Eten tijdens de zwangerschap volgens Chinese geneeskunde

Het kan een uitdaging zijn om te kiezen wat je wilt eten terwijl je zwanger bent. Je smaak en verlangens veranderen, je vecht misschien tegen misselijkheid, je spijsvertering is gevoeliger en je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat je jezelf en je baby zo goed mogelijk voedt.

Wat je moet eten volgens chinese geneeskunde gedurende de zwangerschap
 
Ik wil je helpen om jouw eetkeuzes een stuk gemakkelijker te maken. Hieronder vind je de top tien van voedingsmiddelen ter ondersteuning van de zwangerschap op basis van Chinese geneeskunde. Verder behandel ik ook specifieke zwangerschapsgerelateerde aandoeningen die je kunt behandelen door wat je eet. En aandacht voor de belangrijkste voedingsstof die je tijdens de zwangerschap in jouw dieet moet hebben en hoe je dit kunt doen. Zorg ervoor dat je er genoeg van krijgt.

De Chinese geneeskunde ziet onze spijsvertering als een vuur. Het is belangrijk om het vuur gestaag brandend te houden zonder het uit de hand te laten lopen of uit te branden. Het eten van warm, goed gekookt, licht verteerbaar voedsel houdt de milt, maag en baarmoeder warm, wat vooral belangrijk is tijdens de zwangerschap. Bovendien is het belangrijk om voedsel te eten dat de nieren en de lever ondersteunt, evenals de Yin, Yang, Qi (ook wel energie genoemd) en het bloed van het lichaam.

 

Top 10 voedingsmiddelen om te eten tijdens de zwangerschap

  1. Zoete aardappel versterkt de milt en maag, versterkt Qi, ontgift het lichaam, behandelt constipatie en oedeem, is laag glycemisch, rijk aan vitamine A en verhoogt de melkproductie.
  2. Walnoten voeden de nieren Yang (waaronder het verwarmende hormoon progesteron), leveren goede vetten en eiwitten, kunnen lage rugpijn en obstipatie behandelen. Bewaar ze gekoeld om ranzig worden te voorkomen.
  3. Kip versterkt Qi, verwarmt het lichaam, behandelt vermoeidheid, zwakte na de bevalling, been- en lage rugpijn.
  4. Lam is erg verwarmend, versterkt en voedt Qi en bloed, helpt bij het geven van borstvoeding, bloedverlies na de bevalling en kan rugpijn verlichten. Lam wordt niet aanbevolen tijdens de zomermaanden, omdat het te warm is.
  5. Van gojibessen is bekend dat ze je nieren een boost geven en grote hoeveelheden antioxidanten bevatten. Eet het niet dagelijks en ook niet teveel.
  6. Wortelen versterken het bloed, ontgiften het lichaam, bevochtigen droogheid, bevorderen de spijsvertering, komen ten goede aan de ogen (vooral droge ogen) en zijn rijk aan vitamine A. Eet altijd wortels en zoete aardappelen met een goed vetgehalte zoals olijfolie of kokosolie om jouw lichaam te helpen bij het absorberen van de vitamine A.
  7. Zalm versterkt de milt, versterkt Qi, verwijdert vocht, behandelt lage energie, aambeien en overmatig bloeden na de bevalling. Eet geen rauwe zalm tijdens de zwangerschap en kies altijd voor wild gevangen in plaats van gekweekt.
  8. Knoflook kalmeert je lever (Qi), is antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal en ontgift vlees en zeevruchten.
  9. Spinazie voedt het bloed, versterkt alle organen, behandelt constipatie, bevat veel foliumzuur en is gemakkelijk toe te voegen aan gerechten en smoothies.
  10. Eieren voeden het Yin en bloed, kalmeren de geest, harmoniseren de spijsvertering en zijn een geweldige bron van proteïne en ijzer.

Van de top 10 van bovengenoemde voedingsmiddelen die de zwangerschap ondersteunen, zul je merken dat de helft ervan rijk is aan eiwitten. Dat komt omdat proteïne de belangrijkste macronutriënt is die je in je zwangerschapsdieet moet opnemen.

Eiwit is de tweede meest voorkomende stof in het lichaam (nummer één is water). Elk weefsel van jouw baby is voor een gezonde groei afhankelijk van eiwitten: botten, spieren, huid, bloed, haar, nagels, organen en bindweefsel. De hormonen, groei, metabolisme en ontwikkeling van je baby hebben eiwitten nodig, evenals basale chemische reacties, vocht- en pH-balans en het vermogen om antilichamen aan te maken om infecties te bestrijden. Om nog maar te zwijgen van de vruchtbaarheid, bevalling, geboorte, genezing na de bevalling en borstvoeding die allemaal eiwitten vereisen.

Er zijn aanwijzingen dat de meeste vrouwen niet genoeg eiwitten binnenkrijgen via hun dieet. Zorg ervoor dat je tijdens jouw zwangerschap tussen de 60 en 75 gram eiwit per dag binnenkrijgt. Een symptoom van te veel proteïne kan een moeilijke spijsvertering zijn, dus pas de hoeveelheid aan de behoeften van jouw lichaam aan. Goede eiwitbronnen zijn onder meer: ​​dierlijke eiwitten (kalkoen, kip, zuivere zeevruchten, sardines, lam), yoghurt, eieren, kaas, bonen (zwart, wit, kidney), linzen, soja en quinoa.

 

Wat te eten als je vegetarisch bent

Als je voor het idee openstaat, raad ik mijn vegetarische lezers aan om voorzichtig wat dierlijke eiwitten in je dieet te introduceren in de vorm van bouillon of visolie. Je hoeft niet meteen een hamburger of steak te eten. Als je tijdens je zwangerschap een strikt vegetarisch dieet volgt, leer jezelf dan de kunst van het combineren van eiwitten om ervoor te zorgen dat je elke dag alle 22 aminozuren (ook wel eiwitbouwstenen genoemd) in je dieet krijgt.

Nooit is er een belangrijker moment geweest om ervoor te zorgen dat je het juiste voedsel eet dan wanneer je zwanger bent. Je eten voedt je niet alleen, het creëert ook een gloednieuw, kostbaar menselijk lichaam. Hoe wonderbaarlijk. Eet smakelijk, mama!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief