Kan ik mijn haar verven als ik zwanger ben?

Het meeste onderzoek toont aan dat het veilig is om jouw haar tijdens de zwangerschap te kleuren. De kleuren in permanente en semi-permanente haarverf zijn niet erg giftig.

Mag ik mijn haar verven als ik zwanger ben
 
Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat zeer hoge doses van de chemicaliën in haarverf schade kunnen veroorzaken. Maar je wordt blootgesteld aan zeer lage hoeveelheden chemicaliën bij het kleuren van je haar en de kleuren in permanente en semi-permanente haarkleurmiddelen zijn niet erg giftig.

 

Wat te doen als je je toch zorgen maakt over je haren verven gedurende de zwangerschap

Er zijn enkele dingen die je kunt doen als je je zorgen maakt. Veel vrouwen wachten bijvoorbeeld tot na 12 weken zwangerschap (na het eerste trimester), wanneer het risico dat de chemicaliën de baby schaden, kleiner is. Het is ook altijd een goed idee om eerst een strengtest te doen met de haarverf die je wilt gebruiken (of vraag jouw kapper om een ​​test te doen als je jouw haar in een salon laat verven).

Je kunt risico’s ook verminderen door:

  • handschoenen te dragen
  • raak de kleurstof zo min mogelijk aan
  • het openen van de ramen om te voorkomen dat je de chemicaliën inademt
  • je hoofdhuid spoelen wanneer de kleurstof wordt aangebracht
  • Semi-permanente pure plantaardige kleurstoffen, zoals henna, kunnen een veilig alternatief zijn

Je kunt ook proberen alleen highlights te laten doen door een kapper. Door deze techniek te gebruiken, worden de chemicaliën alleen door je haar opgenomen, niet door je hoofdhuid of bloedbaan.

Onthoud dat zwangerschap ook de normale toestand van jouw haar kan beïnvloeden. Hormoonveranderingen kunnen betekenen dat kleurstoffen niet noodzakelijkerwijs jouw haar op dezelfde manier beïnvloeden, dus de resultaten zijn misschien niet wat je verwacht, zelfs als je dezelfde kleurstof gebruikt die je eerder hebt gebruikt.

 

Haar verven en borstvoeding

Er is beperkte informatie over het gebruik van haarbehandelingen wanneer je borstvoeding geeft, maar men denkt dat dit in orde is. Er komen maar heel weinig van de chemicaliën in haarverf in je bloedbaan terecht, dus het is onwaarschijnlijk dat er veel via je moedermelk terechtkomt. Er zijn geen negatieve effecten bekend van het gebruik van haarbehandelingen tijdens het geven van borstvoeding.

Uiteraard blijft het zowel tijdens de zwangerschap al de periode van borstvoeding het veiligst om jouw haar helemaal niet te verven maar hoe realistisch is dit?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief