Als je een prenatale vitamine mist, moet je er dan twee nemen?

Het kan een uitdaging zijn om alle dingen die je wel en niet moet doen tijdens een zwangerschap bij te houden, vooral als het gaat om het nemen van vitamines. Artsen raden aan om dagelijks één prenatale vitamine te nemen om ervoor te zorgen dat jij en jouw baby de juiste voedingsondersteuning krijgen die nodig is, maar het is niet altijd gemakkelijk om eraan te denken om ze elke dag in te nemen. Als je een prenatale vitamine mist, moet je er dan twee nemen?

Zwangerschap vitamines vergeten
Het verdubbelen van jouw dosis vitamines wordt niet aanbevolen. Als een zwangere vrouw haar prenatale vitamines een dag of twee mist, moet ze er een nemen als ze het zich herinnert, maar niet twee.

 

Waarom moet je jouw dosis niet verdubbelen?

Hoewel het niet veel kwaad kan als je het een of twee keer doet is het goed om er geen gewoonte van te maken. Het innemen van twee vitamines tegelijkertijd kan een impact hebben op je darmen. Een extra dosis van een prenatale vitamine kan misselijkheid, constipatie of maagklachten veroorzaken. Met alle misselijkheid en obstipatie die zwangerschap al biedt, waarom zou je het erger maken, toch?

 

Belangrijk om jouw vitamines te nemen tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om jouw zwangerschap bij te houden, zodat jouw baby de vitamines krijgt die hij nodig heeft om gezond te blijven. Het kan handig zijn om de vitamines ergens neer te zetten waar je ze gemakkelijk kunt zien, zoals op het aanrecht in plaats van in een keukenkast; deze visuele herinnering kan je helpen ze regelmatig in te nemen. Het maakt niet uit als je een dag of twee mist, maar als je meerdere dagen mist, betekent dit dat je baby niet het foliumzuur krijgt dat ze nodig hebben. Je hebt meer foliumzuur en ijzer nodig tijdens de zwangerschap, en je zult deze twee voedingsstoffen in prenatale vitamines vinden. Foliumzuur helpt neurale buisdefecten te voorkomen en ijzer ondersteunt de ontwikkeling van de foetus. Bovendien bevat een goede prenatale vitamine ook calcium, vitamine D en misschien zelfs DHA of andere omega-3 vetzuren.

 

Wees niet te streng voor jezelf

Omdat het leven hectisch kan worden, is het begrijpelijk dat je af en toe een dosis mist. Als je ze bent vergeten in te nemen dan je zou mogen, kunt je gemakkelijk een alarm op jouw telefoon instellen als dagelijkse herinnering – zwangerschapsdementie begint al snel helaas. Probeer gewoon je best te doen om op het goede spoor te blijven, en als je er een mist, neem deze dan wanneer je het je herinnert.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief