Powerfood: groenten om je deze winter gezond te houden

Waarom wachten tot de volgende oogst als er genoeg verse, winterse groente is om een gezond maar heerlijk dieet te bereiden?

Winterpeen
 
Als het gaat om gezond blijven en een dieet volgen dat rijk is aan voeding, zijn seizoensgroenten de beste keuze. Er zijn tal van groenten die de hele winter groeien, behalve aardappelen en uien, die een broodnodige dosis voedingsstoffen bieden en ook zorgen voor verrukkelijke gerechten, als ze creatief worden gebruikt. Hier is een lijst met vijf groenten waarmee je voorraadkast altijd moet worden gevuld als de winter toeslaat:

 

Broccoli

Deze donkere bladgroente kan letterlijk een bittere smaak in de mond achterlaten, maar het is ongetwijfeld een krachtbron van vitamines en mineralen. Het vermindert niet alleen de kans op ernstige gezondheidsproblemen zoals diabetes en obesitas, maar het verfrist en revitaliseert ook de huid, het haar en de stofwisseling, waardoor men zich een stuk jonger voelt. Het is met name een geweldige bron van ijzer en daarom gunstig tijdens de zwangerschap.

Als je een smaak hebt ontwikkeld voor voedsel met een bittere smaak, kun je het het beste rauw of gestoomd eten om de opname van voedingsstoffen te maximaliseren. Je kunt het echter helemaal opfleuren door het toe te voegen aan je omelet in combinatie met wat gepasteuriseerde fetakaas of het te gebruiken om een ​​gezonde salade te maken met avocado, reepjes kip en gepasteuriseerde parmezaanse kaas besprenkeld met wat olijfolie.

 

Wortel

Zoet, knapperig en aromatisch, wortelen staan ​​bekend om de gezondheidsvoordelen die ze bieden. We zijn allemaal opgegroeid met het horen van hoe wortels ons zicht verbeteren, maar dat is het niet alleen. Wortelen zijn ook een uitstekende bron van vezels en vitamine A, C, E en K die het immuunsysteem versterken. Onderzoek suggereert dat wortels helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten.

Kook het, stoom het of rooster het voor een heerlijke stoofpot of soep, of bijt er gewoon rauw in – natuurlijk met een gepelde huid. Babywortels met gekruide dipsauzen zorgen zelfs voor een interessante avondsnack. Versnipper ze of snij ze in blokjes om te gebruiken in gebakken dingen zoals muffins en cakes om aan je trek in desserts te voldoen, of in salades en wraps voor degenen die meer van hartig houden.

 

Knoflook

Knoflook is niet alleen een veelzijdig ingrediënt, maar eerder een waardevol ingrediënt. De antioxiderende eigenschappen versterken jouw immuunsysteem en cardiovasculaire systemen. Bij regelmatige inname zullen aandoeningen zoals acne, verkoudheid, haaruitval, lage hoge bloeddruk, vermoeidheid, voetschimmel en zelfs de groei van kanker tot het verleden behoren.

Zowel geroosterde als ongeroosterde knoflook kan in een aantal gerechten worden gebruikt als geneeskrachtig kruid of als culinair kruid.

 

Erwten

Erwten voegen niet alleen het ‘groen’ toe aan je dagmenu, maar zijn ook rijk aan eiwitten, vezels en micronutriënten. Het hoge vezelgehalte helpt je een vol gevoel te krijgen, waardoor het de perfecte voeding is tijdens de zwangerschap. Luteïne en vitamine A in erwten zijn goed voor het gezichtsvermogen, terwijl vitamine K helpt jouw botten sterk te houden door het voor je gemakkelijker te maken calcium op te nemen. Het voorkomt tekenen van veroudering, helpt depressies te verminderen, zorgt voor een goede gezondheid van het hart en verbetert jouw immuunsysteem.

Erwten geven een geweldige smaak wanneer ze worden gebakken en gemengd met verse kruiden en specerijen. Peultjes kunnen rauw, roergebakken of in kerrievorm worden gegeten, hoewel ze door het kookproces zoeter worden.

 

Rapen

Deze caloriearme paars-witte bollen zijn een goede bron van antioxidanten, mineralen, vitamines en voedingsvezels. Ze zijn de hele winter verkrijgbaar. Deze kruisbloemige groenten zijn misschien wel een van de meest verwaarloosde, maar het is bekend dat ze het risico op kanker verminderen. Ze hebben ook geweldige ontstekingsremmende eigenschappen die dienen als een schild tegen hartgerelateerde ziekten. Ze zijn rijk aan vezels en helpen zo het spijsverteringsstelsel te verbeteren.

Zowel wortel- als andere groenten kunnen bij het koken worden gebruikt. Jonge rapen zijn een geweldige aanvulling op verse, ongekookte salades en geven ze een lichtzoete smaak. In blokjes gesneden, mengt het goed met andere groenten en kan het worden gebruikt om een verscheidenheid aan stoofschotels te bereiden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief