Soja als vleesvervanger tijdens de zwangerschap?

Tijdens een vegetarische zwangerschap krijg je er zeker mee te maken, soja. Soja producten zijn populair onder vegetariërs maar ook steeds vaker onder vleeseters. Een dagje zonder vlees in de week of het kiezen voor sojamelk tijdens de lunch zien we steeds vaker. Maar hoe zit het eigenlijk met soja en soja producten als je zwanger bent? Mag dat?

Hoe zit het met soja als je zwanger bent

 

Soja populair onder zwangere vrouw die vegetarisch zijn

Uit diverse onderzoeken blijkt dat steeds meer mensen geen vlees eten of minder vaak vlees eten in Nederland. Volgens het RIVM eet gemiddeld 5% van de Nederlanders geen vlees. Echter noemt slechts 2% zichzelf vegetariër. En de groep mensen die geen vlees eten blijft groeien. Soja is een van de belangrijkste vleesvervangers. Ook onder zwangere vrouwen. Gelukkig is het eten van soja producten veilig tijdens de zwangerschap volgens het voedingscentrum.

 

Een kanttekening bij overmatig gebruik van soja producten

Voordat we helemaal in de jubel stemming komen wil ik ook het tegengeluid kort belichten. Gepensioneerd endocrinoloog Frank Comhaire geeft aan dat hij ervan overtuigd is dat soja producten de hormoonhuishouding in de war kan brengen. Dit terwijl je hormonen een grote rol spelen tijdens de zwangerschap. Hij baseert zich op een Japans onderzoek dat aantoonde dat mannen met prostaatkanker een verhoogd niveau van soja-oestrogenen hadden. Het lastige is echter dat er meerdere onderzoeken zijn die dit tegenspreken. Belangrijk in dit hele verhaal is dat je 10 gram soja-oestrogenen binnen moet krijgen op dagelijkse basis volgens het verhaal van Frank Comhaire. Dat staat gelijk aan 588 glazen sojamelk of 312 sojaburgers per dag. En dus zien we dat soja tijdens de zwangerschap als veilig wordt aangemerkt. Er is geen officiële richtlijn maar het gerucht gaat dat 45 gram soja per dag de veilige limiet is.

 

Voordeen soja producten tijdens de zwangerschap

Buiten het feit dat soja een peulvrucht is die rijk is aan eiwit, onverzadigd vet, ijzer en vitamine B1 is het verder ook erg gezond. Sojabonen, wat de basis is voor sojaproducten, verlagen je LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat soja de kans op osteoporose en opvliegers verkleint.

 

Welke soja producten zijn er allemaal?

Vergis je niet, er zijn ontzettend veel producten waarin je soja aantreft. Sommige zijn heel duidelijk herkenbaar en bij andere had je wellicht geen idee. Vleesvervangers zijn duidelijk herkenbare soja producten zoals sojamelk, tempé, sojaolie en tofu. Andere zijn waarschijnlijk onverwacht. Dieren krijgen namelijk heel veel voeding gemaakt van sojabonen. Ongeveer 90% van de geimporteerde soja in Nederland gaat naar koeien, varkens en kippen. Het vlees dat wij eten bestaat daardoor veel meer uit soja eiwitten dan voorheen. Soja tref je ook aan in cruesli, zoete ontbijtgranen, gebak, margarine, koekjes, snacks, chocolade om maar wat voorbeelden te noemen.

 

Wanneer moet je wel oppassen met soja producten?

Alleen mensen met hypothyreoïdie, vrouwen bij wie de diagnose borstkanker is gesteld en baby’s die zuigelingenvoeding op basis van soja krijgen, worden geadviseerd de inname van soja te beperken vanwege fyto-oestrogenen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief