Taart en gebak eten als je zwanger bent
Gezellig een taartje of gebakje eten met een vriendin. Een heerlijke bezigheid tijdens je zwangerschapsverlof, maar welk taartje mag je eten als je zwanger bent? En welke niet? Een korte handleiding voor taartjes, gebakjes en andere lekkernijnen die je eet in lunchrooms en restaurants.
Waarom je niet zomaar elke taart mag eten als je zwanger bent
Sommige taarten komen niet meer uit de oven. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn maar wel als er wordt gewerkt met rauwe en ongepasteuriseerde producten. Daarom is het verstandig op te letten op wat je eet als je zwanger bent. En vooral vragen te stellen hoe de taart of cake bereidt is.
Welke taarten mag je eten als je zwanger bent
Taarten die gemaakt zijn met gepasteuriseerde melk producten en in de oven zijn geweest zijn vrijwel altijd veilig om te eten als je zwanger bent. Let echter wel op dat er nadien niet iets wordt toegevoegd wat een risico bevat. Denk eens aan slagroom. Is de slagroom gemaakt van gepasteuriseerde producten? Of fruit? Fruit kan mogelijk toxoplasmose bevatten. Bij industrieel gemaakte taarten lopen je eigenlijk geen risico.
- Monchoutaart
- Industrieel gemaakte taarten
Welke taarten zijn een gevaar voor je zwangerschap
Taarten die mogelijk gevaarlijk zijn voor je zwangerschap zijn taarten die gemaakt zijn met vers fruit, rauwe eieren en ongepasteuriseerde melkproducten. Hieronder vallen dus heel veel taarten. Zorg daarom dat je altijd vraagt hoe de taart gemaakt is. Fruit brengt het risico van toxoplasmose met zich mee, melkproducten bieden het risico op de listeria bacterie en rauwe eieren hebben een salmonella risico. Vooral huisgemaakte taarten zijn een risico.
Taarten die gemaakt zijn met stijfgeklopte eieren kan je beter vermijden. Denk hierbij aan:
- Tiramisu
- Citroenschuimgebak
- Ongebakken kwarktaart
- Appeltaart
Je denkt misschien, appeltaart? Ja, daar lijkt niks mis te kunnen gaan maar daarin zit dan vaak weer veel kaneel. Daar moet je dan ook weer opletten.
Taarten waarover je vragen moet stellen
Er zijn ook taarten die op verschillende manieren bereidt kunnen worden. In dat geval moet je vragen stellen naar de herkomst. Denk eens aan slagroomtaart, sommige restaurants maken zelf slagroom. Dat kan een risico zijn. Stel vragen bij elke taart die je besteld. Dat is veilig. Dit doe je bij alle huisgemaakte taarten. Industrieel gemaakte taarten zijn vaak veilig.
- Cheesecake
- Slagroomtaart
- Meringue taart (geen risico indien de meringue gebakken is)
- Kwarktaart
- Chocoladetaart
- Vlaaien
- Red velvet taart
- Viennetta ijstaart
Desserts die je in de gaten moet houden
Er zijn ook ontzettend veel lekkere desserts. Let bij deze desserts ook goed op of ze gemaakt zijn met rauwe eieren. Crème brûlée, semifreddo, chocolademousse, bavarois, meringues en tiramisu zijn desserts die je in de gaten moet houden. Deze kunnen gemaakt zijn van rauwe eieren. Vraag het dus altijd even na.
En dan hebben we nog advocaat. Deze kan ook gemaakt zijn van rauwe eieren maar zover ik weet zit hier ook altijd alcohol in en dat is nog veel erger. Advocaat eet je dus niet als je zwanger bent.