Rauwe eieren tijdens de zwangerschap, hoe erg is dat eigenlijk?

In eerste instantie dacht ik niet dat iemand veel om rauwe eieren zou geven. Ik bedoel, wie eet ze echt, behalve misschien fitboys?

Maar in de realiteit liggen rauwe eieren vaker op de loer dan je zou denken. Wat dacht je van koekjesdeeg. Daar kunnen rauwe eieren in zitten. En als we zwanger zijn dan houden we nou eenmaal van koek! Rauwe eieren zitten echter in van alles en nog wat; brownies, caesarsalade (soms), zelfgemaakte mayonaise en koekjesdeeg.

Rauwe eieren tijdens de zwangerschap, is dat erg?
 

Salmonella is het grootste risico van rauwe eieren

Salmonella-bacteriën zijn overal en verspreiden zich gemakkelijk. De bacteriën zijn te vinden in de darmkanalen van dieren, vogels, reptielen, insecten en mensen. Eieren kunnen tijdens het vormen besmet raken (wat betekent dat het zich in het ei kan bevinden), of de buitenkant kan besmet raken door onjuist gebruik met onreine handen, huisdieren, ander voedsel en keukenapparatuur. Het risico is overal!

 

Gevolgen salmonella tijdens de zwangerschap

Als je een ei eet dat salmonella bevat, kun je binnen 6 tot 72 uur na consumptie last krijgen van buikkrampen, diarree, misselijkheid, braken, koude rillingen, koorts en/of hoofdpijn. Je bent er meestal binnen 4 tot 7 dagen overheen en hoewel het jouw baby niet rechtstreeks beïnvloedt, is de kans zeer klein dat het kan escaleren tot sepsis, wat jouw baby KAN beïnvloeden. Sepsis is een ontstekingsreactie van het lichaam op een infectie die zo ernstig verloopt dat weefsels beschadigd raken en orgaanfuncties uitvallen. Uitdroging is echter de grootste zorg, dus houd daar rekening mee als je een langdurig diarree hebt.

 

Hoe groot is het risico van rauwe eieren?

Wetenschappers schatten dat gemiddeld slechts 1 op de 20.000 eieren de bacterie bevat, dus als je een gemiddelde consument bent, kun je eens in de 84 jaar een besmet ei tegenkomen. Bovendien worden eierschalen gewassen en ontsmet om mogelijke gevaren te verwijderen die op de buitenkant van een ei zouden kunnen worden afgezet.

Er zijn meer dan 2.500 bekende soorten, maar de drie meest voorkomende zijn Typhimurium, Enteritidis en Typhi. Van wat ik kan verzamelen, is de samonella die eieren aantast Salmonella enteritidis en Salmonella typhimurium. Salmonella typhi is het type dat buiktyfus veroorzaakt en het is relatief ongebruikelijk in ontwikkelde landen.

 

Dus…

Wat ons geliefde koekjesdeeg betreft, het lijkt onwaarschijnlijk dat je een besmet ei tegenkomt en het klinkt niet alsof het zo vreselijk is als je dat deed. Nogmaals, ik weet zeker dat iemand ergens een horrorverhaal heeft over een ‘incident’ met een ei, maar ik weet zeker dat er ergens iemand is die iemand kent die stierf door een snee gemaakt door een papiertje. Dat neemt echter niet weg, kijk uit met rauwe eieren, liever vermijd je het. Blijf daarom weg van koekdeeg wat nog rauw is gedurende de zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief