Hoe PUPPP-uitslag te identificeren en te behandelen

Jeukende urticariële papels en zwangerschapsplaques (PUPPP) is een jeukende uitslag die tijdens de late zwangerschap in striae van de maag verschijnt. Hoewel de exacte oorzaak van PUPPP-uitslag niet bekend is, lijkt het uitrekken van de huid een trigger te zijn voor het optreden van uitslag. PUPPP-uitslag komt voor bij ongeveer 1 op de 150 zwangerschappen.

PUPPP uitslag

 

Wat zijn de symptomen van PUPPP-uitslag?

Meestal verschijnt de PUPPP-uitslag tijdens het derde trimester van de zwangerschap. De groeisnelheid van jouw baby is in deze periode erg snel, vooral tijdens de laatste vijf weken van de zwangerschap.

Het komt het meest voor tijdens een eerste zwangerschap en tijdens een meervoudige zwangerschap, waarbij de huid nog meer rekt.

Tijdens jouw zwangerschap rekt jouw huid soms sneller uit dan jouw huidcellen kunnen bijhouden. Hierdoor kunnen striae ontstaan. Wat nog erger is, is de PUPPP-uitslag, die kan optreden in de striae rond de navel.

PUPPP begint meestal op de buik en verspreidt zich binnen een paar dagen naar andere ledematen.

De uitslag verschijnt als kleine, roze puistachtige plekjes die in de striae verschijnen. Ze lijken sterk op netelroos. Uiteindelijk kan de uitslag samenkomen en grote, rode, plaque-achtige gebieden vormen.

Er kunnen zich soms blaren vormen rond de uitslag. Deze plaques kunnen zich vervolgens vanuit de maag verspreiden naar:

 • billen
 • dijen
 • armen
 • benen

Gewoonlijk verspreidt de uitslag zich niet hoger dan uw borsten.

Een PUPPP-uitslag heeft de neiging erg te jeuken, vooral ’s nachts. Samen met jouw groeiende buik kan het jouw vermogen om een ​​goede nachtrust te krijgen, beïnvloeden.

 

Hoe wordt een PUPPP-uitslag vastgesteld?

Jouw arts zal gewoonlijk een PUPPP-uitslag diagnosticeren door jouw huid te onderzoeken. Meestal is verder testen niet nodig. Maar jouw arts moet mogelijk een andere infectie uitsluiten, zoals een schimmelinfectie of schurft.

jouw arts kan bloedonderzoeken laten uitvoeren om andere infecties uit te sluiten, waaronder:

 • volledig bloedbeeld
 • leverfunctietest
 • serum cortisol
 • serum humaan choriogonadotropine (HCG)

 

Wat zijn de risicofactoren voor PUPPP-uitslag?

Bij sommige vrouwen is de kans groter dan bij anderen dat ze PUPPP-uitslag krijgen. Risicofactoren zijn onder meer:

 • blank zijn
 • zwanger zijn van een jongen
 • een eerste zwangerschap
 • maternale hypertensie (hoge bloeddruk)
 • veelvouden zwangerschap
 • snelle of meer dan gebruikelijke gewichtstoename tijdens de zwangerschap

Sommige vrouwen zullen deze uitslag ervaren, ongeacht de risicofactoren.

 

Hoe wordt een PUPPP-uitslag behandeld?

De ultieme “remedie” voor een PUPPP-uitslag is de bevalling van jouw baby. Gewoonlijk verdwijnt de PUPPP-uitslag na de bevalling binnen één tot twee weken. Maar sommige vrouwen zullen merken dat de uitslag een paar weken na de bevalling aanhoudt.

Ondertussen kun je jouw symptomen onder controle houden door het volgende te proberen:

 

Vochtinbrengende crèmes

Je kunt jeukverlichtende moisturizers op je huid aanbrengen, net zo goed als je ongemak verlicht. Gebruik geen vochtinbrengende crèmes met ingrediënten die niet babyvriendelijk zijn. Voorbeelden zijn onder meer salicylzuren, retinol, vitamine A, retinylpalmitaat en tropenzuur.

 

Topische steroïden

Een crème die steroïden bevat, zoals een crème van 1 procent hydrocortison, die op vlekkerige plekken wordt aangebracht, kan jeuk helpen verminderen.

Hoewel deze crèmes tijdens de zwangerschap grotendeels als onschadelijk worden beschouwd, moet je altijd jouw arts raadplegen voordat je ze gebruikt. Jouw arts kan ook lokale steroïden voorschrijven die sterker zijn.

 

Antihistaminica

Deze geneesmiddelen kunnen jeuk verlichten, maar raadpleeg altijd uw arts voordat je ze inneemt.

Voorbeelden van medicijnen waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze veilig zijn tijdens de zwangerschap, zijn onder meer difenhydramine (Benadryl) en cetirizine (Zyrtec). Deze medicijnen zijn gedetailleerder bestudeerd dan andere antihistaminica.

 

Jeukverlichtende baden

Het nemen van een havermout- of zuiveringszoutbad kan de jeuk die gepaard gaat met de uitslag helpen verminderen.

Een koel, nat kompres kan ook helpen. Hoewel het moeilijk kan zijn, moet je indien mogelijk voorkomen dat je de uitslag open krabt. Als je dit wel doet, worden de symptomen van huiduitslag waarschijnlijk alleen maar erger.

In sommige gevallen kan een arts een orale steroïde voorschrijven om pijn en jeuk die verband houden met de aandoening te verlichten. Maar deze worden meestal voorgeschreven aan vrouwen die ernstige symptomen ervaren die verband houden met de aandoening, waaronder intense jeuk en ongemak.

 

PUPPP, dus…

Het is mogelijk dat jouw baby wordt geboren met een mildere vorm van PUPPP-uitslag. Maar de uitslag zelf zou geen complicaties voor jou of jouw baby veroorzaken.

Hoewel er tijdens deze zwangerschap PUPPP-uitslag aanwezig kan zijn geweest, is de kans groot dat de uitslag niet zal terugkeren bij een toekomstige zwangerschap. Maar er is een kleine kans dat je een mildere PUPPP-uitslag krijgt als je opnieuw zwanger wordt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief