7 redenen om avocado te eten als je zwanger bent

De avocado is de afgelopen jaren erg populair geworden. Zeker wanneer je zwanger bent wil je avocado’s eten. Ze zijn namelijk heel erg gezond voor jou als aanstaande mama maar ook voor de baby in jouw buik. En ja, ook wanneer je niet zwanger bent is de avocado erg gezond voor je.

 

Avocado eten als je zwanger bent

Het eten van avocado’s is dus goed voor jouw zwangerschap. Ze bevatten namelijk heel veel goede voedingsstoffen voor jouw ongeboren baby. Daarnaast zijn deze voedingsstoffen ook fijn voor jou in de strijd tegen zwangerschapskwaaltjes.

Ik deel met jou de 7 redenen om avocado te eten wanneer je zwanger bent.

 

#1 Avocado’s zorgen voor gezonde vetten tijdens je zwangerschap

In avocado’s zitten veel gezonde vetten. Dit zijn de onverzadigde vetten zoals omega 3 vetzuren. Deze zijn goed voor de ontwikkeling van de hersenen van jouw baby. Belangrijk dus om deze goede vetten binnen te krijgen. Je kan halen uit vis tijdens je zwangerschap maar ook uit avocado’s dus.

Een avocado bestaat voor ongeveer 80% uit onverzadigde vetten (gezonde vetten). Dit zijn voor 65% enkelvoudige vetzuren en 15% meervoudige vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren zijn grotendeels alfa-linoleenzuur (ALA). Dit vetzuur komt voornamelijk voor in avocado’s, noten en plantaardige oliën.

Dit alfa-linoleenzuur is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van de baby, maar ook de ogen en het zenuwstelsel. Bijkomend voordeel, het werkt ook goed tegen een hoog cholesterol en verkleint de kans op hart en vaatziekten.

 

#2 Avocado in de zwangerschap zorgt voor slimmere baby’s

Niet alleen de omega 3 vetten helpen je ongeboren baby om slimmer te worden. Ook choline speelt hier een belangrijke rol bij. Voldoende choline binnenkrijgen tijdens je zwangerschap is belangrijk omdat het het helpt het leervermogen en aandachtsvermogen te vergroten. Gelukkig voor jou zit choline ook in avocado. Zo krijg je omega 3 vetten binnen en choline door enkel en alleen het eten van avocado’s. Dit maakt avocado dus ook echt een superfood als je zwanger bent.

Een avocado bevat ongeveer 30 milligram aan choline. Dit is slechts een klein deel van het choline gehalte dat je binnen moet krijgen tijdens je zwangerschap. Volgens de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen moet je 480 milligram choline binnen krijgen. Volgens onderzoek moet dit echter op 930 milligram liggen voor superbaby’s.

 

#3 Avocado strijd tegen hoge bloeddruk als je zwanger bent

Nog een prettige bijkomstigheid, de choline uit avocado’s helpt je bloeddruk verlagen. Erg prettig voor zwangere vrouwen die last hebben van hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk kan er namelijk voor zorgen dat de baby in jouw buik minder voedingsstoffen binnen kan krijgen.

Naast choline bevat de avocado ook kalium. Ook kalium kan zwangere vrouwen helpen de bloeddruk te verlagen. Dus wanneer je last hebt van hoge bloeddruk of er geen last van wilt krijgen is het eten van avocado’s een uitstekende keuze voor zwangere vrouwen.

 

#4 Constipatie als je zwanger bent? Eet een avocado

Bijna elke vrouw die zwanger is krijgt ermee te maken, constipatie. De stoelgang verbeteren doe je normaal gesproken door voldoende vezels te eten. Nu zijn er heel veel fruit en groenten die boordevol met vezels zitten. Laat de avocado daar er eentje van zijn. De avocado bevat 8 gram aan vezels. Dit is ongeveer een kwart van wat je dagelijks nodig hebt volgens het voedingscentrum.

 

#5 Voorkom ijzertekort door avocado’s te eten

Tijdens je zwangerschap heb je extra veel ijzer nodig. Je moet namelijk 2 liter extra bloed aanmaken wanneer je zwanger bent. Hiervoor heb je ijzer nodig, en niet zo’n beetje ook. Daarom moet je ijzerrijke voeding eten tijdens je zwangerschap, zeker in het 1e trimester. Hiervoor kan je biefstuk, noten, spinazie, broccoli of bijvoorbeeld avocado’s eten.

 

#6 Tand en botaanmaak tijdens zwangerschap dankzij avocado

Je wilt een sterke en gezonde baby op de wereld brengen. Calcium speelt hier een grote rol in. De ongeboren baby heeft namelijk veel calcium nodig voor de aanmaak van botten en tanden. Het calcium onttrekt de baby uit de voeding maar ook uit jouw lichaam als je er te weinig van eet. Wanneer jij als aankomende moeder te lange tijd onvoldoende calcium binnenkrijgt kan dit op latere leeftijd zorgen voor fysieke problemen. Het kan namelijk leiden tot osteoporose.

Gelukkig zit calcium in diverse producten. Melk, kaas, kwark maar ook in avocado. Dus ook hier kan avocado je helpen in jouw zwangerschap.

 

#7 Foliumzuur uit avocado’s

Zoals je waarschijnlijk wel weet is foliumzuur heel erg belangrijk tijdens je zwangerschap. Een tekort aan foliumzuur kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen voor jouw ongeboren baby. Avocado bevat foliumzuur. Je hebt tijdens je zwangerschap 400 microgram foliumzuur per dag nodig. De avocado bevat ongeveer 60 microgram foliumzuur. Dit kan daardoor bijdragen aan het verlagen van het risico op een hazenlip, open ruggetje of open gehemelte. Een tekort aan foliumzuur kan zelfs leiden tot een miskraam. Zorg daarom dat je er voldoende van binnenkrijgt. Slik hiervoor dan ook extra foliumzuur tabletten.

 

Conclusie: eet avocado tijdens je zwangerschap

Zoals je hebt kunnen lezen is avocado ontzettend goed voor je als je zwanger bent. Het is een echte superfood voor zwangere vrouwen. Het maakt niet alleen je baby slimmer, het zorgt ook voor essentiele voedingsstoffen voor een gezonde ontwikkeling van jouw ongeboren baby. Daarnaast beschermt het jou als moeder tegen zwangerschapskwaaltjes maar ook voor problemen die later de kop op kunnen steken.

En dan heb ik nog niet eens alle voordelen benoemd. Avocado kan namelijk ook helpen tegen ochtendmisselijkheid. Nog een extra reden om avocado’s te eten dus.

Nog wel een belangrijk dingetje. Eet alleen verse avocado’s. Guacamole wordt soms kant en klaar aangeboden in supermarkten. Heel handig maar ook gevaarlijk wanneer je zwanger bent. Deze guacamole kan namelijk de listeria bacterie bevatten. En dat is een risico voor jouw ongeboren baby. Hetzelfde geldt voor kant-en-klare avocadopuree.

Koop dus altijd avocado’s die je zelf moet schillen. Zo weet je dat ze vers zijn en geen risico’s bevatten voor jouw zwangerschap.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief