Kun je ongesteld worden als je zwanger bent?

Nadat een vrouw zwanger is, wordt ze niet meer ongesteld. Maar vrouwen die zwanger zijn, kunnen andere bloedingen krijgen die op ongesteldheid kunnen lijken. Er kan bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid bloedverlies optreden wanneer een bevruchte eicel in de baarmoeder implanteert. Artsen noemen dit implantatiebloeding. Het gebeurt meestal rond dezelfde tijd dat een vrouw normaal gesproken ongesteld zou worden.

Ongesteldheid tijdens de zwangerschap
 

Andere zaken die op ongesteldheid kunnen lijken

Andere dingen kunnen ook bloedingen veroorzaken, zoals een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap (wanneer de bevruchte eicel ergens anders dan in de baarmoeder implanteert). Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap is een medisch noodgeval.

 

Wat te doen bij bloedingen als je mogelijk zwanger bent

Als je denkt dat je zwanger bent en pijn heeft of bloedt, bel dan onmiddellijk de arts. Als je niet zeker weet of je zwanger bent, ga dan naar een arts of gebruik een zwangerschapstest thuis.

Als je een zwangerschapstest thuis gebruikt en de resultaten zijn negatief, maar de tekenen wijzen erop dat je zwanger bent (zoals een gemiste of late menstruatie, gevoelige borsten of misselijkheid of overgeven), ga dan naar een arts. Als een zwangerschapstest thuis positief is, ga dan zo snel mogelijk naar een zorgverlener om de test te bevestigen en de juiste zorg voor jou en je baby te krijgen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief