Deze zwangerschapssnack kan de baby helpen om slimmer te worden

Het kauwen op noten tijdens de zwangerschap kan de hersenen van de baby later in het leven ten goede komen, suggereert een studie van het Barcelona Institute for Global Health.

Noten
 

Noten eten tijdens de zwangerschap maken baby’s slimmer

Van noten is al bekend dat ze het risico op hypertensie, oxidatieve stress en diabetes helpen verminderen en mogelijk beschermen tegen cognitieve achteruitgang op oudere leeftijd. Nu wijst deze studie op nog een voordeel om aan de lijst toe te voegen. Na het uitvoeren van tests op kinderen, zagen onderzoekers verbanden tussen een moederlijk dieet dat rijk is aan noten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap en een verbeterde neurologische ontwikkeling bij hun kind.

De studie omvatte meer dan 2.000 moeder- en kindparen. Onderzoekers verkregen informatie over de noteninname van de moeder door middel van vragenlijsten over eetgewoonten, die de vrouwen vulden tijdens het eerste en derde trimester. De ontwikkeling van de geest en de hersenen van elk kind werd beoordeeld met behulp van verschillende tests na 18 maanden en vervolgens vijf en acht jaar na de geboorte.

 

Vooral het eerste trimester is belangrijk

De resultaten toonden aan dat kinderen van wie de moeders meer noten aten tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, de beste resultaten hadden bij tests die het cognitief functioneren meten – hun vermogen om te leren en problemen op te lossen – evenals de aandachtsspanne en geheugenvaardigheden. De voordelen werden gezien bij moeders die gemiddeld iets minder dan 30 gram noten per week aten. Walnoten, amandelen, pinda’s, pijnboompitten en hazelnoten zijn de noten die de moeders in de studie aten. De consumptie van noten in het derde trimester liet niet hetzelfde of zo sterke verband zien.

De hersenen ondergaan een reeks complexe processen tijdens de zwangerschap en dit betekent dat voeding van de moeder een bepalende factor is in de ontwikkeling van de foetale hersenen en langetermijneffecten kan hebben. Dat de waargenomen gunstige effecten te wijten kunnen zijn aan het feit dat de noten een hoog gehalte aan foliumzuur leverden en in het bijzonder aan essentiële vetzuren zoals omega-3 en omega-6. Deze componenten hopen zich op in zenuwweefsel, vooral in het frontale weefsel, hersengebieden die het geheugen en de uitvoerende functies beïnvloeden.

Naast noten zijn er nog een heleboel andere superfoods die je tijdens de zwangerschap aan jouw dieet kunt toevoegen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief