Zwanger worden: hoe baby’s worden gemaakt

Natuurlijk ken je de basis over hoe baby’s worden gemaakt – een man en een vrouw hebben seks en negen maanden later wordt er een prachtige baby geboren. Maar er is eigenlijk veel meer aan de hand dan dat.

Hier zijn alle fascinerende biologische feiten over zwanger worden.

Baby maken
 

Hoe ontstaan ​​vrouweneieren?

Voor vrouwen begint een mogelijke zwangerschap in de eierstokken, die twee amandelvormige klieren aan weerszijden van de baarmoeder.

Eierstokken zijn volledig gevuld: je wordt geboren met 1 tot 2 miljoen eieren – meer dan een levenslange voorraad. De eieren beginnen bijna onmiddellijk af te sterven en er worden nooit meer geproduceerd.

In totaal geef je waarschijnlijk ongeveer 400 eieren vrij in de loop van jouw reproductieve jaren, beginnend met jouw eerste menstruatie en eindigend met de menopauze (meestal tussen de 45 en 55 jaar).

Tijdens het midden van de menstruatiecyclus, hoogstwaarschijnlijk ergens tussen de 9e en 21e dag voor vrouwen met een cyclus van 28 dagen, bereikt een eicel volwassenheid in een van haar twee eierstokken, wordt vervolgens vrijgegeven en snel opgezogen door het openen van de dichtstbijzijnde eileider. Deze twee 10 centimeter kanalen leiden van de eierstokken naar de baarmoeder.

Met deze vrijlating, ovulatie genaamd, begint de conceptieklok te tikken. Het ei leeft slechts ongeveer 24 uur na de eisprong, dus het moet snel worden bevrucht zodat de bevruchting kan plaatsvinden. Als je eicel op weg naar de baarmoeder gezond sperma tegenkomt, kunnen de twee samenkomen en het proces van het creëren van een nieuw leven beginnen.

Als dit niet het geval is, eindigt het ei zijn reis in de baarmoeder, waar het oplost of door het lichaam wordt opgenomen. Als er geen zwangerschap optreedt, stopt de eierstok uiteindelijk met het maken van oestrogeen en progesteron (hormonen die helpen bij het in stand houden van een zwangerschap) en wordt het verdikte slijmvlies van de baarmoeder tijdens je menstruatie afgestoten.

 

Hoe maken mannen sperma?

Het lichaam van een man is bijna constant aan het werk en produceert miljoenen microscopisch kleine zaadcellen, waarvan het enige doel is om een ​​ei binnen te dringen. Terwijl vrouwen worden geboren met alle eieren die ze ooit nodig zullen hebben, worden mannen niet geboren met kant-en-klaar sperma. Ze moeten regelmatig worden geproduceerd en van begin tot eind duurt het 64 tot 72 dagen voordat nieuwe zaadcellen zich ontwikkelen.

Het gemiddelde sperma leeft slechts een paar weken in het lichaam van een man, en bij elke ejaculatie komen er ongeveer 250 miljoen vrij. Dat betekent dat er altijd nieuw sperma in productie is.

Sperma begint zich te ontwikkelen in de testikels, de twee klieren in de scrotumzak onder de penis. De testikels hangen buiten het lichaam van een man omdat ze vrij gevoelig zijn voor temperatuur.

Om gezond sperma te produceren, moeten testikels rond de 34 graden celcius blijven – ongeveer vier graden koeler dan de normale lichaamstemperatuur. De zaadcellen worden opgeslagen in een deel van de zaadbal dat de epididymis wordt genoemd, voordat het wordt gemengd met sperma net voor de ejaculatie.

Ondanks de miljoenen sperma die bij elke ejaculatie worden geproduceerd en vrijgegeven, kan er maar één een eicel bevruchten – dit is zelfs het geval voor een eeneiige tweeling. Het geslacht van het resulterende embryo hangt af van het type sperma dat zich het eerst in het ei nestelt. Sperma met een Y-chromosoom maakt een jongensbaby, en sperma met een X-chromosoom maakt een meisje.

Er circuleren al eeuwenlang talloze mythes over het kiezen van het geslacht van een baby. Sommige worden ondersteund door een beetje wetenschappelijk bewijs, maar het geslacht van een kind wordt vrijwel willekeurig bepaald.

 

Helpt een orgasme bij het maken van baby’s?

Behalve dat het plezierig is, heeft dat heerlijke gevoel dat bekend staat als een orgasme ook een belangrijke biologische functie.

Bij mannen stuwt het hebben van een orgasme zaadrijk sperma in de vagina en tegen de baarmoederhals, waardoor ze minuten later de eileiders kunnen bereiken. Dit geeft sperma een voorsprong op weg naar het ei.

Het orgasme van een vrouw kan ook helpen bij de conceptie: sommige onderzoeken suggereren dat de golfachtige samentrekkingen die verband houden met het vrouwelijke orgasme het sperma verder in de baarmoederhals trekken (maar ander onderzoek zegt dat er geen echt bewijs is dat dit waar is).

Toch kan het hebben van een orgasme geen kwaad – en misschien wel helpen – jouw kansen om zwanger te worden te vergroten.

Veel stellen vragen zich ook af of een bepaalde seksuele positie het beste is voor het maken van baby’s. Je hebt misschien gehoord dat bepaalde posities de beste zijn omdat ze een diepere penetratie mogelijk maken, maar er is geen bewijs dat de positie enig effect heeft op de kans om zwanger te worden.

Maar doe wat je wilt. Het belangrijkste van seks is dat je het allebei naar je zin hebt en dat je het vaak genoeg doet om tijdens de eisprong levend sperma in het voortplantingsstelsel van de vrouw te krijgen. Dat betekent dat je moet streven naar het vrijen van tenminste om de dag in het midden van je cyclus.

 

Welk sperma komt als eerste bij de eicel?

Op dit punt kun je niet veel anders doen dan je vingers kruisen en hopen. Je hebt misschien gehoord dat het helpt als de vrouw daarna op haar rug blijft met een kussen dat haar billen optilt, zodat de zwaartekracht het sperma kan helpen om bij het wachtende ei te komen, maar er is geen bewijs dat dit helpt bij het bereiken van zwangerschap.

Terwijl jij en je partner knuffelen, gebeurt er veel in je lichaam. Die miljoenen spermacellen zijn begonnen met hun zoektocht naar het ei, en het is geen gemakkelijke reis.

Het eerste obstakel is het zuurniveau in je vagina, dat dodelijk kan zijn voor sperma. Dan is er je baarmoederhalsslijm, dat ondoordringbaar kan zijn, behalve op de dagen dat je het meest vruchtbaar bent. Dan wordt het wonderbaarlijk genoeg dunner zodat een paar van de sterkste zaadcellen om er doorheen te komen.

Maar dat is niet alles – het sperma dat overleeft, heeft nog een lange weg te gaan. In totaal moeten ze ongeveer 7 centimeter van de baarmoederhals door de baarmoeder naar de eileiders reizen.

Als er na de ejaculatie geen ei in een van de eileiders zit, kan het sperma tot vijf dagen in het voortplantingskanaal van de vrouw leven. Slechts een paar dozijn zaadcellen halen ooit het ei. De rest komt vast te zitten, gaat de verkeerde eileider op of sterft onderweg.

Voor de weinige gelukkigen die in de buurt van het ei komen, is de race nog niet voorbij. Ze moeten nog steeds de buitenste schil van het ei binnendringen en vóór de anderen naar binnendringen.

En zodra de meest volhardende zaadcel van het stel er doorheen komt, verandert het ei ogenblikkelijk zodat er geen ander sperma kan binnendringen. Het is als een beschermend schild dat zich om het ei vastklemt op het exacte moment dat de eerste zaadcel veilig binnen is.

Nu begint het echte wonder. Het genetisch materiaal in de zaadcel combineert met het genetisch materiaal in het ei om een ​​nieuwe cel te creëren die zich snel begint te delen. Je bent pas echt zwanger als die bundel nieuwe cellen, bekend als het embryo, de rest van de weg door de eileider reist en zich vasthecht aan de wand van je baarmoeder.

Als het embryo echter ergens anders dan de baarmoeder implanteert, zoals de eileider, ontstaat er een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is niet levensvatbaar en je moet ofwel medicijnen nemen om te voorkomen dat deze groeit of een operatie ondergaan om te voorkomen dat jouw eileider scheurt.

Dat laatste deel van de reis kan nog ongeveer drie dagen duren, maar het kan nog een paar weken duren voordat je een menstruatie overslaat en vermoedt dat je een baby gaat krijgen.

Als je je menstruatie mist of een ander teken van zwangerschap opmerkt, kun je een zwangerschapstest thuis gebruiken om er zeker van te zijn dat er een kleintje onderweg is.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief