Zijn te veel snoepjes slecht voor zwangere moeders?

Snoep is een van de grootste verlangens tijdens de zwangerschap. Hoewel het met mate eten van snoep prima is, kan te veel consumeren leiden tot onnodige gewichtstoename en jouw vermogen om een uitgebalanceerd dieet te volgen, verstoren. Om jou en je baby de voeding te geven die nodig is tijdens de zwangerschap, kun je jezelf beperken tot één of twee snoepjes per dag.

Snoepjes
 

Gewichtstoename

Zoet voedsel zoals koekjes, cakes, gebak, pudding en andere dessertproducten bevatten vaak veel calorieën en vet, wat kan leiden tot gewichtstoename. Zelfs snoepjes die niet als dessertvoedsel worden beschouwd, zoals frisdranken en gezoete ontbijtgranen, bevatten veel calorieën. Hoewel enige gewichtstoename noodzakelijk is voor een gezonde zwangerschap, kan te veel aankomen rugpijn en gebitsproblemen veroorzaken en leiden tot complicaties zoals zwangerschapsdiabetes en problemen met de bloeddruk.

 

Kunstmatige zoetstoffen

Sommige zoetigheden, zoals gebak, pudding, bevroren desserts, gelatine en frisdranken, bevatten kunstmatige zoetstoffen die het aantal calorieën van het voedsel vaak verlagen. Hoewel dit een deel van het risico op onnodige gewichtstoename vermindert, zijn niet alle kunstmatige zoetstoffen veilig. De kunstmatige zoetstof sacharine kan de placenta passeren en is niet veilig tijdens de zwangerschap. Anderen, zoals aspartaam, zijn veilig met mate. Neem contact op met jouw arts als je niet zeker weet welke kunstmatig gezoete voedingsmiddelen slecht voor je zijn tijdens de zwangerschap.

 

Gebalanceerd dieet

Als je vaak snoep boven gezond voedsel kiest, krijgen jij en jouw ongeboren baby mogelijk niet de nodige voedingsstoffen. Dit kan leiden tot een slechte groei en ontwikkeling van jouw ongeboren baby, en tot een gebrek aan energie voor je. Vermijd het tanken van desserts en frisdranken en kies in plaats daarvan voor magere eiwitten, fruit, groenten en volkoren granen. Granen en donkere bladgroenten zijn een goede bron van foliumzuur, een vitamine B waarvan is vastgesteld dat het geboorteafwijkingen voorkomt. Praat met jouw arts of een voedingsdeskundige als je hulp nodig heeft bij het vinden van een uitgebalanceerd zwangerschapsdieet voor jouw situatie.

 

Kijk naar andere zoete alternatieven

Als je trek hebt in zoetigheid, probeer dan voedingsmiddelen die je zoetekauw bevredigen zonder de mogelijke negatieve effecten. Probeer bevroren yoghurt met een smaakje of bevroren fruit te eten. Je kunt bananen of andere soorten fruit ook met pindakaas bedekken om wat proteïne aan je tussendoortje toe te voegen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief