Pepernoten als je zwanger bent, mag dat?

Sinterklaas komt er weer aan en de pepernoten heb ik alweer in de winkel zien liggen. In pepernoten zit kaneel en dat is iets waarvan je niet teveel mag als je zwanger bent. Dus mag je pepernoten als je zwanger bent? En zo ja, hoeveel pepernoten mag je dan eten gedurende je zwangerschap.

Pepernoten tijdens zwangerschap

 

Waarom je niet teveel pepernoten moet eten als je zwanger bent

Als je wel eens pepernoten hebt gebakken dan weet je dat er kaneel in zit. En in kaneel zit een stofje dat heet coumarine. Dat stofje kan mogelijk een risico zijn voor de baby die groeit in je buik wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Zo vermeld het Voedingscentrum. Dit betekent echter niet dat je in de stress moet schieten als je pepernoten hebt gegeten tijdens de zwangerschap. Het vormt, met de informatie die we nu hebben, alleen een risico wanneer je het in grote getalen binnenkrijgt.

 

Hoeveel pepernoten mag je eten gedurende de zwangerschap

Het eten van pepernoten moet je dus met mate doen als je zwanger bent, maar wat is met mate? De rekensom is dat je ongeveer 1 milligram coumarine per 10 kilo lichaamsgewicht. Maar wat zegt dat qua pepernoten? Dit is 12,5 gram pepernoot per 10 kilo lichaamsgewicht. Dus weeg je 70 kilo dan mag je 87,5 gram pepernoten per dag. Gemiddeld gezien weegt een pepernoot 3 gram dus mag je zo’n 30 pepernoten per dag als je 70 kilo weegt. Dit lijkt me overigens een prima aantal dus het valt waarschijnlijk heel erg mee hoeveel je moet oppassen met pepernoten tijdens de zwangerschap.

 

Conclusie: Je mag best aardig wat pepernoten als je zwanger bent

Pepernoten tijdens de zwangerschap is dus geen probleem. Weeg je 70 kilo dan kan je 30 pepernoten per dag eten. Weeg je 60 kilo dan mag je 25 pepernoten per dag eten. Het is dus niet zo moeilijk om je aan de richtlijnen te houden voor het eten van pepernoten als je zwanger bent. Wel is het belangrijk om erbij stil te staan dat je minder pepernoten mag eten als je anders voedingsmiddelen met kaneel hebt gegeten die dag, zoals stroopwafels, ontbijtkoek of speculaas.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief