AA drink tijdens de zwangerschap

Het drinken van AA drink als je zwanger bent is geen probleem. Het wordt soms zelfs aangeraden wanneer je last hebt van zwangerschapsmisselijkheid. Verwar AA drink dan ook niet met energiedrankjes als Red Bull. AA drink valt in de categorie sportdrankjes, deze kan je wel gewoon drinken gedurende de zwangerschap. Dit in tegenstelling tot energiedrankjes.

zwangerschap aa drink
 

Er zijn verschillende soorten AA drink

Aangezien sportdrankjes zo ontzettend populair zijn geworden is ook het assortiment van AA drink aardig uitgebreid. Vroeger had je gewoon één versie van AA drink maar vandaag de dag zijn er verschillenden. Sommige zijn voor topsporters, andere voor recreatieve sporters. Laten we ze doorlopen want de samenstelling verschilt en dus ook het advies voor wanneer je zwanger bent.

 

AA Drink High energy

In AA Drink High energy vind je 14,5 gram suikers terug per 100 ml. Niet vreemd als je de ingrediëntenlijst bekijkt want deze bestaat uit veel verschillende soorten suikers, namelijk sacharose, dextrose (druivensuiker), fructose, maltose, hogere sachariden en maltodextrine. Daarnaast zit er beta-caroteen in als kleurstof. Met deze stof maakt je lichaam vitamine A aan. Dit gebeurt echter alleen als je het nodig hebt, het gebeurt dus niet als je het niet nodig hebt en zo krijg je nooit teveel vitamine A binnen.

 

AA Drink Sportwater lemon

Met AA Drink Sportwater lemon heb je een drankje dat elektrolyten bevat die ervoor zorgen dat vocht en mineralen snel worden opgenomen. Als je kijkt naar de voedingswaarden zie je dat er geen suiker in zit, eigenlijk helemaal niks. Alleen 0,03 gram zout per 100 ml. Klinkt dus goed, alleen zitten er wel andere zoetstoffen in zoals acesulfaam-k en sucralose. Gelukkig is sucralose veilig gedurende de zwangerschap. Voor acesulfaam-k is het advies om er niet teveel van binnen te krijgen. Kaliumfosfaat is het andere stofje waar ik wat moeite mee heb. Deze wordt afgeraden tijdens de zwangerschap volgens deze bijsluiter. Iets om rekening mee te houden dus.

 

AA Drink ISO lemon

In AA Drink ISO lemon tref je 7,9 gram suiker aan per 100 ml. Daarnaast tref je veel vitamines aan in het sportdrankje namelijk, vitamines B3, B5, B6, E en H. Het is een sportdrank met dezelfde osmostische druk als lichaamsvocht. Hierdoor vindt razendsnelle opname in het lichaam plaats. Het ziet er dus best goed uit, alleen weer die kaliumfosfaat helaas.

 

AA Drink Isotone

In AA Drink Isotone vind je 5,4 gram suiker per 100 ml en daarnaast is er acesulfaam-K toegevoegd. Waar ik dan van schrik is dat er E131, patentblauw V, is toegevoegd aan dit sportdrankje. E131 is verboden in Noorwegen, Australië en de Verenigde Staten vanwege mogelijke bijwerkingen. Dit varieert van misselijkheid, lage bloeddruk, netelroos, eczeem, allergische reacties tot astma en anafylactische shock. Best heftig dus. De reden is omdat E131 onder andere bestaat uit zware metalen zoals arseen, lood, koper en cadmium. Vreemd dan ook dat hier verder geen melding over wordt gemaakt, zware metalen mag je immers niet tijdens de zwangerschap.

 

Conclusie: Laat sommige AA drink staan als je zwanger bent

Hoewel het advies van het Voedingscentrum is dat je AA drink gewoon kan drinken tijdens de zwangerschap ben ik van mening dat je niet elke vorm kan drinken. AA Drink Isotone zou ik absoluut niet drinken tijdens de zwangerschap. Over AA Drink ISO lemon en AA Drink Sportwater lemon kan je twijfelen in verband met het kaliumfosfaat. AA Drink High energy, de bekende oranje drank, lijkt de veiligste keuze tijdens de zwangerschap ondanks het hoogste suikergehalte. Hoe dan ook, geniet van AA drink met mate om te voorkomen dat je teveel suikers binnenkrijgt.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief