Stoppen met anticonceptie om zwanger te raken

Het timen van een zwangerschap kan lastig zijn. Dit is wat je moet weten over het stoppen van anticonceptie om zwanger te worden.

Stoppen met anticonceptie als je zwanger wilt worden
 

1. Elk lichaam is verschillend

Er is geen manier om te weten hoe lang het duurt voordat je zwanger wordt, en dat geldt of je anticonceptie hebt gebruikt of niet. Je kunt (theoretisch) meteen zwanger worden als je voor het eerst seks hebt zonder condoom, maar dat betekent niet dat je dat ook zult doen. Evenzo is het mogelijk om bijna meteen zwanger te worden nadat je bent gestopt met anticonceptiepillen of nadat jouw spiraaltje is verwijderd. Of het kan maanden duren voordat de eisprong en jouw menstruatie weer normaal is.

Het belangrijkste dat je moet weten over het stoppen van orale anticonceptiva is dat de eisprong onmiddellijk kan terugkeren. De synthetische hormonen verlaten jouw systeem binnen een paar dagen, zodat je de eerste maand zonder de pil zwanger kunt worden. Hetzelfde geldt voor spiraaltjes; je kunt zwanger worden in dezelfde maand dat jouw spiraaltje wordt verwijderd. Maar aan de andere kant, het kan zijn dat je menstruatie niet onmiddellijk terugkeert. Het kan een paar maanden duren voordat je menstruatie terugkeert. Hoe lang het duurt voordat je menstruatie terugkeert, is geheel individueel en heeft niets te maken met hoe lang je anticonceptie hebt gebruikt.

 

2. Zorg ervoor dat je er klaar voor bent

Omdat zwangerschap kan optreden zodra je stopt met anticonceptie, is het essentieel om ervoor te zorgen dat je echt klaar bent voor een zwangerschap voordat je stopt. Een medische check plannen met jouw huisarts is een goed idee. Hij of zij kan jouw algehele gezondheid beoordelen en ervoor zorgen dat eventuele reeds bestaande gezondheidsproblemen (zoals diabetes of astma) onder controle zijn voordat je zwanger wordt. Hoe gezonder je bent, hoe gezonder je aanstaande baby zal zijn.

Ervoor zorgen dat je er klaar voor bent, betekent ook anticonceptie gebruiken totdat je absoluut zeker weet dat je klaar bent om zwanger te worden. Ga nu niet van de pil af als je over zes maanden zwanger wil zijn. Als nu zwanger worden een ernstig probleem zou veroorzaken in jouw persoonlijke of professionele leven, kun je het beste wachten.

 

3. Idealiter wil je de anticonceptie ten minste een maand vóór de conceptie stoppen

Als je de pil gebruikt, is het een goed idee om jouw pillen strip af te maken, in plaats van halverwege de maand te stoppen. Als je halverwege je cyclus stopt met je pillen strip, kan je baarmoeder in de war raken en gaan bloeden, ook al is het niet je menstruatie. Ten tweede, als je halverwege de cyclus stopt, kan het moeilijk zijn om te beoordelen wanneer je ovuleert.

Als je zwanger wordt zodra je stopt met anticonceptie, gefeliciteerd! Zo niet, dan is dat ook oké. Het is zelfs gemakkelijker voor jou en jouw zorgteam om jouw uitgerekende datum in te schatten als je vóór de conceptie minstens één menstruatie hebt gehad.

 

4. Ontspan en geniet van het proces

Het gebruik van continue orale anticonceptiva of een spiraaltje heeft geen langdurig effect op de vruchtbaarheid. Stress niet te veel als je menstruatie niet onmiddellijk weer normaal wordt; onthoud dat het een paar maanden kan duren voordat jouw lichaam zich weer heeft aangepast. Als jouw menstruatie na drie maanden echter nog niet is teruggekeerd, is het een goed idee om contact op te nemen met jouw huisarts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief