Rugpijn tijdens zwangerschap

Last van je rug tijdens de zwangerschap? Rugpijn komt gedurende de zwangerschap vaak voor. Dat is als je er over nadenkt ook best logisch met alle veranderingen in jouw lichaam. Gelukkig zijn er ook oplossingen.

Rugklachten

 

Zwanger en rugpijn

Rugpijn komt vaak voor tijdens de zwangerschap en kan erg vervelend zijn. Verandering van de hormoonspiegel en het veranderen van de lichaamshouding door de zwangerschap spelen een belangrijke rol in de rugklachten die ontstaan. Het kan gaan om lage rugpijn en pijn in het bekken. Uiteraard helpt het toenemende gewicht van de zwangerschapsbuik niet mee.

 

Belangrijkste oorzaken van rugpijn tijdens de zwangerschap

Er zijn eigenlijk 4 belangrijke boosdoeners tijdens de zwangerschap voor wat betreft rugklachten. Deze zorgen gezamenlijk of los van elkaar voor rugpijn bij zwangere vrouwen.

  • Het toenemende gewicht van de zwangerschap
  • Verandering van de lichaamshouding
  • Gewrichtsbanden worden zachter in de periode voorafgaand aan de bevalling
  • Hormonale veranderingen

De kans op rugpijn is in het derde trimester het grootst. Doordat jouw lichaam zich in die fase al begint voor te bereiden op de zwangerschap en de druk van het lichaamsgewicht het grootste is.

 

Met rugpijn naar de huisarts

Rugpijn, hoe vervelend ook, is vrij normaal tijdens de zwangerschap. Er zijn veel dingen die je kan doen om rugpijn te verminderen. Heb je echter langdurig blijvende rugklachten dan kan het geen kwaad om het probleem aan te kaarten bij de huisarts of verloskundige. In veel gevallen zal het gaan om redelijk onschuldige rugpijn maar het kan uiteraard ook wijzen op andere problemen. Denk aan een blaasontsteking of nierproblemen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief