Hoe uw vrienden beïnvloeden wanneer u met gezinsplanning begint

Als het gaat om het willen hebben van een baby, zijn jouw vrienden misschien net zo belangrijk voor gezinsplanning als jouw biologische klok.

Vriendinnen beïnvloeden gezinsplanning
 
“Iedereen doet het!” was misschien geen geldig excuus om op de middelbare school in de sloot te springen, maar het lijkt voldoende te zijn om vrouwen aan baby’s te laten denken als ze wat ouder zijn.

 

Gezinsplanning om dat iedereen het doet

Een nieuwe studie gepubliceerd in de American Sociological Review wees uit dat vrouwen meer kans hebben op een baby als ze erachter komen dat hun vrienden van de middelbare school moeders zijn, een trend die onderzoekers ‘het baby virus’ noemen. En nee, dit is geen afgesproken werk of een zwangerschapspact; de gemiddelde leeftijd van een nieuwe moeder in het onderzoek was 27 jaar.

Dit onderzoek toont aan dat beslissingen over zwanger worden niet alleen worden beïnvloed door individuele kenmerken en voorkeuren, maar ook door het sociale netwerk waarin individuen zich bevinden.

Uit de gegevens blijkt dat als je vriend(in) een jaar vader of moeder is, je kans op zwangerschap bijna verdubbelt. Dit ‘vriend-effect’ duurt maar ongeveer drie jaar, maar dat is veel langer dan het eenjarige effect dat vrouwen lijken te ervaren bij broers en zussen.

 

Gezinsplanning onder groepsdruk

We zeggen niet dat groepsdruk bepalend moet zijn voor jouw keuze om zwanger te proberen te worden, maar de bevindingen zijn logisch. Je vergelijkt jezelf met vrienden, leert van ze en deelt ervaringen met ze. En wanneer je beste vriend van school opduikt bij de tienjarige reünie met een bruisend, schattig kind van 6 maanden, begin je te smachten naar een baby van jezelf.

Het is ook gemakkelijker voor mensen om vrienden te blijven als ze tegelijkertijd ouderschap ervaren.

De studie is een bewijs van hoeveel onze middelbare schoolvrienden ons kunnen beïnvloeden en hoe groot de kans is dat de vriendschap in tact blijft.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief