Mag je probiotica nemen als je zwanger bent?

Er zijn meerdere probiotica op de markt die goed voor je zijn tijdens de zwangerschap. Als je ze voor de zwangerschap gebruikte dan is het goed om ze te blijven gebruiken. Ben je zwanger en gebruik je nog geen probiotica dan raad ik je aan om de mogelijkheden te bekijken. Ze kunnen een positief effect hebben op de zwangerschap en de toekomst van jouw kindje.

Zwangerschap en probiotica

 

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende micro-organismen. Deze noemen we in de volksmond ook wel bacteriën. In dit geval goede en veilige bacteriën die je helpen om je darmflora in balans te brengen.

 

Waarom zijn probiotica gezond?

De darmflora is ontzettend belangrijk, ook voor een gezonde zwangerschap. Ze helpen de balans in jouw darmen te herstellen en bijvoorbeeld obstipatie te verminderen maar kunnen ook een positief effect hebben op stress en de energiestofwisseling verbeteren. Het is wel belangrijk dat je hiervoor de juist probiotica uitkiest, met de juiste bacteriën erin.

 

De reden dat probiotica goed is voor de zwangerschap

Het verminderen of voorkomen van obstipatie is natuurlijk al heel fijn aangezien het een veelvoorkomende zwangerschapskwaal is. Echter doet probiotica meer dan dit. Zo is er aangetoont dat probiotica de kans op babyeczeem met 20% vermindert. Maar de echte toegevoegde waarde van probiotica zit in het aanleggen van een goede darmflora voor jouw toekomstige kindje. De darmflora wordt namelijk grotendeels bepaald in de eerste twee levensjaar van jouw kindje. Voor, tijdens en na de zwangerschap heeft het nemen van probiotica invloed op de darmflora van jouw kindje. Dit aangezien jij als moeder jouw darmflora tijdens de zwangerschap meegeeft aan jouw kindje.

 

Wanneer moet je probiotica nemen?

Het gebruik van probiotica is altijd verstandig. Ook wanneer je niet zwanger bent. Het zorgen voor een goede darmflora kent vele voordelen. Begin hier dan het liefst ook al mee voordat je zwanger bent. Daarnaast gebruik je probiotica in de eerste twee trimesters van de zwangerschap. In het laatste trimester wordt speciale ‘mama en kind probiotica’ aanbevolen. Echter kan je ook in het derde trimester met een gerust hart gebruik blijven maken van dezelfde probiotica als in de eerste twee trimesters van de zwangerschap.

 

Welke probiotica zijn er allemaal?

Probiotica komt in verschillende vormen. Waarschijnlijk is Yakult de bekendste. Deze gefermenteerde zuivel is volkomen veilig gedurende de zwangerschap. Maar je hebt ook andere vormen zoals Vifit of Actimel. Daarnaast zijn er supplementen, poeders en capsules beschikbaar. Zoals bij alle voedingsmiddelen is de samenstelling net even anders dus kijk goed welke probiotica het beste bij je past.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief