5 verschillen tussen een zomer- en winterzwangerschap

Is het beter om het grootste deel van jouw zwangerschap in de zomer of in de winter te hebben? We wegen de 5 verschillen af tussen zwanger zijn in de zomer en de winter.

zwanger in de winter of zomer
 
Hoewel sommige klimaten over de wereld het hele jaar door redelijk constant blijven, zijn er in het Nederland heel verschillende seizoenen. En op hun meest elementaire manier kunnen ze worden onderverdeeld in ‘warm’ en ‘koud’.

Een zwangerschap duurt negen maanden, wat betekent dat het vaak zowel de zomer als de winter beslaat – maar is er een seizoen dat de voorkeur verdient voor het grootste deel van de groeiende baby in jouw buik?

Zijn er feitelijke gevolgen voor de gezondheid van zwangerschappen in de winter versus zwangerschappen in de zomer? Het lijkt erop dat er in elk seizoen van het jaar problemen zijn die moeten worden overwonnen – maar gelukkig hebben we al het advies verzameld dat je nodig hebt.

 

1. Hoest en verkoudheid versus hooikoorts

 

Winter:

In de wintermaanden komen hoest en verkoudheid vaker voor. En met een immuunsysteem dat van nature lager is, kunnen zwangere vrouwen meer worden getroffen dan de meesten. Een gezond dieet en regelmatig je handen wassen kan helpen de ziektekiemen op afstand te houden. Als je toch verkouden wordt, wikkel je dan warm in en probeer zoveel mogelijk rust te krijgen.

Verloskundigen kunnen een griepvaccinatie aanbevelen om je extra bescherming te bieden tijdens de winter, aangezien de kans op complicaties door griep groter is tijdens de zwangerschap. Het vaccin is meestal beschikbaar vanaf september en je kan het in elk stadium van de zwangerschap aangeboden krijgen.

 

Zomer:

Als je in de zomer zwanger bent, is het nog steeds een goed idee om verstandige maatregelen te nemen om je kans op verkoudheid te verkleinen, hoewel je misschien geluk hebt en het helemaal niet nodig is.

Hoewel jouw zomerzwangerschap minder snel wordt beïnvloed door hoesten en verkoudheid, kun je door hooikoorts toch last krijgen van niezen. Hoewel dit niet riskant is voor de gezondheid van moeder of baby, is het ongemakkelijk – en het is bekend dat het ervoor zorgt dat je je moe kan voelen, iets wat zwangere vrouwen sowieso al ervaren. Als het aantal pollen hoog is, kun je proberen om een ​​zonnebril te dragen of balsem rond je neus aan te brengen om vervelende pollen te stoppen. Vraag altijd advies aan een apotheker of huisarts voordat je medicijnen inneemt tijdens de zwangerschap.

 

2. Duisternis versus te veel zon

 

Winter:

Als het buiten koud is, is het normaal dat je geen zin hebt in een uitstapje – en zelfs als je dat wel zou doen, zullen die grijze wolken waarschijnlijk niet veel zonnestralen doorlaten. Een vitamine D-supplement wordt aanbevolen tijdens de zwangerschap en dit is vooral belangrijk tussen september en mei, wanneer de zon niet sterk genoeg is om ons een natuurlijke boost te geven. Je zou ook kunnen overwegen om voedingsmiddelen die van nature vitamine D bevatten, zoals vette vis en eieren, in je winterdieet op te nemen.

 

Zomer:

“Gebrek aan licht is waarschijnlijk geen probleem in de zomer, maar vergeet niet om zonnebrandcrème te gebruiken als je bij warm weer naar buiten gaat om te voorkomen dat je verbrand. Let trouwens ook op voor het zwangerschapsmasker. Blijf gehydrateerd door veel water te drinken, zodat je geen hitte-uitputting krijgt, Het eten van hydraterende voeding kan je ook helpen tijdens de warme zomerdagen.

 

3. Oververhitting versus winterblues

 

Winter:

Als het overdag koud en donker is, kan het moeilijk zijn om de winterblues te vermijden. Maar als je naar buiten gaat om van de frisse lucht te genieten, voel je je beter, ongeacht het seizoen. Kleed je warm aan en draag stevige laarzen of schoenen om uitglijden op de ijzige grond te voorkomen en houd een oogje in het zeil. Je groeiende zwangerschapsbuik kan het moeilijk maken om te zien wat er voor je voeten ligt.

 

Zomer:

Tijdens de zomer is het een stuk gemakkelijker om buiten te zijn, maar zwangere vrouwen voelen zich vaak warmer dan normaal vanwege het extra werk van het ronddragen van hun zwangerschapsbuik en een verhoogd metabolisme. Hoewel je niet veel aan de hitte kunt doen, draag je kleding die zo los en koel mogelijk is, en probeer ’s ochtends of’ s avonds een wandeling te maken als de temperatuur lager is, zodat je niet de hele dag stilzit.

 

4. Te warm om te eten VS ontzettende trek in een kaasplankje

 

Winter:

Rond de kersttijd kunnen zwangere vrouwen het gevoel hebben dat ze feestelijke lekkernijen zoals de kaasplanken en glühwein mislopen. Maar er zijn nog steeds veel smakelijke traktaties waar je van kunt genieten tijdens het kerstdiner. Wist je dat je zachte kazen kunt eten als ze gloeiend heet zijn gekookt? Geef de gebakken camembert door.

Om ervoor te zorgen dat je in jouw dieet voedzaam voedsel opneemt, profiteer je van het koude winterweer door warme stoofschotels en soepen vol groenten en eiwitrijk vlees te eten. Vergeet niet dat je lichaam ook in de winter vocht nodig heeft. Cafeïnevrije koffie en thee zijn goede opties als je moet opwarmen.

 

Zomer:

We kennen allemaal de richtlijnen over het negeren van de ‘eten voor twee’-mythe tijdens de zwangerschap, en in plaats daarvan ons te concentreren op het eten van de schijf van vijf per dag. Maar hoe makkelijk is het eigenlijk op vrieskoude dagen of als je alleen maar ijs kunt wegkrijgen op een snikhete dag?

Eet in de zomer verse salades en seizoensfruit om niet boven een heet fornuis te staan. Het toevoegen van wat gebakken zalm heeft veel gezondheidsvoordelen en is veilig om te eten tijdens de zwangerschap. Bovendien is er heel weinig zomervoedsel dat je niet kunt eten (en dat geldt ook voor waterijs om je te helpen afkoelen).

Gehydrateerd blijven is belangrijk, vooral als het warm weer is. Dus genieten van veel koel water of het toevoegen van fruit aan bruisend water tijdens de zomer zal je een geweldig gevoel geven. En denk ook aan komkommers of andere waterrijke groente of fruit om gehydrateerd te blijven als je inmiddels een waterbuik hebt.

 

5. Zomerwandelingen versus wintertrainingen

OK, dus onze zomerzwangerschappen kunnen het voordeel hebben als het gaat om gezond blijven buiten. Wandelingen in het park of een duik in het buitenzwembad zijn veel verleidelijker als de zon schijnt. Als het miezerig en bewolkt is, niet zozeer.

Als buiten sporten in de winter door het weer een uitdaging is, kun je overwegen om binnen te zwemmen. Het water ondersteunt je buik en zorgt voor aerobe oefeningen met een lage impact, of je kunt een andere binnenactiviteit proberen, zoals zwangerschapsyoga.

In welk seizoen je ook zwanger bent, er zullen voor- en nadelen zijn, dus probeer je te concentreren op de positieve punten. En of het nu zonnig is of sneeuwt, je hebt nooit een excuus nodig om gewoon te gaan zitten en je voeten omhoog te leggen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief