Mag ik aardbeien eten tijdens de zwangerschap?

Aardbeien zijn absoluut een van de lekkerste fruitsoorten die de mens ooit heeft gekend. Je weet jouw hele leven al dat je elke dag fruit moet eten en zoveel mogelijk fruit in jouw dieet moet opnemen, want dat is wat verondersteld wordt om gezond te blijven. Maar nu je zwanger bent, zijn de dingen aanzienlijk veranderd en weet je niet meer zeker of je aardbeien moet blijven eten. Je hebt waarschijnlijk een gelijk aantal waarschuwingen en aanmoedigingen gehoord met betrekking tot aardbeien, en je bent ongetwijfeld in de war. In dit artikel hebben we alle argumenten voor en tegen het eten van aardbeien tijdens de zwangerschap bekeken.

aardbei
 

Aardbeien tijdens de zwangerschap

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap een dieet te volgen met voldoende groenten en fruit, zodat zowel jij als de baby alle voeding kunnen krijgen die je nodig hebt. Aardbeien zijn een perfecte aanvulling op het voedingsplan van die maanden, omdat ze rijk zijn aan een aantal vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Bovendien zijn aardbeien heerlijk en eet je ze waarschijnlijk behoorlijk vaak als je van ander voedsel misselijk wordt. Houd er echter rekening mee dat er bepaalde hygiëneprocedures zijn die je moet volgen tijdens het eten van aardbeien.

 

Zorg voor goede hygiëne

Het is belangrijk om op elk moment van je leven hygiënisch te zijn tijdens het eten van aardbeien, maar vooral als je zwanger bent. Je moet ze grondig wassen voordat je ze opeet, omdat hiermee alle sporen van pesticiden en restmeststoffen worden verwijderd. Aardbeien kunnen, net als al het andere fruit, enkele bacteriën en parasieten bevatten, zoals E. Coli, die met aarde wordt gekweekt, en kan ernstige gastro-intestinale stoornissen veroorzaken.

 

Eet met mate

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je elke dag een ruime hoeveelheid aardbeien binnenkrijgt, maar overdrijf het tegelijkertijd niet. Eet ze niet alleen; meng ze met ander fruit als een heerlijke fruitsalade. Idealiter zou je elke dag minstens 2 tot 3 stuks fruit moeten eten en probeer er drie of vier aardbeien bij te doen. Onthoud dat alleen aardbeien je niet alle voedingsstoffen geven die je nodig hebt, dus je moet een uitgebalanceerd dieet volgen met allerlei soorten fruit, groenten, granen en veel water.

Het is het beste om tijdens die cruciale negen maanden volledig natuurlijk te eten, en hetzelfde geldt ook voor aardbeien. Koop fruit in plaats van bewerkte producten zoals jam, gelei en siropen. Realiseer je dat je aardbeien prima kan eten als je trek hebt in zoetigheid. Ze zijn een stuk gezonder dan alternatieven zoals snoep.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief