Kan ik venkel eten als ik zwanger ben?

Ja, venkel mag je eten als je zwanger bent. Deze groente is rijk aan mineralen en vezels en laag in calorie├źn. Daarnaast heeft het ook een geneeskrachtige werking. Het helpt bij een opgeblazen gevoel, bevordert je spijsvertering en het vermindert je hongergevoel. Zorg er wel altijd voor dat je de groente goed wast voordat je deze gebruikt.

Venkel zwanger
 

Toch maar niet teveel venkel?

Hoewel je venkel mag eten als je zwanger bent volgens het voedingscentrum zijn er toch wat kanttekeningen. In venkel zit namelijk estragol. Estragol is een allylalkoxybenzeen, een plantengifstof. Dit is meteen ook de stof die de venkel geur en smaak geeft. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat estragol kankerverwekkend werkt bij dieren bij overmatig gebruik. Voor mensen is dit nog niet voldoende onderzocht.
 

Hoeveel venkel mag je eten?

Het klinkt misschien gek maar voor venkel is er dan weer geen maximale hoeveelheid afgegeven dat je mag eten. Dit is waarschijnlijk omdat venkel maar zelden wordt gegeten en omdat het nog niet is aangetoond dat het negatieve effecten heeft voor de mens.
 

Mag ik ook venkelthee drinken als ik zwanger ben?

Venkelthee is dan weer een ander verhaal. Daar zijn wel richtlijnen afgegeven. Beperk het drinken van venkelthee tijdens je zwangerschap tot 1 of 2 kopjes per dag. Dus ja, je mag venkelthee drinken tijdens je zwangerschap maar houdt het beperkt.
 

Mag ik venkelthee drinken tijdens de borstvoeding?

Om het plaatje compleet te hebben, er zijn ook restricties voor wanneer je borstvoeding geeft. Drink geen venkelthee tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Dit komt namelijk via de borstvoeding terecht bij jouw baby en die mag maar zo weinig allylalkoxybenzenen binnenkrijgen dat je er al vrijwel direct overheen zit. Dus geen venkelthee tijdens het geven van borstvoeding.
 

Conclusie: Venkel en venkelthee op eigen risico tijdens de zwangerschap

Venkel kan het best omschreven worden als onduidelijk in de richtlijnen voor zwangerschappen. En hoewel het voedingscentrum aangeeft dat je het gewoon kan eten zegt het eigenlijk ook dat er onvoldoende onderzoek gedaan is naar venkel tijdens de zwangerschap. In dit kader gaan ze er maar vanuit dat je het gewoon kan eten. Persoonlijk zou ik het tegenovergestelde doen. Er zijn namelijk voldoende aanwijzingen met venkelthee tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode dat je voorzichtig moet omgaan met venkel. Dus ja je mag venkel eten, maar ik zou het niet opzoeken tijdens je zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief