10 zwangerschapsmythen

Je hoeft jouw cafeïne-gewoonte niet volledig te stoppen als je zwanger bent. Vliegen is prima. En seks wordt eigenlijk beter (voor sommigen). De waarheid achter 10 van de meest verkeerd begrepen zwangerschapsmythen.

10 zwangerschapsmythen die je moet kennen
 

1. Je kunt niet sporten

Dit is een complete mythe.

Het is beter voor jou en jouw baby als je tijdens de zwangerschap actief blijft. Het is veilig en gezond. Zolang jouw zwangerschap geen complicaties heeft, kun je dezelfde oefening doen die je deed voordat je zwanger was (met een paar uitzonderingen).

Als je niet erg actief was voordat je zwanger werd, begin dan met lichte oefeningen, zoals wandelen, en bouw het op.

 

2. Je kunt je haar niet verven

Gelukkig ben je niet veroordeeld tot negen maanden uitgroei.

Onderzoek (hoewel beperkt) toont aan dat het veilig is om je haar tijdens de zwangerschap te kleuren. Je zou zeer hoge doses van de chemicaliën moeten gebruiken – veel meer dan nodig is om jouw haar te kleuren – om schade aan te richten.

 

3. Je moet voor twee eten

Voordat je de route ‘één voor mij en één voor de baby’ begint af te leggen, moet je waarschijnlijk weten dat dit een mythe is.

De meeste vrouwen hebben slechts 200 extra calorieën nodig (bovenop de dagelijkse aanbeveling van 2000), en dat is pas in het derde trimester.

 

4. Je kunt niet vliegen

Bezorgd over het boeken van een babymoon? Maak je geen zorgen.

Geniet zo lang mogelijk van de vrijheid van een vakantie zonder kinderen. Bekijk de veelgestelde vragen op de website van jouw luchtvaartmaatschappij – na week 28 heb je een brief van jouw verloskundige nodig om te bevestigen dat jouw zwangerschap een laag risico vormt en dat je in goede gezondheid verkeert. Zorg ervoor dat jouw reisverzekering je zwangerschap dekt en neem jouw medische aantekeningen mee.

 

5. Je kunt geen seks hebben

Seks kan geen kwaad, zolang je maar geniet van een gezonde zwangerschap.

Voor sommige gelukkige vrouwen kan seks zelfs beter zijn dan ooit vanwege de verhoogde bloedstroom in het bekkengebied. Anderen vinden misschien het tegenovergestelde (hormonen kunnen jouw libido verlagen). Een orgasme, of seks zelf, kan soms onschadelijke harde buiken veroorzaken, maar daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Aarzel nooit om met jouw verloskundige te praten als je je zorgen maakt. Als je een bloeding hebt gehad, een laaggelegen placenta of een zwakke baarmoederhals hebt, kan het zijn dat je je moet onthouden van seks.

 

6. Je zult de hele tijd stralend en gelukkig zijn

Minstens 1 op de 10 aanstaande moeders voelt zich tijdens de zwangerschap gestrest en angstig.

Zwangerschapshormonen kunnen vaak de oorzaak zijn van hoogte- en dieptepunten, om nog maar te zwijgen van het omgaan met zwangerschapsproblemen, de soms verlammende uitputting, zorgen maken over de bevalling en de verantwoordelijkheden van het ouderschap. Het kan behoorlijk overweldigend zijn, dus als je de gloed niet voelt, ben je niet de enige – verre van dat. Als je humeur of zorgen het dagelijks leven in de weg zitten, aarzel dan niet om met je verloskundige te praten.

 

7. Je zult vreemde verlangens hebben

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, snakken niet alle aanstaande moeders naar augurken met slagroom of ander willekeurig voedsel.

Hunkeren kan worden veroorzaakt door hormonale veranderingen in jouw lichaam die de smaak en geur beïnvloeden. Ook scherpe dalingen en pieken in jouw bloedsuikerspiegels kunnen jou doen hunkeren naar suikerachtig, troostrijk voedsel (cake / ijs / chocolade).

Als je ooit verlangt naar oneetbare dingen, zoals vuil, klei of wasmiddel, neem dan contact op met je verloskundige. Dit staat bekend als Pica – en kan een teken zijn van ernstige bloedarmoede.

 

8. Je kunt geen sushi eten

Als je vóór de zwangerschap van sushi hebt genoten, kun je het blijven eten.

Misschien moet je wel andere keuzes maken qua sushi die je eet. Maar er is nog genoeg te kiezen tijdens de zwangerschap. Dus ga nog steeds lekker sushi lunchen met jouw vriendinnen als je zwanger bent.

 

9. Je kunt geen katten aanraken

Je harige vriend is niets om bang voor te zijn tijdens de zwangerschap.

Recente onderzoeken tonen aan dat contact met katten het risico op het krijgen van toxoplasmose (een infectie die ongeboren baby’s kan treffen) niet verhoogt. Je moet echter wel oppassen met kattenbakvulling, want hier kan de parasiet die het veroorzaakt, leven (in kattenpoep, om precies te zijn).

Maak de kattenbak niet zelf schoon. Draag indien nodig handschoenen, was daarna jouw handen grondig en maak de bak dagelijks schoon (de parasiet wordt na één tot vijf dagen besmettelijk). Pas ook in de tuin op, want jouw kat zal dit waarschijnlijk als tweede kattenbak gebruiken.

 

10. Ochtendmisselijkheid komt alleen voor in de ochtend

Zwangerschapsmisselijkheid kan je helaas op elk moment van de dag treffen.

Zwangerschapsmisselijkheid is vaak het ergst wanneer je voor het eerst wakker wordt, daarom wordt het ochtendmisselijkheid genoemd, maar het kan op elk moment van de dag optreden.

Als je niets kunt eten of drinken, of als je je zorgen maakt over zwangerschapsmisselijkheid, raadpleeg dan jouw verloskundige. Mogelijk heb je een aandoening die hyperemesis gravidarum wordt genoemd.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief