Mag ik grapefruits eten tijdens de zwangerschap?

Grapefruits zijn citrusvruchten die een overvloed aan voedingsstoffen bevatten. Meestal kun je op elk moment van de dag grapefruits eten, maar tijdens de zwangerschap liggen de zaken anders. Voedsel wordt een gevoelig onderwerp als je zwanger bent, dus het is het beste om je onderzoek te doen, zelfs als je overweegt om zoiets onschadelijks en gezonds als grapefruits te eten. In dit artikel hebben we het uitzoekwerk gedaan en informatie verzameld over de voordelen en bijwerkingen van het eten van grapefruits tijdens de zwangerschap. Ga je gang en ontdek het.

Grapefruit
 

Verlaagt het risico op pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een matig veel voorkomende aandoening tijdens de zwangerschap, maar dat maakt het niet minder dodelijk. Het wordt gekenmerkt door een hoog eiwitgehalte in de urine, met een verhoging van de bloeddruk. Het kan tot verschillende complicaties leiden, zoals hevig bloeden, voortijdige scheiding van de placenta van de baarmoeder, leverruptuur en soms de dood. De hoge hoeveelheid kalium en lycopeen in grapefruits helpt het risico op pre-eclampsie aanzienlijk te verminderen.

 

Vermindert ochtendmisselijkheid

Zwangerschap verbetert het lichaamssysteem aanzienlijk, dankzij alle veranderingen in hormonen. Het leidt dus tot verschillende problemen, niet de minste daarvan zijn spijsverteringsproblemen. Ochtendmisselijkheid is een heel reƫel symptoom van zwangerschap en houdt aan gedurende een lange periode van het eerste trimester, beginnend rond de zesde week en duurt tot de 18e week. Ochtendmisselijkheid is echter een misleidende naam, aangezien het op elk moment van de dag kan voorkomen. Het gevoel van misselijkheid en de angst om over te geven, veroorzaakt grote schade aan de eetlust van de vrouw, en grapefruits kunnen in dit opzicht aanzienlijk helpen.

 

Verlaagt de bloedsuikerspiegel

Grapefruits zijn erg handig bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en zetmeel in het lichaam. Dit maakt de vrucht bijzonder nuttig voor de zwangere vrouw, die het lichte maar dodelijke risico loopt om zwangerschapsdiabetes te ontwikkelen. Dit is een vorm van diabetes die een zwangere vrouw kan treffen, ongeacht of ze in het verleden diabetes heeft gehad of niet, en die verwoestende gevolgen kan hebben voor de zwangerschap. Grapefruits zijn vanwege hun zeer lage suikergehalte zeer veilige vruchten om tijdens de zwangerschap te consumeren. Bovendien betekent het lage suikergehalte ook dat je ze met plezier kunt eten om jouw verlangen naar suiker te stillen en je geen zorgen hoeft te maken over overgewicht.

 

Reguleert de spijsvertering

Het vezel- en watergehalte in grapefruits is erg hoog, wat ervoor zorgt dat de zwangere vrouw verlichting krijgt van de constipatie die onvermijdelijk optreedt tijdens de zwangerschap. Regelmatig een grapefruit eten zorgt ervoor dat de stofwisseling in vorm blijft en de stoelgang gemakkelijker wordt. Bovendien zorgt het ongelooflijk hoge watergehalte in een grapefruit – een vrucht is bijna negentig procent water – ervoor dat de vrouw gehydrateerd blijft, wat ook erg belangrijk is tijdens de zwangerschap.

 

Goed voor botontwikkeling

Grapefruits bevatten veel calcium, wat essentieel is voor het gezond houden van de botten van de moeder en het kind. Een lage botdichtheid komt heel vaak voor tijdens de zwangerschap en het eten van veel grapefruit zorgt ervoor dat de moeder er geen last van heeft. Bovendien zorgt het calciumgehalte er ook voor dat de skeletstructuur van de baby gezond blijft tijdens de groei.

 

Goed voor neurale groei

Grapefruits bevatten een goede hoeveelheid foliumzuur, een van de belangrijkste voedingsstoffen die een vrouw tijdens haar zwangerschap moet innemen. Foliumzuur helpt bij de ontwikkeling van de wervelkolom en het neurale systeem van de baby en zorgt ervoor dat er een lager risico is op het ontwikkelen van defecten in de neurale buis of de wervelkolom.

 

Nog wel even aandacht voor het volgende

Zoals al het andere, zijn er echter ook enkele bijwerkingen aan het eten van grapefruits tijdens de zwangerschap, hoewel deze van persoon tot persoon verschillen. Als je bijvoorbeeld allergisch bent voor citrusvruchten, kun je het beste geen grapefruits eten, ook al zijn er geen eerdere gevallen van allergische reactie bekend Bovendien kan het het effect van bepaalde medicijnen belemmeren.

Geen twee zwangerschappen zijn precies hetzelfde, en het is het beste om niet af te gaan op informatie van horen zeggen en in plaats daarvan deskundige hulp in te roepen. De beste manier van handelen is om eerst jouw arts te raadplegen, die je het meest complete voedingsschema kan geven in overeenstemming met jouw huidige gezondheids- en medische geschiedenis. Het allerbelangrijkste: houd in gedachten dat matigheid de sleutel tot een goede gezondheid is, dus eet het aanbevolen voedsel alleen in de aanbevolen verhoudingen, zelfs als het zoiets gezonds is als een grapefruit.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief