Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verhoogt progesteron de bloedstroom naar jouw baby, wat resulteert in een lagere bloeddruk en een verminderde bloedtoevoer naar jouw hersenen, waardoor je een duizelig gevoel krijgt.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap
 
Tijdens jouw zwangerschap kun je een desoriënterend gevoel van onvastheid of duizeligheid ervaren, waardoor je het gevoel krijgt dat je op het punt staat te vallen of flauw te vallen. Maar maak je geen zorgen, het is een normaal en vrij algemeen symptoom van zwangerschap dat je grotendeels kunt vermijden door een paar slimme stappen te nemen.

 

Wanneer begint duizeligheid over het algemeen tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen ervaren duizeligheid vanaf week 12 en de eerste weken van het tweede trimester van de zwangerschap.

 

Is duizeligheid een veelvoorkomend vroeg teken van zwangerschap?

Duizeligheid is meestal niet een van de eerste tekenen van zwangerschap, maar het kan een vroege zwangerschapssymptoom zijn als u een lage bloedsuikerspiegel heeft als gevolg van ochtendmisselijkheid. Je kunt je duizelig voelen als teken van zwangerschap, zelfs vóór een gemiste menstruatie als je niet veel eet omdat je je misselijk voelt, wat soms (maar zeker niet altijd) kan optreden binnen enkele dagen na de conceptie.

 

Wat veroorzaakt duizeligheid tijdens de zwangerschap?

Aan het begin van de zwangerschap bereidt jouw lichaam zich voor op de behoeften van twee lichamen in plaats van één. Duizeligheid is waarschijnlijk te wijten aan verschillende factoren:

 • Jouw lichaam produceert nog niet genoeg bloed om een ​​zich snel uitbreidende bloedsomloop te vullen.
 • Hoge niveaus van progesteron kunnen jouw bloedvaten ook ontspannen en verwijden, waardoor de bloedtoevoer naar jouw baby toeneemt, maar deze naar je vertraagt ​​- wat jouw bloeddruk kan verlagen. Dit vermindert op zijn beurt de bloedstroom naar jouw hersenen, waardoor jouw hoofd soms gaat draaien.
 • Jouw groeiende baarmoeder kan druk uitoefenen op jouw bloedvaten, vooral als je op jouw rug ligt.
 • Het wordt niet voor niets een broodje in de oven genoemd: je lichaam genereert momenteel veel warmte, wat betekent dat te veel tijd doorbrengen in een warme of benauwde kamer kan bijdragen aan gevoelens van duizeligheid.
 • Als jouw bloedsuikerspiegel daalt of als je uitgedroogd raakt, is de kans groter dat je duizelig wordt.

 

Wat kan ik doen aan duizeligheid als ik zwanger ben?

Houd er rekening mee dat hoe “normaal” duizeligheid ook is, je deze niet mag negeren. Gebruik dus jouw gezond verstand: niet autorijden, sporten of iets anders doen dat je mogelijk schade zou kunnen berokkenen. Als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om het te vragen.

Om ​​duizeligheid te stoppen, ga je liggen zodra je je licht in het hoofd begint te voelen, zodat je niet valt of flauwvalt, en til vervolgens jouw voeten op om de bloedtoevoer naar jouw hersenen te vergroten.

Als dat niet mogelijk is, ga dan zitten en buig zo ver mogelijk naar voren, plaats je hoofd tussen je knieën als je kunt, en adem langzaam en diep. Als er geen plek is om te gaan liggen of zitten, kniel dan op één knie en buig voorover alsof je je schoen vastbindt tot de duizeligheid voorbij is.

 

Kan ik duizeligheid tijdens de zwangerschap voorkomen?

Om te voorkomen dat duizeligheid in de eerste plaats begint:

 • Doe rustig aan. Sta niet te snel op als je zit of ligt, aangezien jouw bloeddruk hierdoor kan dalen en duizeligheid kan ontstaan.
 • Haal het beste uit de trek die je hebt. Zorg ervoor dat je tijdens de zwangerschap een gezond, goed dieet volgt, met een mix van eiwitten en complexe koolhydraten (zoals volkorenbrood of pasta) bij elke maaltijd om een ​​stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.
 • Geniet vaak. Eet de hele dag door verschillende kleine maaltijden om dalingen in jouw bloedsuikerspiegel te voorkomen, en neem gezonde zwangerschapssnacks mee voor een goede bloedsuikerspiegel. Goede opties: een mini-doosje rozijnen, een stuk fruit of een volkoren crackers.
 • Vloeistoffen bijvullen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, want duizeligheid kan ook een teken zijn van uitdroging. Streef naar ongeveer 12 tot 13 glazen vloeistof per dag, en meer als het warm is of je aan het trainen bent.
 • Kleed je slim. Draag gemakkelijk te verwijderen laagjes voor het geval je je oververhit voelt en vermijd het dragen van nauwsluitende kleding, sjaals of hoeden.
 • Ga niet op je rug liggen. In jouw tweede en derde trimester is het het beste om niet op jouw rug te slapen, omdat jouw groeiende baarmoeder op de vena cava (de hoofdader die bloed terugvoert naar het hart vanuit jouw onderlichaam) kan drukken. Dat kan de optimale bloedsomloop verstoren en een gevoel van duizeligheid veroorzaken.
 • Haal een frisse neus. Te veel tijd doorbrengen in een benauwde, oververhitte binnenruimte (zoals een volle bus, kantoor of winkel) kan duizeligheid veroorzaken, dus probeer, zolang je je niet al te flauw voelt, elk uur ongeveer vijf minuten buiten te lopen – wat ook kan helpen bij het verlichten van andere zwangerschapssymptomen, zoals obstipatie en zwelling.

 

Wanneer stopt duizeligheid tijdens de zwangerschap meestal?

Als het eenmaal begint, kan duizeligheid vaak de rest van jouw zwangerschap aanhouden. Maar dit zou moeten verdwijnen nadat jouw baby is geboren.

 

Wanneer moet ik de dokter bellen over duizeligheid tijdens de zwangerschap?

Soms kan ijzertekort (bloedarmoede) leiden tot flauwvallen omdat de bloedcellen die zuurstof bevatten uitgeput zijn. Dus als je daadwerkelijk flauwvalt, bel dan zo snel mogelijk jouw arts.

Sommige vrouwen vragen zich misschien af ​​of duizeligheid een symptoom is van een miskraam. Maak je geen zorgen: duizeligheid is geen algemeen teken van een miskraam.

Anderen hebben misschien vragen over de vraag of duizeligheid een symptoom is van pre-eclampsie. Maar er is ook geen reden om bezorgd te zijn. Een zwak gevoel is geen algemeen teken van pre-eclampsie, dat wordt gekenmerkt door het plotseling optreden van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, terwijl duizeligheid vaak wordt veroorzaakt door het tegenovergestelde probleem: lage bloeddruk.

Waar het op neerkomt is dat als duizeligheid aanhoudt, zelfs nadat je stappen hebt ondernomen om ze te behandelen en te voorkomen, je jouw verloskundige bij jouw volgende bezoek moet vertellen hoe je je voelt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief