Huil je tijdens de zwangerschap? Hier lees je waarom en wat je eraan kunt doen

We weten allemaal dat zwangerschap een aantal belangrijke fysieke veranderingen met zich meebrengt.

Maar hormonale verschuivingen zijn ook een kenmerk van zwangerschap – ze dienen soms zelfs als de oorzaak van lichamelijke symptomen – en het spreekt voor zich dat deze fluctuaties veranderingen kunnen veroorzaken in chemische stoffen in de hersenen die stemmingen reguleren.

Sommige vrouwen ervaren een scala aan emoties, van geluk tot verdriet – en alles daartussenin. Dus als je huilbuien hebt over de kleinste problemen – gemorste melk, een sentimentele reclame of een vriendelijk gebaar – maak je geen zorgen. Wat je doormaakt, is volkomen normaal.

Dit is wat je moet weten over huilen tijdens de zwangerschap, en een paar tips om die vervelende stemmingswisselingen te verminderen.

Zwangerschapstranen
 

Wat veroorzaakt huilen tijdens de zwangerschap?

Zelfs als je van nature een sentimenteel of emotioneel persoon bent, kan het zijn dat je tijdens de zwangerschap meer gaat huilen. En als je typisch iemand bent die zelden een traan laat vallen, kunnen oncontroleerbare uitbarstingen van emoties je verrassen.

Hoewel emoties een normaal onderdeel van een zwangerschap zijn, helpt het om de redenen voor huilerigheid te begrijpen.

 

Eerste trimester

Elke vrouw is anders, dus sommige vrouwen kunnen tijdens hun hele zwangerschap huilbuien hebben, terwijl anderen alleen tijdens het eerste trimester huilen.

Huilen in het eerste trimester is niet ongebruikelijk, aangezien er dan een verandering in de hormoonafscheiding plaatsvindt. Hogere niveaus van zowel oestrogeen als progesteron tijdens het eerste trimester lijken verantwoordelijk te zijn voor enkele stemmingswisselingen, gekenmerkt door prikkelbaarheid en verdriet.

Bovendien is zwangerschap een grote verandering in het leven. En om deze reden, in combinatie met de snel veranderende hormonen, kan huilen tijdens het eerste trimester van alles te wijten zijn, van extreem geluk tot angst of angst dat er iets met de baby zal gebeuren.

 

Tweede en derde trimester

Hormonale verschuivingen kunnen doorgaan in het tweede en derde trimester, dus huilbuien kunnen ook in deze periode voorkomen.

Je lichaam verandert snel, wat ook de angstniveaus kan verhogen. Als gevolg hiervan kunnen sommige vrouwen zich in het tweede trimester meer gespannen voelen. Als dat zo is, kunnen normale dagelijkse stress en frustraties ook huilbuien veroorzaken.

En als je de finish nadert, heb je waarschijnlijk veel aan je hoofd. Je moet de kinderkamer afmaken, je financi├źn voorbereiden, en de realiteit van de bevalling en bevalling kan je een beetje paniekerig maken.

Je staat op het punt een extra verantwoordelijkheid te krijgen – of het nu jouw eerste kind is of dat je iets toevoegt aan jouw gezin. Dit kan een stressvolle tijd zijn, en als de emoties hoog oplopen, kunnen er huilbuien volgen.

 

Wanneer is huilen tijdens de zwangerschap een ernstiger probleem?

Hoewel een verandering in emoties en huilbuien een normaal onderdeel van een zwangerschap zijn, kan huilen ook een symptoom zijn van een serieuzere geestelijke gezondheid, zoals depressie.

Het verschil vertellen tussen normale stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap en depressie kan lastig zijn. Als algemene vuistregel zal depressie ook andere symptomen veroorzaken – niet alleen huilen. Deze symptomen zijn onder meer:

 • moeite met concentreren
 • verlies van eetlust
 • verlies van interesse in favoriete activiteiten
 • gevoelens van waardeloosheid
 • schuldgevoelens
 • te veel slapen
 • te weinig slapen
 • gedachten om jezelf of anderen schade te berokkenen

Soms is depressie tijdens de zwangerschap vluchtig en lost ze vanzelf op. Maar als de symptomen 2 weken of langer aanhouden, neem dan contact op met jouw arts.

 

Kunnen huilen en depressie een ongeboren baby treffen?

Af en toe een huilbui hebben, zal jouw ongeboren baby waarschijnlijk niet schaden. Ernstigere depressies tijdens de zwangerschap kunnen echter mogelijk een negatieve invloed hebben op jouw zwangerschap.

Een onderzoek uit 2016 suggereerde dat psychische problemen zoals angst en depressie tijdens de zwangerschap jouw kansen op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht kunnen vergroten. Een ander overzicht van studies uit 2015 vond een vergelijkbaar verband tussen mentale problemen en vroeggeboorte.

Als je depressief bent, kan het zijn dat je tijdens de zwangerschap niet zo goed voor jezelf zou zorgen als anders het geval zou zijn. Als je niet genoeg eet of niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt, prenatale afspraken overslaat of niet beweegt, krijgt jouw baby mogelijk niet voldoende zorg.

Het is belangrijk om te onthouden dat depressie niet jouw schuld is, en dat het negeren van je gezondheid eerder een bijwerking is van een onbehandelde depressie dan een bewuste keuze.

We weten dat je jouw zwangerschap nooit opzettelijk zou schaden. Dit alles is alleen maar om te onderstrepen hoe belangrijk het is om met jouw arts te praten, want er zijn behandelingen – die veilig zijn voor de zwangerschap – die kunnen helpen.

Depressie tijdens de zwangerschap verhoogt ook het risico op postpartumdepressie (PPD), wat van invloed kan zijn op hoe je je aan jouw baby hecht. PPD komt vaak voor en je hoeft je er niet voor te schamen, maar het is belangrijk om met jouw arts te praten zodat deze kan helpen.

 

Hoe huilbuien tijdens de zwangerschap te behandelen?

Helaas kun je hormonale verschuivingen tijdens de zwangerschap niet beheersen. Maar je kunt stappen ondernemen om de effecten van deze verschuivingen te verzachten, waardoor huilbuien kunnen worden verlicht – of op zijn minst verminderd.

 • Krijg genoeg slaap.Te weinig slaap kan jouw stressniveau verhogen, waardoor je ge├»rriteerd raakt. Streef naar minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht.
 • Wees lichamelijk actief. Vraag jouw arts naar zachte oefeningen tijdens de zwangerschap om jouw energie een boost te geven en jouw mentale gezondheid te verbeteren. Ga wandelen, zwemmen of volg een low-impact aerobicsles.
 • Praat met andere moeders of zwangere vrouwen. Ondersteuning krijgen, online of van een lokale groep, kan ook een deel van de angst en ongerustheid die gepaard gaat met zwangerschap verminderen. Door met andere moeders te praten, kun je advies delen, persoonlijke verhalen vertellen en elkaar emotionele steun geven.
 • Overweldig jezelf niet. Ja, de voorbereiding op een nieuwe baby kan overweldigend en stressvol zijn. Maar heb niet het gevoel dat je alles zelf moet doen, of dat je alles moet doen voordat de baby komt. Dit soort druk kan leiden tot frustratie, schuldgevoelens en huilbuien.

Als je depressief bent, neem dan contact op met jouw arts. Bepaalde antidepressiva zijn veilig tijdens de zwangerschap. Bovendien kan het behandelen van depressie tijdens de zwangerschap jouw risico op het ontwikkelen van postnatale depressie verminderen nadat de baby is geboren.

 

Conclusie

Zwangerschap kan je een emotioneel wrak maken, maar je bent niet de enige. Wees gerust, huilbuien zijn volkomen normaal, en dit deel van de zwangerschap is waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken.

Maar als je denkt dat huilen meer is dan hormonaal of als je geestelijke gezondheidsproblemen heeft, maak dan een afspraak met jouw arts – zij zijn jouw beste pleitbezorger als het gaat om jouw gezondheid en de gezondheid van jouw baby.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief