Vermoeidheid tijdens de zwangerschap

Uitputting, vermoeidheid – hoe je het ook noemt, het is vervelend. Lees hier wat zwangerschapsmoeheid veroorzaakt en wat je eraan kunt doen.

Had ik dit maar gedaan toen ik zwanger was
 
Je hebt moeite om je hoofd van het kussen te tillen, je sleept de hele dag met je voeten en je kunt niet wachten om in bed te kruipen zodra je ’s avonds thuiskomt. Klinkt bekend?

Als dat zo is, ben je in goed gezelschap. Het is normaal dat je je moe voelt als je zwanger bent – en zwangerschapsmoeheid kan vooral merkbaar zijn tijdens de eerste maanden en in de weken voor de geboorte.

 

Wanneer begint en eindigt zwangerschapsmoeheid?

Vermoeidheid is een vroeg teken van zwangerschap die bijna alle vrouwen ervaren in het eerste trimester, dat kan beginnen in de weken na de conceptie en implantatie.

Vermoeidheid tijdens de vroege zwangerschap wordt meestal beter rond het begin van het tweede trimester. Zwangerschapsmoeheid keert vaak terug in het derde trimester, hoewel het varieert van zwangerschap tot zwangerschap.

 

Remedies en tips voor zwangerschapsmoeheid

Vermoeidheid tijdens de zwangerschap is een verstandig signaal van jouw lichaam dat je het tegenwoordig rustiger aan moet doen. Luister dus goed en zorg voor de rust die je nodig hebt. Misschien kun je een deel van jouw energie​heroveren met de volgende tips:

 

Schat jezelf goed in

Als je voor het eerst moeder wordt, geniet dan van deze kans om je te concentreren op het zorgen voor jezelf. Als je al kinderen thuis hebt, moet je je aandacht verdelen. Dit is niet het moment om te streven naar de status van aanstaande supermoeder. Laat de afwas soms tot later wachten en probeer je geen zorgen te maken over constant schoonmaken. Als je iemand kunt inhuren om het voor je te doen, des te beter. Roep hulp in bij het afvinken van jouw to-do’s en plan niet te veel activiteiten tegelijk als je dit kunt vermijden. Als je moe bent, probeer dan te rusten wanneer je kunt en je tempo te bepalen. Niet echt een uiltjes knapper? Er is nooit een beter moment geweest om het te proberen!

 

Vraag om hulp

Je zult de komende maanden veel zwaar tillen, dus laat je partner, familie en vrienden weten hoe ontevreden je bent, zodat ze een eerlijk aandeel kunnen hebben. Als iemand in je kring je vraagt ​​om je een handje te helpen, zeg dan ja! Als iemand anders de boodschappen ophaalt, kan dit betekenen dat je misschien genoeg energie over hebt om een ​​wandeling te maken (voordat je in bed gaat).

 

Vergroot jouw bedtijd

Dit is misschien voor de hand liggend, maar als je voortdurend slaperig bent, kun je ’s ochtends zelfs een uur langer slapen als je zwanger bent. Overdrijf het dutten gewoon niet, want te veel Zzz’s kunnen ervoor zorgen dat je je moe voelt.
Probeer meer te ontspannen. Uitgeput aan het eind van de dag? Breng ’s avonds ontspannen door, bij voorkeur met jouw voeten omhoog, in plaats van naar buiten te gaan. En wacht niet tot de avond valt om het rustig aan te doen. Als je overdag een dutje kunt doen of kunt rusten, ga er dan voor. Als je slaapproblemen hebt, probeer dan in ieder geval te gaan liggen en te rusten of doe korte dutjes. Als je aan het werk bent, is een dutje op kantoor misschien geen optie (tenzij je een flexibel schema hebt en toegang hebt tot een bank), maar je voeten op je bureau of in een pauzeruimte leggen tijdens de lunch is wellicht mogelijk.

 

Betrek jouw andere kinderen erbij

Zwanger en heb je thuis andere kinderen? Je kunt om voor de hand liggende redenen extra moe zijn. Of vermoeidheid valt misschien minder op, aangezien je er al aan gewend bent (of te druk om op te letten). Hoe dan ook, het is niet gemakkelijk om van jezelf een prioriteit te maken als je kinderen hebt die om je aandacht schreeuwen. Maar probeer het. Leg hen uit dat het kweken van een baby hard werken is en dat je er slaperig van wordt. Vraag hun hulp in en om het huis en om je meer rust te geven. Besteed meer tijd aan leuke dingen samen, zoals lezen, puzzelen, doktertje spelen waarbij je de patiënt bent, en kijk films. Extra rusten kan moeilijk zijn, maar als je je rust kunt timen met hun dutje of stiltetijd, kun je het misschien voor elkaar krijgen.

 

Eet goed

Om je energie op peil te houden, heb je een constante aanvoer van premium brandstof nodig. Volg de richtlijnen voor een goed zwangerschapsdieet, waarbij je je richt op gezonde, langdurige energieboosters, zoals eiwitten en complexe koolhydraten. Zorg er ook voor dat je genoeg calorieën binnenkrijgt (wat misschien makkelijker gezegd dan gedaan is als je last hebt van ochtendmisselijkheid – maar het is zeker de moeite waard). Een uitgebalanceerd, gezond voedingspatroon is de sleutel tot een gezonde zwangerschap. En neem gas terug op een aantal favoriete manieren om een ​​snelle energieboost te krijgen. Cafeïne of suiker (of beide) lijkt misschien de perfecte snelle oplossing voor meer energie, maar laat je niet misleiden door naar die chocoladereep of espresso te grijpen – de schok die ze je geven, kan worden gevolgd door een energiedip, waardoor je je nog meer moe voelt.

 

Eet vaak

Zoals zoveel andere zwangerschapssymptomen, reageert vermoeidheid goed op de oplossing van zes maaltijden. Door jouw bloedsuikerspiegel op een gelijkmatig niveau te houden, blijft jouw energie ook stabiel – dus weersta het overslaan van maaltijden en kies voor gezonde, regelmatige mini-maaltijden en snacks die bestaan ​​uit eiwitten, complexe koolhydraten en andere belangrijke voedingsstoffen om je te ondersteunen.

 

Kom in beweging

Natuurlijk heeft de bank er nog nooit zo uitnodigend uitgezien – maar paradoxaal genoeg kan de juiste hoeveelheid van de juiste soort oefeningen verjongend werken. Dus maak een eenvoudige wandeling in het bos, een langzame rondje om het blok of park, een prenatale yogales, of zelfs een korte stevige wandeling naar de supermarkt als je kunt. Je voelt je niet alleen energieker (en gelukkiger dankzij die stemmingsverhogende hormonen, endorfines), maar je zult ook ’s nachts beter slapen. Bovendien is lichaamsbeweging op meer dan één manier goed voor zowel jou als jouw baby. Overdrijf het overigens niet – je wilt jouw training afmaken met een energiek, niet uitgeput gevoel.

 

Overweeg dit: een gezonde snack

Als je een zak chips wilt pakken, pak dan deze knapperige kikkererwten. Je kunt nog steeds genieten van een zoute snack zonder veel toegevoegd vet. Bovendien bevat elke portie een goede hoeveelheid vezels en eiwitten om je de rest van de dag door te laten gaan.

Waarom we van ze houden: geroosterde kikkererwten zijn een smakelijk alternatief voor chips of crackers tijdens de zwangerschap. In tegenstelling tot meer gebruikelijke zoute snacks zitten er in kikkererwten ook eiwitten. En aangezien kikkererwten ook complexe koolhydraten zijn, dient deze geroosterde lekkernij als een complete snack.

 

Wat veroorzaakt zwangerschapsmoeheid?

Zwangerschap is zoiets als een marathon lopen terwijl je een rugzak draagt ​​die elke dag een beetje meer weegt. Met andere woorden, het is hard werken! Oorzaken van vermoeidheid tijdens de vroege zwangerschap kunnen zijn:

 

De placenta opbouwen

Tijdens het eerste trimester wordt er enorm veel energie gestoken in het opbouwen van een levensondersteunend systeem voor jouw baby, namelijk de placenta, waardoor je je misschien extra slaperig voelt.

 

Jouw hormonen

Ook van invloed, de hormoonveranderingen. Deze veroorzaken op hun beurt stemmingswisselingen. Het berijden van de fysieke en emotionele achtbaan van een zwangerschap kan vermoeiend zijn.

 

Een toename van het metabolisme in combinatie met een verlaging van de bloedsuikerspiegel en bloeddruk

Het metabolisme van jouw lichaam is aanzienlijk gestegen, terwijl jouw bloedsuikerspiegel en bloeddruk meestal lager zijn.

Tegen het einde van het eerste trimester heeft jouw lichaam de enorme taak van het maken van de placenta voltooid en is het wat meer gewend geraakt aan de hormonale en emotionele veranderingen die zich hebben voorgedaan, wat betekent dat het tweede trimester meestal een tijd is van hernieuwde energieniveaus.

In het derde trimester zou die vermoeidheid van de vroege zwangerschap met wraak kunnen terugkeren. Oorzaken van vermoeidheid tijdens een latere zwangerschap kunnen zijn:

 

Je groeiende zwangerschapsbuik

Je draagt ​​meer extra gewicht bij je dan eerder in de zwangerschap. Een intensief leven met al die extra kilo’s kan vermoeiend zijn.

 

Zwangerschapsslapeloosheid en andere symptomen

Jouw ontluikende zwangerschapsbuik samen met zwangerschapssymptomen, waaronder brandend maagzuur, rugpijn en het rustelozebenensyndroom, kan slaap ongrijpbaarder maken dan ooit.

 

De stress van het krijgen van een baby

Jouw baby-overbelaste leven, dat vol kan zitten met boodschappenlijstjes, takenlijsten, babynaamlijsten en andere beslissingen die je moet nemen, kan je veel slaap en energie kosten.

 

Multitasking

Voeg verantwoordelijkheden als een baan en andere kinderen toe aan de mix, en de vermoeidheidsfactor vermenigvuldigt zich.
Dat gezegd hebbende, als jouw vermoeidheid op enig moment tijdens de zwangerschap ernstig en aanhoudend is, of als deze gedurende jouw gehele zwangerschap aanhoudt, overleg dan met jouw verloskundige, vooral als je bijkomende symptomen ervaart zoals zwakte, extreme kortademigheid of zelfs flauwvallen (wat kan betekenen dat je last hebt van bloedarmoede door ijzertekort, een veel voorkomende maar behandelbare aandoening die de meeste beoefenaars testen tijdens jouw eerste bezoek, en opnieuw in maand 7).

 

Kan vermoeidheid mijn baby pijn doen?

Voor de overgrote meerderheid van de vrouwen is vermoeidheid tijdens de zwangerschap een beetje moeilijk voor hen, maar het is niet schadelijk voor de baby. Je lichaam is tenslotte bezig met de monumentale taak om een ​​ander mens te maken, dus het is normaal dat je je moe voelt. Maar het heeft geen invloed op de kleine persoon die in je groeit.

 

Wanneer moet je de dokter bellen?

Hoewel zwangerschapsvermoeidheid een heel normaal verschijnsel is kan je er gerust wat vragen over stellen bij jouw verloskundige of huisarts. Zeker wanneer je je zorgen maakt over jouw gezondheid. Hij of zij kan eventuele onderliggende aandoeningen uitsluiten die jouw symptomen kunnen veroorzaken.

Jouw arts kan een bloedmonster nemen om te controleren op bloedarmoede (ook bekend als ijzertekort), een aandoening die, als deze niet wordt behandeld, problemen kan veroorzaken. Gelukkig is ijzertekort goed te behandelen. Jouw arts kan voorstellen om jouw dieet te veranderen en/of een ijzersupplement te nemen.

In zeldzamere gevallen kan extreme vermoeidheid een teken zijn van een chronisch vermoeidheidssyndroom, dat meestal niet schadelijk is voor een foetus, maar mogelijk verband houdt met een meer ernstige vorm van ochtendmisselijkheid of misselijkheid, bekend als hyperemesis gravidarum.

Hoe dan ook, een bezoek aan jouw arts kan ervoor zorgen dat je de behandelingen krijgt die je nodig hebt om je, indien nodig, beter te voelen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief