Wat te doen bij gewichtsverlies tijdens de zwangerschap?

Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap lijkt misschien alarmerend, maar het komt vrij vaak voor. Soms hoef je je daar geen zorgen over te maken, vooral als het gewichtsverlies van korte duur is en wordt gevolgd door de aanbevolen gewichtstoename. Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap is echter reden tot bezorgdheid als het gewichtsverlies substantieel of langdurig is of optreedt na het eerste trimester.

Ongewenst gewichtsverlies tijdens zwangerschap
 
In die gevallen kan gewichtsverlies problematisch zijn en is medische aandacht vereist. Jouw zorgverlener zal om deze reden jouw gewichtstoename of -verlies bij elke prenatale controle volgen. Hieronder onderzoeken we waarom gewichtsverlies tijdens de zwangerschap optreedt, wanneer we ons zorgen moeten maken en wat eraan te doen.

 

Gewichtsverlies tijdens de zwangerschap in het eerste trimester

In het begin van de zwangerschap is de baby nog vrij klein en heeft hij slechts minimale calorie- en voedingsbehoeften. Dus een beetje onbedoeld gewichtsverlies in deze periode (meestal gerelateerd aan ochtendmisselijkheid) heeft geen negatieve invloed op de ontwikkeling van jouw baby.

Houd er ook rekening mee dat wat in het eerste trimester als een gezonde gewichtstoename wordt beschouwd, doorgaans slechts een paar kilo is, afhankelijk van jouw gewicht vóór de zwangerschap – meestal 1 tot 2 kilo.

Als je een paar kilo verliest in plaats van aankomt is het niet zorgwekkend. Deze kilo’s worden meestal snel terugverdiend als de misselijkheid verdwijnt en de eetlust tegen het tweede trimester terugkeert.

 

Waarom gewichtstoename belangrijk is

Na het eerste trimester wordt een geleidelijke gewichtstoename echter van vitaal belang voor de gezondheid van de baby en voor het opbouwen van essentiële vetreserves om een ​​vrouwenlichaam voor te bereiden op het ondersteunen van een opgroeiende baby, bevalling, bevalling en borstvoeding.

Het is meestal niet verstandig om een ​​sterk beperkend dieet te volgen of om in verwachting drastisch calorieën of voedselgroepen te verminderen. De optimale ontwikkeling van jouw opgroeiende baby zal er steeds meer van afhangen dat je voldoende calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt. Maar tot op zekere hoogte kan jouw baby de vetopslagplaatsen van jouw lichaam gebruiken als dat nodig is.

Zwangerschap kan ochtendmisselijkheid veroorzaken en vrouwen aanmoedigen om over te schakelen op gezondere eetstijlen, die beide kunnen resulteren in gewichtsverlies in de vroege zwangerschap. In sommige gevallen kan een kleine hoeveelheid gewichtsverlies onder toezicht van een arts ook worden aanbevolen voor zwangere vrouwen met een body mass index (BMI) van 30 of hoger.

 

BMI uitgelegd

Body mass index is een richtlijn op basis van jouw lengte en gewicht en is een schatting van jouw lichaamsvet. Houd er rekening mee dat gezonde gewichten meer zijn dan alleen jouw BMI-berekening en dat veel vrouwen (meer dan 50%) buiten de categorie “normaal” vallen. Raadpleeg jouw arts om te bepalen of uw gewicht gezond voor jou is.

 

Ochtendmisselijkheid

Ochtendmisselijkheid komt zeer vaak voor en treft ongeveer 70% tot 80% van de zwangere vrouwen in het eerste trimester. Veroorzaakt door de enorme hormonale verschuivingen van de zwangerschap, omvatten symptomen van ochtendmisselijkheid:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Vermindering van de eetlust
 • Gevoeligheid voor geuren
 • Braken

Veel zwangere vrouwen hebben dus moeite om voedsel binnen te houden, waardoor er wat gewichtsverlies kan optreden. Maar zolang je nog een beetje eet en niet meer dan een paar kilo afvalt, hoef je je geen zorgen te maken over milde tot matige ochtendmisselijkheid. Gewoonlijk verbeteren deze symptomen in week 14 en begint de gewichtstoename.

 

Hyperemesis Gravidarum

Soms kan ochtendmisselijkheid echter escaleren tot een ernstiger extreme ochtendmisselijkheid die bekend staat als hyperemesis gravidarum (HG). In deze toestand ervaren vrouwen vergrote symptomen en meer substantieel gewichtsverlies.

Een vrouw wordt geacht hyperemesis gravidarum te hebben als ze aanhoudend moet braken, vergezeld van een gewichtsverlies van meer dan 5% van het lichaamsgewicht van vóór de zwangerschap, samen met bewijs. van ketonen in hun urine. Een vrouw met hyperemesis gravidarum die haar zwangerschap begint met een gewicht van 63 kilo, zou bijvoorbeeld ongeveer 3 pond of meer verliezen.

Hyperemesis gravidarum wordt gekenmerkt door ernstige misselijkheid en braken, wat kan leiden tot ernstige uitdroging en het onvermogen om voedsel binnen te houden. Als gevolg hiervan bestaat de mogelijkheid om af te vallen als je deze aandoening ervaart.

Hyperemesis gravidarum verschijnt meestal in de weken 4 tot 6 van de zwangerschap en kan rond de 9 tot 13 weken pieken. De meeste vrouwen krijgen verlichting rond de weken 14 tot 20, maar sommige vrouwen hebben gedurende hun hele zwangerschap verzorging nodig. Hyperemesis kan buiten het ziekenhuis worden behandeld, maar in ernstige gevallen kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn.

 

Behandelingsopties hyperemesis gravidarum

Er is geen manier om hyperemesis gravidarum te voorkomen, maar er zijn veel manieren om het te behandelen. Medische interventies kunnen medicijnen omvatten, evenals infusies van intraveneuze vloeistoffen om verloren vloeistof en elektrolyten te vervangen.

In extreme gevallen is voedingsondersteuning nodig en kan een chirurgische ingreep nodig zijn. Bovendien kunnen enkele alternatieve therapieën worden aanbevolen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bedrust, kruidenbehandelingen en acupressuur.

 

Andere oorzaken van gewichtsverlies

Als ochtendmisselijkheid niet de schuld is, is onbedoeld gewichtsverlies tijdens de zwangerschap, met name plotseling gewichtsverlies, een punt van zorg en moet zo snel mogelijk door een arts worden beoordeeld. Evenzo is gewichtsverlies als gevolg van veranderingen in het dieet, eetstoornissen, voedselonzekerheid en opzettelijk diëten niet veilig en moet dit met jouw zorgverlener worden besproken. Enkele andere mogelijke oorzaken van gewichtsverlies tijdens de zwangerschap zijn:

 • Auto-immuunziekten
 • Kankers
 • Eet stoornissen
 • Endocriene onbalans
 • Gastro-intestinale aandoeningen
 • Infecties
 • Neurologische afwijkingen
 • Psychiatrische stoornissen
 • Substantie gebruik
 • Ongecontroleerde, overactieve schildklier
 • Niet-gediagnosticeerde diabetes
 • Andere chronische ziekten

De belangrijkste interventie voor een vrouw die tijdens de zwangerschap afvalt, is het identificeren en behandelen van de onderliggende reden voor de onvoldoende gewichtstoename.

 

Mogelijke gevaren van gewichtsverlies

Een paar kilo afvallen is meestal oké aan het begin van de zwangerschap. Over het algemeen is echter afvallen tijdens de zwangerschap in verband gebracht met een verhoogd risico op een verminderd geboortegewicht en vroeggeboorte.

Vroeggeboorte vindt plaats wanneer een baby te vroeg wordt geboren, wat wordt gedefinieerd als voordat 37 weken een zwangerschap is voltooid. Baby’s met een laag lichaamsgewicht bij de geboorte en te vroeg geboren zijn, kunnen vatbaar zijn voor andere gezondheidsproblemen of afwijkingen omdat hun lichaam zich niet volledig heeft kunnen ontwikkelen.

Jouw verloskundige zal jouw gewicht nauwlettend volgen en je wordt bij elke prenatale afspraak gewogen om complicaties te voorkomen die van invloed kunnen zijn op jouw baby, zoals:

 • Vroeggeboorte
 • Klein formaat en/of laag gewicht bij de geboorte
 • Groot formaat en/of hoog gewicht bij de geboorte
 • Obesitas op latere leeftijd ontwikkelen

 

Wanneer gewichtsverlies wordt geadviseerd

Tenzij jouw arts dit adviseert, wordt opzettelijk gewichtsverlies tijdens de zwangerschap niet aanbevolen. In sommige gevallen wordt minimaal gewichtsverlies geadviseerd voor sommige vrouwen met extreme obesitas. Dit is echter enigszins controversieel omdat onderzoek en experts verdeeld zijn over de voordelen en risico’s van deze benadering.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat gewichtstoename onder de aanbevolen limieten enig voordeel kan opleveren voor vrouwen met een hogere body mass index (BMI)> 30 vóór de zwangerschap, maar het risico voor kleine baby’s bij vrouwen met een normale of lage BMI kan verhogen.

Van bescheiden gewichtsverlies bij vrouwen met obesitas is aangetoond dat het het risico op pre-eclampsie, zwangerschapsdiabetes, nood-keizersnede en het krijgen van een te grote baby verlaagt. Aan deze voordelen kunnen echter kosten verbonden zijn – behalve voor vrouwen met een BMI van meer dan 35 – aangezien onder de aanbevolen richtlijnen komen ook het risico op complicaties voor jouw baby toeneemt.

In gevallen waarin een vrouw in de hoogste BMI-classificatie valt, heeft ze mogelijk genoeg opgeslagen vet om haar baby veilig te onderhouden zonder zoveel gewicht te krijgen. Jouw arts is de beste persoon om te beoordelen of gewichtsverlies of het minimaliseren van gewichtstoename in jouw specifieke geval passend is.

 

Aanbevelingen voor gewichtstoename

De huidige aanbevelingen zijn om de totale gewichtstoename te richten op richtlijnen die gebaseerd zijn op de body mass index van vóór de zwangerschap.

Deze optimale getallen voor gewichtstoename worden verhoogd voor degenen die zwanger zijn van een tweeling of zwanger zijn van een meerling.

 

Hoe je voldoende gewicht kunt krijgen

Door regelmatig kleine, voedzame maaltijden te eten, kun je aan jouw caloriebehoeften voldoen (zelfs als je je misselijk voelt) en gewichtsverlies voorkomen. Als je je niet lekker voelt, kan het moeilijk zijn om zelf maaltijden te bereiden en te plannen. Als dat een probleem voor je is, vraag dan een partner, vriend of familielid om te helpen bij het bereiden of verzorgen van jouw maaltijden.

Als je problemen blijft houden en niet voldoende kunt aankomen of als je blijft afvallen, overweeg dan om met een diëtist te werken.

Een diëtist kan individuele maaltijdplannen opstellen op basis van jouw voedings- en caloriebehoeften en voorkeuren. Bovendien kan het nuttig zijn om symptomen te behandelen die het eten verstoren. Behandelingen kunnen bestaan ​​uit het nemen van medicijnen tegen misselijkheid, depressie of schildklier, afhankelijk van jouw specifieke geval.

Het volgen van het traject van gewichtstoename tijdens routinematige prenatale bezoeken is belangrijk, hoewel ik nooit aanbeveel om thuis dagelijks te wegen, vanwege normale dagelijkse schommelingen.

 

Voedingsbehoeften

De meeste vrouwen moeten hun calorie-inname in het tweede en derde trimester met ongeveer 340 tot 450 calorieën per dag verhogen voor voldoende gewichtstoename en voeding. Streef ernaar om een ​​mix van magere eiwitten te eten (zoals vlees, noten, zaden, peulvruchten, eieren, zuivelproducten, kaas en tofu), koolhydraten (in de vorm van gezond fruit, groenten en volle granen) en een gezonde hoeveelheid vet.

Drink ook veel water, wat vooral nuttig kan zijn om misselijkheid te verminderen. Het begrijpen van porties en voedingsbehoeften kan complex zijn en veel vrouwen, vooral vrouwen met andere medische behoeften, kunnen er baat bij hebben om een ​​diëtist te raadplegen die hen bij dit proces kan helpen.

Voedingsaanbevelingen moeten altijd geïndividualiseerd worden en rekening houden met fysieke activiteit, leeftijd, gewicht en gezondheidstoestand.

 

Ongepland gewichtsverlies tijdens de zwangerschap

Gewichtsverlies tijdens de vroege zwangerschap komt vaak voor, maar wordt over het algemeen niet aanbevolen. Afgezien van een klein gewichtsverlies als gevolg van regelmatige ochtendmisselijkheid, vereisen onbedoeld gewichtsverlies en onvermogen om aan te komen een medische evaluatie.

Als jouw gewichtsverlies wordt veroorzaakt door een onderliggende aandoening, kan jouw arts dit behandelen om toekomstig gewichtsverlies te voorkomen en jouw gezondheid en die van jouw baby te beschermen. Evaluatie door een diëtist kan helpen bij voedingsbegeleiding en individuele maaltijdplanning. Het belangrijkste is dat je je concentreert op gezond, voedzaam eten (en genoeg daarvan) in plaats van op het cijfer op de weegschaal.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief