Jeuk tijdens de zwangerschap, wat kan je eraan doen?

Heb je nu je zwanger bent veel last van jeuk? Een jeukende hoofdhuid en buik? Lees alles wat je kan doen tegen jeuk tijdens de zwangerschap met deze deskundige tips.

Jeuk als je zwanger bent
 

Jeuk als je zwanger bent

Jeukende huid is iets dat we allemaal wel eens ervaren, maar het komt vooral vaak voor tijdens de zwangerschap. Waarom? Je huid wordt langzaam uitgerekt om je groeiende buik op te vangen, en dat kan allerlei jeuk veroorzaken. Maar hoewel de meeste zwangerschapsgerelateerde jeuk eenvoudig kan worden toegeschreven aan jouw uitrekkende huid, zijn er ook enkele gezondheidsproblemen die erachter kunnen zitten. Dus hoe weet je of het gewoon een ander zwangerschapssymptoom is, of iets dat een reis naar de dokter vereist? Dit is wat je moet weten.

 

Wat veroorzaakt een jeukende huid tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent, rekt je huid snel uit naarmate de baby groeit – en je buik. Dat kan een onderbreking van de huidbarrière veroorzaken en een verlies van vocht en jeuk veroorzaken. Sommige vrouwen kunnen zelfs eczeem krijgen (een rode en jeukende uitslag) tijdens de zwangerschap, zegt hij, hoewel experts niet echt begrijpen waarom.

Tijdens de zwangerschap kun je overal jeuk krijgen, maar het heeft meestal invloed op de borsten en buik.

 

Cholestasis van zwangerschap

Jeuk tijdens de zwangerschap kan ook het gevolg zijn van een aandoening die bekend staat als intrahepatische cholestase van de zwangerschap, een leveraandoening waarbij de normale stroom van de levergal wordt beïnvloed door de grotere hoeveelheden zwangerschapshormonen die in je lichaam circuleren.

Dus wat zijn de symptomen van cholestase om op te letten? Jeuk door cholestase begint meestal op de handpalmen en voetzolen, en komt meestal voor in het derde trimester. De jeuk kan vanuit je ledematen naar binnen bewegen en uiteindelijk je hele lichaam aantasten.

Cholestasis komt niet vaak voor, maar is wel te behandelen. Technisch gezien is de enige remedie de levering, maar daarom willen we iemand niet te vroeg afleveren. Als je cholestase hebt (die wordt gediagnosticeerd met een bloedtest) en je bent niet in de buurt van jouw uitgerekende datum, kan jouw arts medicijnen voorschrijven, die helpen om de hoeveelheid gal in jouw bloed te verlagen. Het kan ook helpen om de jeukende delen van jouw lichaam in koud of lauw water te laten weken. Jouw arts zal jou en jouw baby in de toekomst ook nauwlettend willen volgen.

 

Jeuk tijdens de zwangerschap verlichten

Als je jeuk krijgt tijdens je zwangerschap, hoef je er niet alleen door te lijden – er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen.

 

Gebruik een rijke huidcrème

Het kan geen kwaad om ‘gewone’ lotion te gebruiken, maar een dikke vochtinbrengende crème met cacaoboter of jojoba-olie zou nog meer moeten helpen.

 

Zoek naar vochtinbrengende crèmes met petrolatum

Dit ingrediënt vormt een beschermende afdichting over je huid, waardoor het zichzelf kan herstellen en verder verlies van hydratatie kan voorkomen.

 

Een ander wasmiddel

Sommige wasmiddelen, vooral geparfumeerde, kunnen jouw huid irriteren en jeuk veroorzaken tijdens de zwangerschap. Aangeraden wordt om een ​​ongeparfumeerd, zacht wasmiddel te gebruiken en te kijken of dat helpt.

 

Probeer koude kompressen

Er zijn geen goede gegevens om te bewijzen dat dit werkt, maar het gebruik van ijskompressen of het leggen van een koele doek op bijzonder jeukende plekken zou je wat verlichting moeten geven.

 

Voeg maizena toe aan uw bad

Nog een natuurlijke remedie? Maizena in jouw bad strooien. Het wordt niet ondersteund door onderzoek, maar het kan een deel van de jeuk helpen verlichten.

 

Jeuk tijdens de zwangerschap voorkomen

Als jeuk veroorzaakt wordt door een gezondheidstoestand zoals cholestase, is er maar zoveel dat je kunt doen om dit te voorkomen. Maar als het komt door uitrekking van de huid, zijn er een paar trucs om de jeuk op afstand te houden:

 

Luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger in uw slaapkamer. Dit kan helpen om vocht terug in de lucht en jouw huid te brengen.

 

Douchen

Neem korte douches. Streef naar 10 minuten of minder en pas op met echt heet water, dat je huid kan irriteren.

 

Reinigingsmiddelen

Gebruik milde reinigingsmiddelen. Zeepvrije en geurvrije reinigingsmiddelen zijn over het algemeen gemakkelijker voor jouw huid.

 

Kleding

Draag ademende stof. Door je huid te laten ademen, zou jeuk tijdens de zwangerschap moeten worden voorkomen.

 

Wanneer moet je jouw arts bellen over jeuk tijdens de zwangerschap?

Hoewel enige jeuk tijdens de zwangerschap volkomen normaal is, is jeuk samen met andere symptomen dat niet. Bel onmiddellijk jouw arts als je een van deze symptomen ervaart:

 

Jeukende handen of voeten

Jeuk op jouw handpalmen of voetzolen. Dit zijn veel voorkomende symptomen van cholestase, een zwangerschapscomplicatie.

 

Jeuk en misselijkheid

Jeuk die gepaard gaat met misselijkheid. Dit kan ook een van de typische symptomen van cholestase zijn.

 

Geelzucht

Als jouw huid een gelige tint krijgt, kan dit een ander symptoom van cholestase zijn.

 

Uitslag op de huid

Een uitslag kan een teken zijn van veel dingen, maar een jeukende, hobbelige uitslag die op je buik verschijnt, is waarschijnlijk een teken van jeukende urticariële papels en zwangerschapsplaques (PUPPP). Het is een vrij veel voorkomende aandoening bij nieuwe moeders en mensen met veelvouden, maar het is goedaardig. Toch moet elke uitslag worden gecontroleerd, voor de zekerheid.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief