?

zwangerschap kurkuma

 

Waarom kurkuma afgeraden wordt tijdens de zwangerschap

Laten we beginnen bij de kritieken die er zijn op het gebruik van kurkuma als je zwanger bent. Kurkuma heeft een aantal positieve eigenschappen, zelfs geneeskrachtig maar het is ook een kruiden die het bloed verdunt. Het zou hierdoor de kans op bloedingen vergroten. Dit zou een van de reden zijn om kurkuma te laten staan gedurende de zwangerschap. Daarnaast heeft het een uitdrijvend karakter waardoor het baarmoederlijke samentrekkingen zou kunnen veroorzaken. Dit zou kunnen leiden tot miskramen. Heftige informatie dus, maar waarom geeft het Voedingscentrum dan een positief advies op het gebruik van kurkuma?

 

De waarheid achter het gebruik van kurkuma als je zwanger bent

Het Voedingscentrum zegt dus dat het veilig is wanneer je kurkuma gebruikt gedurende de zwangerschap. De reden is dat het gebruik van kurkuma in een gerecht altijd dusdanig klein is dat je het zonder zorgen kan eten. Echter is het gebruik van kurkuma als medicatie, en dus grotere hoeveelheden, risicovoller. Helaas is er geen of onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het gebruik van kurkuma gedurende de zwangerschap bij vrouwen. Er is echter een onderzoek uit 2007 waarbij ratten die curcumine gedurende de zwangerschap toegediend kregen baby’s kregen met een lager geboortegewicht. Curumine is een bestandsdeel van kurkuma.

 

Nog meer wetenschappelijk onderzoek over kurkuma gedurende de zwangerschap

Het eerste onderzoek gaf al enig inzicht op kurkuma gebruik gedurende de zwangerschap. In een onderzoek naar curumine dat stamt uit 2010 blijkt dat het gebruik van curumine de ontwikkeling van de embryo belemmerde door een hogere celsterfte dan gebruikelijk. Celsterfte is een natuurlijk proces tijdens de ontwikkeling maar ook gedurende het gehele leven. Dit zijn in principe altijd cellen, in het geval van apoptose waarover we hier spreken, die niet van belang zijn en daarom worden afgestoten. Zo heeft een mens van nature zwemvliezen maar worden de cellen voor deze zwemvliezen afgestorven doordat deze niet (langer) nodig zijn. Door het gebruik van curumine, onderdeel van kurkuma, werd deze celsterfte dus groter dan gebruikelijk en dat resulteerde in een ontwikkelingsachterstand en ook een lager geboortegewicht.

 

Conclusie: kurkuma tijdens de zwangerschap blijft een vraagteken

Het gebruik van kurkuma als je zwanger bent blijft dus enigszins onduidelijk. Er zijn wetenschappelijke onderzoeken op dieren die aanwijzingen geven voor risico’s bij het gebruik van kurkuma. Echter zijn er geen onderzoeken onder mensen en dus blijft het enigszins onduidelijk. De algemene aanname is dat het gebruik van kurkuma in gerechten geen probleem is, de hoeveelheid is namelijk klein. Het gebruik van kurkuma supplementen en curumine supplementen wordt echter wel afgeraden gedurende de zwangerschap. Met deze informatie denk ik dat het vooral een keuze is die je zelf moet maken totdat er meer wetenschappelijk onderzoek bekend is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief