Verdampt alcohol tijdens het koken?

Wanneer je zwanger bent is alcohol een duidelijke no go. Dit geldt ook voor het koken met alcohol. In tegenstelling tot wat veel mensen denken verdampt alcohol niet tijdens het koken. Althans niet volledig. Hoe lang je het kookt en hoe hoog de temperatuur is speelt hierin altijd een rol maar volledige verdamping van alcohol door verhitting komt eigenlijk niet voor.

Verdampt alcohol tijdens het koken

 

Kookpunt van alcohol

Het kookpunt van water ligt op 100 graden celcius. Bij alcohol ligt deze temperatuur lager. Het gaat om een temperatuur van 78 graden celcius om het kookpunt te bereiken. Wanneer je alcohol flambeert blijft er nog 75% van alcohol over in het gerecht. Ga je het kort koken dan kan er tussen de 10% en 50% van de alcohol overblijven. Ga je het lang sudderen (minstens 2,5 uur) dan blijft er nog steeds 5% alcohol over.

 

Koken met alcohol als je zwanger bent

Het advies moet niet heel ingewikkeld zijn. Koken met alcohol doe je niet als je zwanger bent. Althans je eet het niet. Alcohol verdampt namelijk niet volledig tijdens het koken en alcohol is verboden wanneer je zwanger bent. De gevolgen van alcohol tijdens een zwangerschap zijn groot. Wees daarom verstandig en parkeer gerechten die bereidt zijn met alcohol voor de negen maande durende zwangerschap. Dit geldt ook voor vanille extract aangezien dit gemaakt wordt met alcohol.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief