10 dingen die je moet vermijden bij het proberen zwanger te worden

Het is niet leuk om de dingen waar je van houdt op te geven, maar om een baby te krijgen, is het de moeite waard, toch? Vaak lukt het om zwanger te worden zonder aanpassingen maar soms heb je net even wat hulp nodig. Dit is een lijst met die 10 dingen die je moet vermijden als je probeert zwanger te worden.

Dingen vermijden bij kinderwens
 
Proberen zwanger te worden is een groot wachtspel – je kunt nooit voorspellen of dit de maand is waarin de zwangerschapstest positief zal worden. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om jouw kans om elke maand zwanger te worden te vergroten. Je kunt bijvoorbeeld jouw cyclus volgen, prenatale vitamines nemen, gezond eten en zelfs, voor de goede orde, een paar aanwijzingen volgen uit de verhalen van een paar oude vrouwen. Maar soms is wat je niet doet net zo belangrijk. Dit is wat je moet vermijden als je probeert zwanger te worden.

 

1. Roken

Naast het verhogen van jouw risico op long-, darm- en alvleesklierkanker (en het schaden van jouw gezondheid in het algemeen), kan roken jouw kansen om zwanger te worden in gevaar brengen. Vrouwen die roken, versnellen het verouderingsproces van hun ovariële follikels, wat op zijn beurt kan leiden tot een vroege menopauze en een verhoogd risico op onvruchtbaarheid. Vermijd dus koste wat het kost sigaretten. Ook mannen zouden van de gewoonte moeten afkicken. Hoewel de effecten van roken niet zo duidelijk zijn bij mannen, suggereert onderzoek dat de gewoonte de structuur en functie van sperma in gevaar kan brengen, en de omvang van de schade kan verband houden met het aantal gerookte sigaretten. Het goede nieuws voor mannen is echter dat de spermaproductie dynamisch is – ze produceren constant sperma. Als jouw partner vandaag stopt met roken, kan de door roken veroorzaakte schade binnen drie maanden worden teruggedraaid, wanneer een nieuwe voorraad sperma rijpt en het ejaculaat bereikt.

 

2. Overmatige cafeïne

Je hoeft jouw ochtendkoffie niet helemaal overbodig te maken, maar je kunt overwegen om het aantal kopjes dat je per dag consumeert te verminderen. De bevindingen variëren, maar houd het voor de zekerheid elke dag bij twee kopjes of minder. Een paper uit 2016 van de American Society for Reproductive Medicine geeft aan dat het drinken van meer dan vijf kopjes koffie per dag wordt geassocieerd met verminderde vruchtbaarheid, en dat als je eenmaal zwanger wordt, je meer dan 200 mg cafeïne per dag drinkt (het equivalent van ongeveer twee kopjes koffie per dag). Teveel kopjes koffie kan het risico op een miskraam zelfs vergroten. Houd er rekening mee dat verschillende soorten koffie verschillende hoeveelheden cafeïne bevatten; een kopje Starbucks-koffie bevat meestal meer cafeïne dan andere merken. En thee, warme chocolademelk, energiedrankjes en bepaalde frisdranken bevatten ook cafeïne.

 

3. Te veel alcohol

Sla de kroegentochten en die wijnfles-voor-twee over als je van plan bent zwanger te worden. Hoewel het onduidelijk is hoe alcohol de vruchtbaarheid precies beïnvloedt, suggereert onderzoek dat het consumeren van meer dan twee drankjes per dag de vruchtbaarheidscijfers kan verlagen en de tijd die een koppel nodig heeft om zwanger te worden, kan verlengen. Dus als je een baby probeert te krijgen, drink dan maar af en toe. En vermijd het helemaal als je zwanger wordt – geen enkele hoeveelheid wordt als veilig beschouwd als je eenmaal een baby in de baarmoeder hebt gekregen.

 

4. Lui zijn

150 minuten matige lichaamsbeweging per week is het advies voor algehele gezondheid en welzijn. Als je dat doel niet haalt, voer je jouw routine op. Onderzoek suggereert dat vrouwen die matig aan lichaamsbeweging doen (waarbij je moeilijk ademt maar nog steeds kunt praten) iets sneller zwanger worden dan vrouwen die dat niet doen en vrouwen die te veel trainen. Begin langzaam en verhoog geleidelijk het tempo en de intensiteit. Parkeer je auto verder van de winkel om meer opstapjes te krijgen en neem de trap in plaats van de lift. Zoek een sport of andere fysieke activiteit die je opwindt en die je echt wilt doen. Je hebt een grotere kans om eraan vast te houden als je je er niet toe gedwongen voelt.

 

5. Extreme inspanning

Hoewel is aangetoond dat lichaamsbeweging de tijd die nodig is om zwanger te worden, kan verkorten, is het ook het beste om overbelasting te vermijden. De studie die matige lichaamsbeweging koppelde aan minder tijd nemen om zwanger te worden, ontdekte ook dat krachtige trainingen met hoge intensiteit correleerden met het langer duren om zwanger te worden. Een mogelijke verklaring is dat extreme inspanning gedeeltelijk kan leiden tot ernstig gewichtsverlies en hormonale verschuivingen, die op hun beurt kunnen leiden tot onregelmatige of gemiste menstruatie.

 

6. Junkfood

We kunnen niet met zekerheid zeggen dat bepaalde voedingsmiddelen, diëten of supplementen je vruchtbaarder zullen maken. Maar er zijn goede aanwijzingen dat vrouwen met onvruchtbaarheid die verband houden met onregelmatige menstruatie, baat kunnen hebben bij het minimaliseren van hun inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen en het verhogen van hun inname van fruit, groenten, gezonde vetten en plantaardige eiwitten. Onderzoek suggereert ook dat lage fruitconsumptie en hoge fastfoodconsumptie samenhangen met het langer duren om zwanger te raken. Een uitgebalanceerd dieet helpt je niet alleen om jouw gewicht onder controle te houden, maar het helpt ook bij het reguleren van het insulinegehalte – beide helpen jouw zwangerschapskansen te vergroten.

 

7. Chronische stress

Het is onmogelijk om alle stress uit ons dagelijks leven te elimineren, en studies over stress lijken hoe dan ook gemengd te zijn. Maar recent onderzoek suggereert dat hoe hoger de waargenomen stress, hoe moeilijker de tijd dat vrouwen zwanger werden. Een gestrest gevoel, vooral gedurende een langere periode, kan hormonale verschuivingen met zich meebrengen die de ovulatie en vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. Als je moeite hebt met het beheersen van jouw stress, overleg dan met jouw arts over manieren om ermee om te gaan en onderzoek aanvullende behandelingen, zoals yoga, meditatie en acupunctuur, die allemaal kunnen helpen die stress te verminderen en mogelijk jouw kans op bevruchting te vergroten.

 

8. Kwikrijke vis

Vis (met name de koudwatersoort, zoals zalm en sardines) is een uitstekende bron van omega-3-vetzuren, die de ontwikkeling van de hersenen van de foetus bevorderen. Maar vissen kunnen ook kwik bevatten – waarvan grote hoeveelheden schadelijk kunnen zijn voor de zich ontwikkelende hersenen van een baby en jouw kansen om zwanger te blijven verstoren als je eenmaal zwanger bent. Vermijd vissen met een hoog gehalte aan toxine, zoals zwaardvis, tonijn, koningsmakreel en haai.

 

9. Sperma-beschadigende glijmiddelen

Het is oké om een glijmiddel te gebruiken bij het proberen zwanger te worden, maar zorg ervoor dat je een glijmiddel gebruikt dat vruchtbaarheidsvriendelijk is. Sommige merken bevatten ingrediënten die de beweeglijkheid van het sperma kunnen beïnvloeden (hoewel sommige onderzoeken suggereren dat ze uiteindelijk geen invloed hebben op jouw kansen om zwanger te worden). Houd voor de zekerheid vast aan vruchtbaarheidsvriendelijke glijmiddelen die pH-gebalanceerd zijn om de natuurlijke vochtigheid van jouw lichaam na te bootsen zonder het sperma van jouw partner te beïnvloeden.

 

10. BPA

Bisfenol-A – dat in veel huishoudelijke producten wordt aangetroffen – is een hormoonontregelende chemische stof, wat betekent dat het de hormoonfunctie van jouw lichaam kan verstoren, inclusief de hormonen die verband houden met jouw voortplantingssysteem. Onderzoek suggereert dat onvruchtbare vrouwen hogere niveaus van BPA in hun bloed hebben dan vruchtbare vrouwen; het suggereert ook dat hogere niveaus van BPA het succes van vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen verminderen. De reden kan iets te maken hebben met een verstoring van de menstruatiecyclus, veranderingen in de voortplantingsanatomie en hormonale veranderingen. Wetenschappers proberen nog steeds te begrijpen hoe BPA de vruchtbaarheid kan beïnvloeden, maar als je probeert zwanger te worden, kun je dit het beste vermijden: kies voor vers of bevroren voedsel in plaats van voor verpakt voedsel; kies voedsel dat in een glazen pot wordt bewaard in plaats van in een blik; Bewaar restjes in glas in plaats van plastic containers en gebruik glazen of roestvrijstalen waterflessen in plaats van plastic.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief