Kun je pompoen eten als je zwanger bent?

Het advies is om dagelijks 3 keer groente te eten als je zwanger bent, waarvan 1 gele groente. Pompoen is een gele groente maar is het ook een groente die je mag eten als je zwanger bent?

Pompoen eten tijdens zwangerschap
 
Pompoenen zijn vooral bekend van Halloween maar je ziet ze steeds vaker op het menu verschijnen in Nederland. Deze gezonde gele groente kan je gewoon eten tijdens de zwangerschap. En er is een grote groep van pompoenen om uit te kiezen.

 

Pompoen eten als je zwanger bent

Winterpompoensoorten worden ook aanbevolen voor zwangere vrouwen; veel van deze voldoen aan de eisen voor een gele groente. Acorn pompen is een veel voorkomende winterpompoen en de voedingswaarde is representatief voor anderen in deze categorie. Het bevat heel weinig vet of natrium, is cholesterolvrij en is een uitstekende bron van voedingsvezels. Winterpompoenen bevatten vitamine A en C, samen met ijzer en calcium, die allemaal belangrijke elementen zijn van de voedingsbehoeften van de zwangere vrouw.

 

Pompoen bereiden

Pompoen eet je vers maar allee als ze goed gewassen zijn. Verwijder de zaden voordat je pompoen eet. Als je kiest voor gegrilde of gebakken pompoen, vermijd dan zware smaakmakers en sauzen: de eerste kan brandend maagzuur veroorzaken en de laatste kan aanzienlijk bijdragen aan het totale aantal calorie├źn van deze anders caloriearme groente. Zwangere vrouwen ondervinden weinig of geen bijwerkingen van pompoen. In sommige gevallen krijg je wat meer last van winderigheid.

 

Mogelijke problemen met ingemaakte pompoen

Deze zuurarme groenten hebben langdurige inblikken nodig om ervoor te zorgen dat botulisme-veroorzakende bacteri├źn volledig worden vernietigd, maar studies zijn het niet eens over de optimale tijd voor dit proces. Zwangere vrouwen moeten daarom ingeblikte pompoen vermijden en in plaats daarvan kiezen voor verse of bevroren varianten.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief