Mag ik lijnzaad eten als ik zwanger ben?

Lijnzaad is volgens kenners een echte superfood. Dan lijkt het dus ook een logisch onderdeel van jouw voeding tijdens de zwangerschap. Maar is dat wel zo? Gezonde keuzes zoals tonijn mogen immers ook niet als je zwanger bent. Dus hoe zit het met lijnzaad als je zwanger bent?

Lijnzaad tijdens de zwangerschap
 

Lijnzaad tijdens de zwangerschap

Het advies omtrent lijnzaad gedurende de zwangerschap is om er niet teveel van te eten. Dat betekent ongeveer een eetlepel lijnzaad per dag. Het officiƫle advies is om het tussen de 15 en 45 gram lijnzaad per dag te houden. Nu is het belangrijk dat wanneer je 45 gram lijnzaad eet op een dag, dat je de 2 dagen daarna geen lijnzaad eet. Indien je je hier aan houdt dan zou lijnzaad geen negatief effect op de zwangerschap moeten hebben.

 

Kiezen voor gemalen of gebroken lijnzaad?

Lijnzaad zit vol essentiƫle vetzuren zoals linolzuur en alfa-linoleenzuur. Echter vind je in lijnzaad ook cyanogenen en dit is wat minder positief. In jouw lichaam kunnen cyanogenen namelijk omgezet worden in cyanide. Deze gifstof kan leiden tot ademhalingsproblemen en zelfs een hartstilstand. Kies liever voor gebroken lijnzaad dan gemalen lijnzaad omdat de gifstoffen meer in jouw lichaam worden omgezet wanneer de lijnzaad gemalen is.

 

Waarom lijnzaad toch aantrekkelijk is tijdens de zwangerschap

Met cyanide denk je al snel, nee lijnzaad is niets voor mij. Vergis je echter niet. Lijnzaad is erg gezond voor jou en jouw ongeboren baby. Zo helpen de vetzuren linolzuur en alfa-linoleenzuur bij de ontwikkeling van de hersenen van jouw baby gedurende de zwangerschap. Ook is lijnzaad goed voor de stoelgang, jouw huid en haar. Het is dan ook rijk aan kalium, calcium, magnesium, zink, fosfor, koper, vitamine A, B1 en B2 en bevat veel eiwitten en vezels.

 

Neem het advies over lijnzaad extra serieus als je zwanger bent

Van lijnzaad dien je dus niet teveel te gebruiken ongeacht je zwanger bent of niet. Echter toont wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in British Journal of Nutrition een extra risico voor jouw baby tijdens de zwangerschap.

Tijdens het onderzoek kregen ratten een hoeveelheid lijnzaad per dag toegediend die gelijk staat aan 9 eetlepels bij mensen. Dit kan leiden tot een chronisch verhoogde productie van stresshormoon cortisol. Cortisol wordt geproduceerd in de bijnierschors en teveel lijnzaad tijdens de zwangerschap zou kunnen leiden tot problemen van de bijnierfunctie en een cholesterolwaarde die 4 keer zo hoog is. Ook aten de ratten die lijnzaad tot zich namen meer en waren zo’n 10% zwaarder. Dit onderzoek geldt overigens zowel voor lijnzaad gebruik tijdens de zwangerschap en de periode dat er borstvoeding gegeven wordt.

 

Conclusie: lijnzaad kan tijdens de zwangerschap maar let extra goed op

Lijnzaad is en blijft een superfood maar zeker tijdens de zwangerschap dien je het gebruik ervan te beperken. Hoewel lijnzaad rijk is aan vezels en gezonde vetzuren zijn er ook aanwijzingen dat overmatig gebruik kan leiden tot serieuze problemen. De vraag is dan ook of je de goede vetzuren en de vezels niet liever uit andere voedingsproducten wilt halen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief