Seks tijdens de zwangerschap

Het is veilig om seks te hebben als je zwanger bent, tenzij jouw verloskundige heeft gezegd dat je het niet mag doen. Lees hier alles over wat je wel en niet mag doen op het gebied van seks tijdens jouw zwangerschap.

Seks tijdens de zwangerschap
 

Is het veilig om seks te hebben tijdens de zwangerschap?

Het is veilig om seks te hebben als je zwanger bent, tenzij jouw verloskundige heeft gezegd dat je dat niet mag. Seks hebben zal je baby geen pijn doen. Als je seks hebt met een man, kan zijn penis niet verder dan je vagina doordringen, dus hij bereikt je baby niet. Je baby is ook goed beschermd in de baarmoeder en weet niet wat er gebeurt.

Misschien merk je dat seks een beetje anders aanvoelt als je zwanger bent vanwege je hormonen. Jouw vagina kan bijvoorbeeld een beetje droger zijn, wat pijn kan veroorzaken tijdens penetrerende seks. Maakt je je geen zorgen als dit gebeurt. Je kunt proberen een glijmiddel op waterbasis te gebruiken om eventuele pijn te verzachten.

 

Is het veilig om een ​​orgasme te krijgen?

Als jouw zwangerschap normaal is zonder complicaties, is een orgasme volkomen veilig. Het verhoogt het risico op vroegtijdig bevallen of een miskraam niet.

Later in de zwangerschap kunnen seks en orgasmen harde buiken veroorzaken. Deze kunnen ongemakkelijk zijn, maar zullen jou of de baby niet schaden.

Sommige vrouwen zullen merken dat hun orgasmen tijdens de zwangerschap sterker en intenser worden. Anderen vinden het misschien moeilijker om een ​​orgasme te krijgen naarmate hun zwangerschap vordert.

 

Wat gebeurt er met mijn zin in seks?

Jouw zin in seks zal waarschijnlijk veranderen tijdens jouw zwangerschap. Sommige vrouwen merken dat hun seksuele verlangen hoger wordt, voor anderen daalt het.

Als een zeer algemene richtlijn, vinden de meeste vrouwen dat hun seksuele verlangen afneemt in het eerste trimester, weer stijgt in het tweede trimester en vervolgens weer daalt in het derde trimester.

Onthoud gewoon dat iedereen anders is, net als elke zwangerschap. Maak je er niet al te druk over. Het belangrijkste is om je te concentreren op jouw gezondheid en welzijn, het advies van jouw verloskundige op te volgen en te doen wat het beste is voor jouw individuele situatie.

 

Wat moet ik doen als ik geen seks wil hebben?

Net zoals het normaal is om je sexyer te voelen tijdens de zwangerschap, is het ook prima om helemaal geen seks te willen. Er zijn veel redenen waarom je misschien geen seks wilt hebben, waaronder:

 • jouw zwangerschapssymptomen, zoals ochtendmisselijkheid of vermoeidheid, kunnen je niet helpen
 • je voelt je lichamelijk ongemakkelijk tijdens seks
 • je voelt je zelfbewust over jouw veranderende lichaam, zoals gewichtstoename
 • je bent bang dat je partner je niet sexy vindt
 • je maakt je zorgen over het ouderschap

Het komt ook vaak voor dat je je tijdens de zwangerschap emotioneler voelt dan normaal vanwege jouw zwangerschapshormonen, die soms jouw zin in seks en zelfvertrouwen kunnen beïnvloeden.

Al deze gevoelens zijn normaal. Maar het is belangrijk om hulp te vragen als je negatieve gevoelens hebt die niet weggaan of die te veel zijn om mee om te gaan. Maximaal 1 op de 5 vrouwen krijgt psychische problemen tijdens de zwangerschap of in het eerste jaar na de bevalling.

Een slecht humeur, angst en depressie zijn niet ongebruikelijk. Verloskundigen en artsen zijn zich hiervan bewust en zouden bereid moeten zijn om je te ondersteunen. Praat met hen als je je zorgen maakt.

 

Hoe denkt mijn partner over seks tijdens mijn zwangerschap?

Net als jij kan het seksuele verlangen van je partner ook tijdens je zwangerschap op en neer gaan. Dit kan verschillende redenen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld bang zijn om ouder te worden of zich zorgen maken dat ze je pijn zullen doen.

Dit veroorzaakt misschien geen problemen als je beiden hetzelfde voelt. Maar als een van jullie seks wil hebben en de ander niet, kan dit voor wat stress zorgen. Probeer te onthouden dat als er spanningen zijn, je niet het enige stel bent dat dit meemaakt. Het kan helpen om een ​​open en eerlijk gesprek te hebben over hoe jullie je allebei voelen. Wellicht kun je eventuele spanning verminderen en elkaar geruststellen. Mogelijk kun je ook andere manieren vinden om intiem met elkaar om te gaan, waarbij geen sprake is van seks.

Als je het nog steeds moeilijk hebt, kun je overwegen om wat steun te krijgen (samen of individueel).

 

Wat zijn de beste seksstandjes om tijdens de zwangerschap te proberen?

Seks is niet altijd gemakkelijk tijdens de zwangerschap en het kan zijn dat je verschillende standjes moet proberen. Seks met je partner bovenop kan vrij vroeg in de zwangerschap ongemakkelijk worden, niet alleen vanwege je buik, maar ook omdat je borsten gevoelig kunnen zijn.

Het kan beter zijn om op jouw zij te gaan liggen, met jouw gezicht naar elkaar of met jouw partner erachter (lepeltje-lepeltje).

 

Wanneer moet ik seks tijdens de zwangerschap vermijden?

Je wordt waarschijnlijk geadviseerd om seks te vermijden als:

 • je tijdens de zwangerschap hevig bloedt
 • jouw vliezen gebroken zijn
 • er zijn problemen met de toegang tot jouw baarmoeder (baarmoederhals)
 • je hebt meer dan één baby
 • je bent eerder vroegtijdig bevallen en bevindt zich in de latere stadia van de zwangerschap
 • je hebt een laaggelegen placenta
 • jouw partner heeft een seksueel overdraagbare aandoening

Als een van deze punten op jou van toepassing is, is het het veiligst om elke vorm van seksuele activiteit te vermijden, inclusief anale seks, masturbatie en het gebruik van seksspeeltjes.

 

Seks en een laaggelegen placenta

Een laaggelegen placenta is wanneer de placenta zich lager hecht en een deel van of de gehele baarmoederhals (de ingang van de baarmoeder) kan bedekken.

Omdat de placenta zich in het onderste deel van de baarmoeder bevindt, bestaat het risico dat je in de tweede helft van de zwangerschap bloedt. Dit kan gebeuren na seks. De bloeding kan pijnloos zijn, maar kan hevig zijn, waardoor jij en jouw baby in gevaar kunnen komen.

Als je tijdens de zwangerschap bloedt, moet je altijd contact opnemen met de verloskundige.

Een laaggelegen placenta kan ook worden opgemerkt tijdens jouw routinematige 20 weken echo.

Als je een laaggelegen placenta hebt, kan je worden geadviseerd om geen seks te hebben tijdens de zwangerschap, vooral als je een bloeding hebt gehad. Dit omvat ook anale seks. Er is slechts een dunne weefselwand die jouw vagina van jouw rectum scheidt, dus anale seks kan tegen de placenta duwen en zware bloedingen veroorzaken.

 

Is het veilig om orale seks te hebben?

Het is veilig om orale seks te hebben tijdens de zwangerschap. Het kan zelfs een goed alternatief zijn als jouw verloskundige je heeft geadviseerd vaginale of anale seks te vermijden (bijvoorbeeld als je cervicale zwakte of een laaggelegen placenta hebt).

Om infectie te voorkomen, is het ook verstandig om bescherming te gebruiken als een van jullie sneetjes of zweren in of op jouw mond en lippen heeft. Of je kunt een tandheelkundige rubberdam gebruiken. Dit is een vierkant van latex of polyurethaan (heel dun, zacht plastic) van ongeveer 15 cm bij 15 cm, dat je kunt gebruiken om de anus of vrouwelijke geslachtsdelen te bedekken tijdens orale seks. Het werkt als een barrière om te voorkomen dat seksueel overdraagbare aandoeningen van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Je kunt deze krijgen van een een seksuele gezondheidskliniek, of jouw huisarts.

 

Luchtembolieën

Als je orale seks krijgt terwijl je zwanger bent, moet jouw partner oppassen dat hij geen lucht in jouw vagina blaast. Het is uiterst zeldzaam, maar het is mogelijk dat een luchtbel een van jouw bloedvaten verstopt. Dit staat bekend als een luchtembolie en kan mogelijk fataal zijn voor jou en jouw baby.

Nogmaals, dit is zeldzaam. Maar als je je zorgen maakt, kun je je partner vragen om enkel je clitoris en de lippen rond je vagina (schaamlippen) zachtjes te kussen en te likken.

 

Wat is bacteriële vaginose en waarom moet ik me hiervan bewust zijn?

Bacteriële vaginose is een veelvoorkomende oorzaak van ongebruikelijke vaginale afscheiding. Het wordt veroorzaakt door een verandering in de natuurlijke bacteriën in je vagina. Het is geen seksueel overdraagbare aandoening (soa), maar je hebt meer kans op een soa als je bacteriële vaginose hebt.

Bacteriële vaginose kan worden veroorzaakt door seks. De kans dat je het ontwikkelt, is groter als:

 • je bent seksueel actief
 • je bent van seksuele partner veranderd
 • je gebruikt geparfumeerde zeep in of rond je vagina

Een vrouw kan bacteriële vaginose tijdens seks doorgeven aan een andere vrouw

 

Bacteriële vaginose en zwangerschap

Bacteriële vaginose veroorzaakt bij de meeste zwangerschappen geen problemen. Maar er is een kleine kans op complicaties, zoals vroeggeboorte en miskraam.

Als je seks hebt met een man, schakel dan niet over van anale naar vaginale seks, tenzij je partner eerst zijn geslachtsdelen wast en condooms verwisselt (als hij er een gebruikt). Als u dit niet doet, loopt u risico op bacteriële vaginose.

Je kunt tijdens de zwangerschap meer vaginale afscheiding krijgen dan normaal. Maar praat met jouw verloskundige als je een van de volgende zaken opmerkt:

 • ongebruikelijke vaginale afscheiding met een sterk visachtige geur, vooral na seks
 • een verandering in de kleur en consistentie van jouw afscheiding – bijvoorbeeld als deze grijsachtig wit, dun en waterig wordt

50% van de vrouwen met bacteriële vaginose heeft geen symptomen.

 

Mag ik seksspeeltjes gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is veilig om seksspeeltjes te gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij jouw verloskundige je heeft gezegd dat niet te doen. Als je het advies hebt gekregen om geen seks te hebben, kun je het beste ook seksspeeltjes vermijden.

Het is belangrijk om seksspeeltjes schoon te houden, omdat dit je beschermt tegen vaginale infecties, zoals bacteriële vaginose. Dit is belangrijk omdat een onbehandelde vaginale infectie het risico op vroeggeboorte kan vergroten.

Zo houdt je je seksspeeltjes goed schoon:

 • maak seksspeeltjes na elk gebruik schoon met warm zeepachtig water
 • spoel ze af en droog ze grondig af
 • bewaar ze op een schone, droge plaats
 • gebruik verschillende seksspeeltjes voor je vagina en anus

Het is ook het beste om geen seksspeeltjes met partners te delen. Als je dat doet, gebruik dan voor elke partner een condoom of tussen penetratie van verschillende lichaamsopeningen. Dit beschermt je ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

 

Kan ik nog steeds seks hebben als ik of mijn partner een seksueel overdraagbare infectie heeft?

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) worden van de ene persoon op de andere overgedragen via seks of genitaal contact. Ze worden niet voor niks seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) genoemd.

Als ze niet worden behandeld, kunnen sommige soa’s, zoals chlamydia,:

 • onvruchtbaarheid veroorzaken
 • gezondheidsproblemen veroorzaken voor jou en jouw baby tijdens na de zwangerschap
 • worden doorgegeven aan jouw baby

De meeste soa’s hebben geen of slechts milde symptomen. Veel mensen met een soa weten niet dat ze besmet zijn en kunnen dit doorgeven aan seksuele partners. Tijdens je normale prenatale zorg wordt je niet op de meeste soa’s getest.

Als je je zorgen maakt dat jij of jouw partner mogelijk een niet-gediagnosticeerde soa heeft, is het belangrijk om je te laten testen. De beste plaatsen om naartoe te gaan zijn een anonieme soa-kliniek of jouw huisarts.

Condooms zijn de enige anticonceptie die soa’s kan voorkomen, dus gebruik ze als:

 • jij of je partner heeft een soa
 • als je een nieuwe partner hebt
 • jij of jouw partner heeft tijdens jouw zwangerschap seks met andere mensen

Houd er rekening mee dat sommige infecties kunnen worden overgedragen door handen, vingers en wederzijdse masturbatie. Was je handen voor en na de seks.

 

Kan seks de bevalling opwekken?

Seks hebben als je hoogzwanger bent, kan moeilijk zijn en er is geen bewijs dat het zal helpen bij het starten van de bevalling. Maar er zit wat wetenschap achter de theorie. Sperma bevat een hormoonachtige stof, prostaglandinen genaamd, die kan helpen de baarmoederhals (het onderste deel van de baarmoeder) te verzachten.

Als je een zwangerschap met een laag risico hebt, kan het geen kwaad om te proberen te bevallen door seks te hebben. Maar heb geen seks als jouw vliezen zijn gebroken, want dit kan een infectie veroorzaken.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief