Wat te doen als je zwanger bent en jouw vriendin onvruchtbaar is?

Ongeveer 1 op de 6 stellen is onvruchtbaar. Geloof het of niet, maar waarschijnlijk ken je iemand die dicht bij je staat die onvruchtbaar is. Iemand die niet zwanger kan worden. Iemand die ontzettend blij zou zijn met jouw opgezwollen voeten, ochtendmisselijkheid en vermoeidheid zou koesteren als ze daarmee ook zwanger zou zijn. Hoe ga je om met een vriendin die maar niet zwanger lijkt te raken wanneer jij dat wel bent?

Als jij zwanger bent en je vriendin onvruchtbaar is
 

Volgens statistieken is maar liefst 1 op de 6 stellen onvruchtbaar

Al die vrouwen zouden nu heel graag zwanger willen zijn zoals jij nu bent. Het probleem is dat ze dat niet zijn. Daar kan je helaas niks aan doen, en je prachtige zwangerschapsbuik maken het confronterend. Hoe ze jou het geluk ook gunnen het kan ze pijn doen, zelfs als ze je zus, je tante of je allerbeste vriendin zijn. Je buik is een constante herinnering aan waar ze naar verlangen en niet kunnen krijgen. Dat kan de omgang met zwangere vrienden erg moeilijk maken voor onvruchtbare vrouwen.

Dat is ook de reden voor dit artikel. Ik heb het gevoel dat er dingen zijn die je kunt zeggen en doen, als zwangere vrouw, om de acceptatie van je zwangerschap te vergemakkelijken voor vrouwen die onvruchtbaar zijn. Het is belangrijk om een ​​vriendschap te onderhouden, zelfs als een van jullie zwanger is en de ander niet. De kans bestaat dat jullie uit elkaar groeien door het grootste geluk in jouw leven maar dat hoeft niet. Dat betekent niet dat het makkelijk is voor jullie beiden maar als jullie rekening met elkaar houden dan moet het lukken om de vriendschap in stand te houden.

Hier zijn enkele tips om het je onvruchtbare vrienden makkelijker te maken, zodat jullie vriendschap sterk kan blijven vanaf de conceptie tot de geboorte en daarna.

 

1. Kondig jouw zwangerschap niet persoonlijk aan

Laat ze alsjeblieft niet worstelen om door het nieuws heen te lachen. Ze zullen blij voor je zijn. Maar misschien hebben ze even nodig om dat de eerste confrontatie en pijnlijke herinnering een plekje te geven. Misschien huilen ze in het begin. Het is het beste om een berichtje te sturen via Whatsapp te sturen en als ze over de eerste confrontatie heen zijn, zullen ze felicitaties sturen. In dezelfde geest, als je op Facebook wilt aankondigen dat je zwanger bent, is het veel leuker om ze het vooraf apart te vertellen. Ze zijn dus voorbereid op eventuele echo’s of buikfoto’s die volgen.

 

2. Praat over andere dingen dan je zwangerschap

Natuurlijk wil je praten over de kleine baby die groeit in jouw buik. Helemaal begrijpelijk! Maar ze hebben er misschien niet veel aan toe te voegen. Dus probeer het kort te houden, zeg minder dan 10 minuten, en ga dan verder met andere onderwerpen. Zoals sport, of gemeenschappelijke vrienden, of het weer. Ik weet zeker dat ze de lunchafspraken niet met jou willen afzeggen. Maak dit alsjeblieft niet onhandiger dan het moet zijn en bespreek de fantastische babyverhalen juist voor de vriendinnen die zelf ook kinderen hebben of zwanger zijn.

 

3. Maak je niet druk als zij zich afmelden voor jouw babyshower

Je vriendin heeft misschien een miskraam gehad of er hangen rompertjes in de kast die nog nooit zijn gebruikt. Het kan ondragelijk zijn om al die festiviteiten te zijn van een babyshower als je een kindje hebt verloren of als je weet dat je nooit kinderen kan krijgen. Wees ondersteunend als ze ervoor kiezen om niet aanwezig te zijn, maar zorg ervoor dat je ze toch uitnodigt. Als ze besluiten dat ze willen komen en er is geen uitnodiging, is het alsof ze zeggen dat ze geen deel kunnen uitmaken van je babyclub. En hoewel dat lief bedoeld is is dat misschien nog wel pijnlijker. Wederom een gevoel van afwijzing.

 

4. Wees een goede vriendin

Soms moeten ze hun verdriet met iemand delen. Net zoals jij soms klaagt over de ongemakken van de zwangerschap, willen ze misschien praten over hoe vervelend onvruchtbaarheid is. Zelfs als het ongemakkelijk is, weet dan dat het heel knap is dat ze zich open durven stellen naar jou. Dat betekent dat ze hun diepste gevoelens met jou durven delen. Een bevestiging van een sterke en goede vriendschap.

 

5. Vertel ze niet over die vriendin die tegen alle verwachtingen in toch zwanger is geworden

Ja, af en toe worden mensen ineens na 10 jaar toch zwanger. Soms was een vakantie gewoon de truc. Maar als je deze dingen zegt, bagatelliseer je de pijn van je vriendin. Het is beter om het advies gewoon over te laten aan hun medisch team. Ja, ze hebben hier een heel team aan toegewezen. Stel dat ze alles al heeft geprobeerd en het lukt niet maar bij die andere vriendin wel. Dan voelen ze zich nog meer afgewezen of niet goed genoeg.

 

Soms wil een onvruchtbare vriendin toch het contact met je wil verbreken of verminderen.

Zelfs als je de 5 hierboven genoemde dingen doet dan kan de zwangerschap en de baby die volgt toch tussen jullie in komen te staan. Het is ontzettend confronterend en dat kan voor sommigen gewoon te veel zijn.

Als ze de vriendschap verbreken probeer begripvol te zijn en vertel ze dat je er nog bent als ze er klaar voor zijn. Je bent een geweldige en ondersteunende vriend! Hopelijk doet het op een dag minder pijn en zal jullie vriendschap weer herstellen. Het ligt immers niet aan de vriendschap maar aan de pijn die het geluk van de ander brengt. Niet uit een kwestie van misgunning maar puur door een altijd aanwezige herinnering dat zij niet zwanger kunnen worden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief