Pas op met speculaas tijdens zwangerschap

Lekker snoepen tijdens de zwangerschap moet kunnen, maar dan liever van lekkere gezonde dingen. Speculaas hoort hier niet bij, althans liever niet. Speculaas en andere koekjes moeten kunnen op zijn tijd maar er zit nauwelijks iets in dat je baby die je nodig heeft qua bouwstenen. En speculaas bevat ook kaneel waarvan je niet teveel binnen moet krijgen als je zwanger bent.

Speculaas tijdens zwangerschap

 

Speculaas tijdens de zwangerschap

Het eten van lekkernijen zoals koekjes horen bij het beeld van een zwangerschap voor velen. Een soort vrijbrief om eens helemaal los te gaan. Dit is niet wat goed is voor de ontwikkeling van jouw baby en ook niet voor jou zelf. Er zitten namelijk weinig gezonde voedingsstoffen in. In speculaas zit onder andere suiker en kaneel. Suiker moet je altijd mee oppassen, nog meer tijdens de zwangerschap. Kaneel nog veel meer. Kaneel bevat coumarine en volgens het Voedingscentrum kan het een bedreiging zijn voor je ongeboren baby wanneer je er teveel van binnenkrijgt.

 

Hoeveel speculaas mag je eten als je zwanger bent

Aangezien je per 10 kilo lichaamsgewicht 1 miligram coumarine per dag binnen mag krijgen moet je het aantal speculaas dat je eet beperken. Dit vertaald zich in 12 speculaasjes per dag bij een lichaamsgewicht van 60 kilo. Weeg je 70 kilo dan hebben we het over 14 speculaasjes. De formule is 0,2 speculaasjes per 1 kilogram lichaamsgewicht. Let wel, dit is het maximum dat je binnen mag krijgen gedurende de zwangerschap en dit geldt alleen als je geen andere producten met kaneel eet gedurende de dag.

 

Gevuld speculaas gedurende de zwangerschap

Ok, oppassen met het aantal speculaasjes dat je eet per dag dus. Al zijn die aantallen vrij hoog. Gevuld speculaas is toch net even anders. Dit bevat ten eerste veel meer suiker, namelijk 40 gram suiker per 100 gram gevuld speculaas. Zout is ook een grote boosdoener, er zit namelijk 0,88 gram zout in per 100 gram terwijl je maar 6 gram zout per dag mag eten. Daarnaast zit hier speculaaskruiden in. Daarin zit onder andere kaneel en dus coumarine. Ook niet teveel snoepen van gevuld speculaas dus.

 

Liever speculoos dan speculaas?

En hebben we nog speculoos. Dat staat bekend als gezonder maar wat is daarvan waar? Ook hierin tref je kaneel aan, grote hoeveelheden suiker en zout. Dus als je moet kiezen dan maakt het waarschijnlijk weinig verschil. De speculaas die ik heb vergeleken met speculoos gaf iets meer suiker voor de speculoos en iets meer zout voor de speculaas. De vermelding van kaneel is wel aanwezig maar er staat niet bij in welke hoeveelheid dit is toegevoegd helaas.

 

Conclusie: Speculaas mag, maar met mate

Het eten van speculaas, speculoos en gevulde speculaas kan gewoon tijdens de zwangerschap. Besef je echter dat het vol zit met suikers, zout en kaneel. Dit zijn allemaal dingen die niet goed zijn voor jouw zwangerschap. Beperk het dus tot een paar speculaasjes, zelfs rond de feestdagen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief