Zwanger onder de zonnebank

Zwangere vrouwen merken vaak dat hun huid gevoeliger is dan normaal. Als je een zonnebank gebruikt als je zwanger bent, betekent dit dat je huid waarschijnlijk sneller verbrandt.

Onder de zonnebank als je zwanger bent
 

UV-schade

Zonnebanken geven ultraviolette (UV) straling af, hetzelfde type schadelijke straling dat in zonlicht wordt aangetroffen. Bruinen met een zonnebank is niet veiliger dan bruinen in de zon.

In sommige gevallen kan het gebruik van een zonnebank schadelijker zijn. Veel zonnebanken geven bijvoorbeeld een grotere dosis UV-straling af dan de mediterrane middagzon.

Langdurige blootstelling aan UV-straling verhoogt het risico op het ontwikkelen van een kwaadaardig melanoom, de meest ernstige vorm van huidkanker.

UV-stralen kunnen ervoor zorgen dat jouw huid voortijdig verbrandt en verouderd. Ze kunnen ook jouw ogen beschadigen door problemen te veroorzaken zoals irritatie, conjunctivitis of cataract, vooral als je geen veiligheidsbril draagt.

 

Gevoelige huid en zwangerschap

Veel vrouwen merken dat hun huid gevoeliger is tijdens de zwangerschap, wat kan betekenen dat jouw huid sneller verbrandt in de zon of als je een zonnebank gebruikt.

Veranderende hormoonspiegels zullen je ook vatbaarder maken voor huidpigmentatie (verkleuring). Soms verschijnen donkere, onregelmatige plekken op de huid of op jouw gezicht, zwangerschapsmasker genaamd. Dit kan een teken zijn dat jouw huid sterker op uv-straling zal reageren. Als je zonnebaadt of onder de zonnebank gaat, zullen de donkere plekken waarschijnlijk toenemen.

Directe en langdurige blootstelling aan UV-licht brengt ook het risico van oververhitting met zich mee voor zowel jou als jouw ongeboren baby.

 

Je ongeboren baby

Er is momenteel geen duidelijk bewijs over het effect van UV-stralen van zonnebanken op een ongeboren baby.

Sommige onderzoeken hebben gesuggereerd dat er mogelijk een verband bestaat tussen verhoogde UV-straling en een tekort aan foliumzuur. Dit komt omdat UV-stralen foliumzuur kunnen afbreken.

Foliumzuur is erg belangrijk bij de ontwikkeling van het neurale systeem van de baby (hersenen en ruggenmerg), dat wordt gevormd tijdens het eerste trimester van de zwangerschap (week 1 tot 13). Daarom moet je vooral tijdens deze periode jouw inname van foliumzuur verhogen.

 

Nep kleurtje

Het wordt over het algemeen als veilig beschouwd om nepbruincrèmes en -lotions te gebruiken tijdens de zwangerschap.

Het actieve ingrediënt in nepbruin is dihydroxyaceton (DHA). Dit is een niet-giftige stof die reageert met cellen in de buitenste laag van de huid en een bruin pigment (kleurstof) produceert dat melanoidin wordt genoemd.

Omdat niet wordt gedacht dat DHA verder gaat dan de buitenste laag van de huid, wordt het niet door het lichaam opgenomen en kan het jouw baby niet schaden.

Het is echter waarschijnlijk het beste om spraytans te vermijden, omdat de effecten van het inademen van de spray niet bekend zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief