Autorijden tijdens de zwangerschap

Hier is alle informatie die je moet hebben voordat je tijdens de zwangerschap in een auto stapt.

Rijden in een auto als je zwanger bent
 

Rijden tijdens de zwangerschap: de basis

Het is prima om door te rijden als je zwanger bent. Dat wil zeggen, tenzij je je ongemakkelijk voelt door misselijkheid, te uitgeput bent om je te concentreren of fysiek moeite heeft om achter het stuur te kruipen.

Vergeet niet jouw geboorteplan mee te nemen wanneer je je in de latere stadia bevindt, voor het geval je gaat bevallen. En heb je opgeladen mobieltje altijd bij je.

Oh, en zorg ervoor dat je een tas vol hapjes en drankjes bij je hebt. Zo ben je goed voorbereid als die onvoorspelbare dorst of honger tijdens de zwangerschap toeslaat.

 

Regels voor veiligheidsgordels voor zwangerschap

Verkeersongevallen kunnen een punt van zorg zijn als je zwanger bent. Als je een auto-ongeluk krijgt, moet je je altijd laten controleren, hoe goed je je ook voelt.

Er zijn echter veel manieren om zo veilig mogelijk te blijven wanneer je in een auto springt. Als je zwanger bent en autorijd:

  • Draag altijd een driepuntsgordel
  • Zorg ervoor dat de schoudergordel over de schouder, sleutelbeen en naar beneden over de borst gaat, tussen de borsten
  • Zorg ervoor dat de heupgordel zo laag mogelijk onder de buik en de baby wordt gedragen
  • Stel de veiligheidsgordel zo comfortabel mogelijk af en stel indien nodig ook de stoel af

Het dragen van een veiligheidsgordel tijdens de zwangerschap is – zoals altijd – verplicht, tenzij jouw arts zegt dat dit om medische redenen niet nodig is. Als dat het geval is, krijg je een certificaat van vrijstelling van het dragen van verplichte veiligheidsgordel, dat je in jouw auto moet bewaren.

Wat betreft airbags, is het volkomen veilig om tijdens de zwangerschap in de auto te zitten. Airbags beschermen jou en je baby bij bepaalde soorten crashes.

 

Zwangerschap en autorijden: regelmatig stoppen

Als je last hebt van brandend maagzuur, kan het zijn dat je een tijdje in dezelfde houding gaat zitten. Of misschien heb je een kleine elleboog of voet die je in de ribben prikt en kun je niet opstaan ​​om te bewegen. Zorg er dus voor dat je tijd overhoudt om te stoppen en regelmatig jouw benen te strekken.

Je hebt misschien ook extra toiletpauzes nodig, dus houd daar rekening mee.

 

Diepe veneuze trombose (DVT) en zwangerschap

Voor iedereen die langer dan vier uur in een auto reist, bestaat het risico op het ontwikkelen van diepe veneuze trombose (DVT). Probeer tijdens de zwangerschap het volgende te doen als je autorijdt of zelfs maar een passagier in een auto bent:

  • Drink veel water
  • Eet natuurlijk energievoedsel zoals fruit en noten, en stop regelmatig voor pauzes. Dat zou vermoeidheid en duizeligheid moeten helpen voorkomen, die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap
  • Maak zoveel mogelijk geen lange ritten en overweeg om autorijden met iemand anders te delen
  • Stop elke 90 minuten, zodat je een rondje kan lopen en jouw benen kunt strekken. Oh, en als je niet de bestuurder bent, doe dan een paar beenoefeningen, zoals het buigen van je enkels terwijl je onderweg bent
  • Als je de kanteling van het stuur kunt aanpassen, kantel het dan naar jouw borstbeen in plaats van naar jouw buik

Meld je aan voor onze nieuwsbrief