Kunnen zwangere vrouwen radijsjes eten?

Er zijn zoveel voedingsmiddelen die je moet vermijden terwijl je in verwachting bent, waaronder enkele waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Radijs is voedzaam en levert een schat aan voedingsstoffen die je nodig hebt tijdens de zwangerschap, maar zoals bij elk voedsel kan ook de groente een gevaar vormen als hij op de verkeerde manier wordt gegeten of bereid. Als je de gevaren van radijs kent, kun je bepalen of deze groenten een plaats hebben in jouw zwangerschapsdieet.

Radijsjes
 

Voedingsstoffen

Een portie radijs levert je verschillende vitamines en mineralen die jij en je baby in ontwikkeling nodig hebben. Je krijgt een kleine dosis calcium, die de ontwikkeling van de botten, tanden en spieren van jouw ongeboren baby ondersteunt. Een portie radijs levert je ook foliumzuur op, waardoor je kansen op een baby met bepaalde geboorteafwijkingen kleiner worden. Radijs levert ook kalium, vitamine C en ijzer.

 

Gevaren

Het gevaar van het eten van radijs is dat rauwe groenten besmet kunnen zijn met bacteriën die tot ernstige ziekten kunnen leiden. Jouw immuunsysteem wordt tijdens de zwangerschap onderdrukt, waardoor jouw kans op het ontwikkelen van een bacteriële of parasitaire infectie toeneemt. Toxoplasmose wordt doorgegeven via vervuilde grond of door voedsel dat in vervuilde grond wordt gekweekt. Je kunt salmonella of E.coli ook krijgen door het eten van besmette groenten, zoals radijs, die niet zijn gewassen. De radijsbladeren vormen ook vergelijkbare gevaren.

 

Hoe bereidt je radijsjes tijdens de zwangerschap

Als je ervoor kiest om radijs in jouw zwangerschapsdieet op te nemen, was ze dan met warme water voordat je ze gaat eten. Schrob al het zichtbare vuil van het oppervlak van de radijs en spoel goed af voordat je deze snijdt of hakt. Warmte zal de bacteriën of parasieten doden die je ziek kunnen maken, dus het bakken van jouw radijsjes kan ook helpen jouw risico’s te verminderen. Was en kook ook radijsblaadjes, want ze kunnen ook deze ziekteverwekkende ziektekiemen bevatten.

 

Tips om radijsjes op te nemen in jouw zwangerschapseten

Als je besluit dat radijs een plaats heeft in jouw zwangerschapsdieet, zijn er tal van manieren om te profiteren van de voedingsstoffen die ze leveren. Snijd goed geschrobde radijsjes in een groene salade of garneer groentesoep met een paar plakjes. Gehalveerde radijsjes kunnen worden gecombineerd met magere saladedressing voor een gezonde snack. Gebakken radijsjes vormen een gezond bijgerecht of kunnen worden toegevoegd aan pastasaus of stoofpot.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief