Is het gevaarlijk om je benen over elkaar te kruisen als je zwanger bent?

Hoe vind je het leuk om te zitten als je op kantoor bent? Hoe zit het met de eettafel? De bus? Veel mensen zitten het prettigst met het ene been over het andere gekruist. Natuurlijk kan jouw voet van tijd tot tijd gevoelloos worden, maar het is comfortabel en werkt voor jou. Maar doet het je meer kwaad dan goed?

Mensen hebben lang geloofd dat het slecht voor je is om je benen te kruisen tijdens het zitten. Er wordt gezegd dat het spataderen, geboortecomplicaties bij zwangere vrouwen en hoge bloeddruk veroorzaakt. Blijf lezen om erachter te komen wat de wetenschap over elk van deze beweringen zegt.

Met je benen over elkaar heen zitten als je zwanger bent
 

Benen kruizen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap maakt het lichaam verschillende fysieke veranderingen door. Terwijl je baarmoeder zich uitstrekt, verschuift je zwaartepunt naar voren. Het kan zijn dat je anders loopt, staat en zit dan je normaal doet.

Hoewel je merkt dat je in nieuwe houdingen zit terwijl je je op je gemak probeert te voelen, zal geen enkele daarvan jou of je baby pijn doen, ook niet als je met gekruiste benen zit.

Dat gezegd hebbende, spierspanningen, rugpijn en krampen komen allemaal vaak voor tijdens de zwangerschap. Zittend met gekruiste benen zal jouw baby geen pijn doen, het kan bijdragen aan zwelling van de enkels of krampen in de benen. Als je merkt dat jouw enkels opzwellen of jouw benen krampen, probeer dan met beide voeten op de grond of hoog op een kruk te gaan zitten.

 

Hoge bloeddruk

Wanneer je jouw bloeddruk laat testen, wordt je meestal gevraagd om beide voeten op de grond te zetten. Dit komt doordat het kruisen van een van jouw benen over het andere kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical NursingTrusted Source vond een significante stijging van de bloeddruk wanneer deelnemers hun benen kruisten op kniehoogte. Er was geen piek toen de benen bij de enkel werden gekruist.

Een andere studie, gepubliceerd in de Journal of Hypertension, vond een iets grotere stijging van de bloeddruk wanneer deelnemers hun benen kruisten door hun enkel op hun knie te leggen.

Hoewel deze onderzoeken de bewering ondersteunen dat het kruisen van jouw benen jouw bloeddruk kan verhogen, lieten ze slechts een tijdelijke stijging zien. Als je echter al een hoge bloeddruk hebt, probeer dan voor de zekerheid te vermijden dat je lange tijd met jouw benen gekruist doorbrengt.

 

Spataderen

Al vele jaren doen geruchten de ronde dat het kruisen van je benen spataderen kan veroorzaken. Dit is een mythe.

Spataderen zijn die uitpuilende, kronkelende, koordachtige aderen die uit je benen springen. Hoewel ze vaak blauw zijn, kunnen ze ook rood of vleeskleurig zijn. Ze zijn meestal te vinden op de dijen, de achterkant van de kuiten en het binnenbeen. Iedereen kan spataderen krijgen, maar deze komen vaker voor bij oudere vrouwen en zwangere vrouwen.

Spataderen ontstaan ​​door een probleem met de kleppen in jouw aderen, die erg hard werken om bloed naar het hart te pompen. Terwijl het bloed naar boven beweegt, openen en sluiten eenrichtingskleppen, waardoor wordt voorkomen dat bloed weer naar beneden lekt.

Wanneer deze kleppen echter verzwakt of beschadigd zijn, trekt de zwaartekracht het bloed weer naar beneden. Dit staat bekend als veneuze insufficiëntie. Aders worden spataderen wanneer dat bloed wordt opgevangen, zich verzamelt en uitpuilende effecten veroorzaakt.

Zowel staan ​​als zitten gedurende zeer lange tijd kan jouw risico op het ontwikkelen van spataderen vergroten, maar er is geen bewijs dat het kruisen van jouw benen dit effect heeft. Als je je zorgen maakt over het ontwikkelen van spataderen, probeer dan de positie van jouw benen gedurende de dag te veranderen.

 

Houding

Hoewel de meeste mythes over zitten met gekruiste benen niet helemaal waar zijn, is er een mogelijke bijwerking die vaak wordt genegeerd: een slechte houding.

Als je langere tijd met jouw been over jouw knie zit, kan jouw bekken gaan draaien en kantelen. Dit kan pijn in de onderrug veroorzaken. Het kan na verloop van tijd ook leiden tot een verkeerde uitlijning van jouw wervelkolom.

Als je een verkeerde houding hebt, worden je spieren gedwongen te compenseren. Dit betekent dat ze harder werken dan nodig is, wat kan leiden tot pijn en stijfheid.

Toch betekent dit niet dat je jouw benen niet meer helemaal hoeft te kruisen.

 

Conclusie

Zitten met gekruiste benen veroorzaakt geen medisch noodgeval. Ook niet als je zwanger bent. Het kan echter een tijdelijke verhoging van uw bloeddruk veroorzaken en tot een slechte houding leiden. Probeer voor een optimale gezondheid te voorkomen dat je gedurende lange tijd in een bepaalde houding zit, of je nu jouw benen kruist of niet.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief