Kan oververhitting van testikels leiden tot onvruchtbaarheid?

Mannelijke onvruchtbaarheid treft ongeveer één op de zeven koppels. Het kan te wijten zijn aan een lage spermaproductie, blokkades of een abnormale spermafunctie. Er zijn een aantal redenen die leiden tot mannelijke onvruchtbaarheid en oververhitting van de testikels wordt als een van de factoren beschouwd.

Onvruchtbaar man
 

Productie van zaadcellen

De spermaproductie is zeer gevoelig voor temperatuurveranderingen en vereist voor de spermaproductie een temperatuur van 2-4 graden lager dan de lichaamstemperatuur. De plaatsing van de teelballen in het scrotum, weg van de interne warmte van het lichaam, is om dezelfde reden.

Er is ook een netwerk van pampiniforme plexus van aders die rond de teelballen lopen en terug in het lichaam. Ze leiden de warmte af en voorkomen oververhitting. De teelballen worden ook beschermd door de cremaster-spier die samentrekt in koude situaties, waardoor het scrotum dichter bij het lichaam komt en ontspant in warme situaties, waardoor het scrotum vrij blijft van lichaamswarmte.

Spermacellen hebben de neiging om te sterven als ze worden blootgesteld aan te veel hitte. Voortdurende blootstelling aan hogere temperaturen kan ervoor zorgen dat de spermaproductie lager is, of de productie van abnormaal gevormde spermacellen met onvruchtbaarheid tot gevolg.

 

Warmtebronnen

Oververhitting kan te wijten zijn aan interne redenen, zoals in het geval van hoge koorts. Het kan ook te wijten zijn aan omgevingsfactoren of fysiologische factoren. Activiteiten zoals koken, grillen, motorrijden, sauna en fietsen kunnen warmteproductie veroorzaken. Langdurig gebruik van laptops en mobiele telefoons kan ook leiden tot oververhitting. Fysiologische factoren zijn onder meer varicocele, laat ingedaalde testikels en obesitas.

 

Preventie van oververhitting

Een gezonde spermaproductie na blootstelling aan hitte kan tot drie maanden duren. Daarom is het essentieel om gevallen van oververhitting te voorkomen. Pauzes nemen, loszittende onderkleding dragen, een koelere lichaamstemperatuur handhaven tijdens hete zomers kunnen oververhitting voorkomen en de gezonde spermaproductie in stand houden. Vandaar dat onvruchtbaarheid als gevolg van oververhitting van testikels kan worden voorkomen als je een beetje voorzichtig bent.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief