Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Je raakt zwanger, wat fijn. Maar soms komt het voor dat een eitje zich buiten de baarmoeder nestelt. Dat is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap
 

Symptomen buitenbaarmoederlijke zwangerschap

In het begin is een buitenbaarmoederlijke zwangerschap moeilijk te herkennen. Waar je het eventueel aan kan herkennen zijn klachten als vaginaal bloedverlies, lichte tot hevige buikpijn, misselijkheid of braken. Dit zijn echter niet heel erg opvallende symptomen want komen vaker voor tijdens een zwangerschap. Een eerste aanwijzing kan zijn dat een zwangerschapstest negatief kan uitwijzen terwijl je niet menstrueert. Dit komt omdat het zwangerschapshormoon bij een gewone zwangerschap in veel grotere hoeveelheid aanwezig is. Dit is echter geen zekerheidje want een zwangerschapstest ook positief zijn.

Meestal zit een buitenbaarmoederlijke zwangerschap in een van de eileiders. Dat is een gevaarlijke situatie. Helaas betekend dit ook dat de zwangerschap niet voldragen kan worden. Tot op heden is het ook nog niet mogelijk om de vrucht te verplaatsen naar de baarmoeder.

De eileider is niet berekend op een zwangerschap. Daar is de baarmoeder voor. Als een embryo groeit in de eileider dan wordt de eileider te ver uitgerekt en kan er een bloeding ontstaan. Als dit te lang onopgemerkt blijft kan de eileider scheuren. Dit is gevaarlijk. Je kan dit merken aan hevige buikpijn hebt en het gevoel dat je flauw gaat vallen. Bel dan direct de verloskundige. Als het daadwerkelijk zo is moet je naar het ziekenhuis.

 

Behandeling van buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Als je verloskundige via de echo een buitenbaarmoederlijke zwangerschap opmerkt, word je direct doorverwezen naar de gynaecoloog. De behandeling bij de gynaecoloog is afhankelijk van de klachten en van de waarde van het zwangerschapshormoon in het bloed, maar je krijgt medicijnen of je wordt geopereerd.

 

Zwanger worden na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Na een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan je vrij snel weer zwanger worden. Het advies is om na een operatie minstens één menstruatie af te wachten voordat je weer probeert zwanger te worden. Ben je behandeld met medicijnen is het advies om 3 maanden te wachten.

Aangezien het risico wat hoger is op een nieuwe buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt er in een vroeg stadium een echo gemaakt. Het risico dat de innesteling weer buiten de baarmoeder plaatsvindt is ongeveer 15 tot 20 procent hoger dan wanneer je geen buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad zou hebben.

Wanneer er een eileider is verwijderd en de andere eileider beschadigd lijkt te zijn door de buitenbaarmoederlijke zwangerschap, is de kans op een spontane zwangerschap klein.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief