Onhandigheid tijdens de zwangerschap

Oeps! Ben je onhandiger nu je zwanger bent dan normaal? Dat is heel begrijpelijk, het hoort erbij. Hoe om te gaan met jouw negen maanden durende geval van onhandigheid (en wat gebeurt er met jouw gewrichten tijdens de zwangerschap).

Onhandigheid gedurende zwangerschap
 
Net als de extra centimeters op je buik, maken de extra duimen op je handen deel uit van het zwangerschapspakket. Maar hoewel het symptoom willekeurig lijkt, schuilt er in feite biologie en fysica achter jouw nieuwe neiging om uit te glijden, struikelen, vallen en ploffen.

 

Wanneer begint onhandigheid over het algemeen tijdens de zwangerschap?

Veel vrouwen voelen zich onhandiger tijdens het tweede trimester van de zwangerschap, wanneer hun zwangerschapsbuik echt begint te groeien. Anderen merken echter dat hun coördinatie de weg kwijt is door een combinatie van hormonen en vermoeidheid.

Hoe dan ook, onhandigheid is een veel voorkomend symptoom dat op een bepaald moment door de meeste aanstaande moeders in verschillende mate wordt ervaren.

 

Wat veroorzaakt onhandigheid tijdens de zwangerschap?

Onhandigheid is een tijdelijke bijwerking van een zwangerschap die door verschillende factoren wordt veroorzaakt:

  • Je buik brengt je uit balans. Je ontluikende zwangerschapsbuik verschuift je zwaartepunt, waardoor je evenwicht in de war raakt. Dit ongemak in balans (of je nu bewust bent of niet) komt het duidelijkst naar voren als je een trap oploopt, op een gladde ondergrond loopt (iets wat je eigenlijk toch niet zou moeten doen) of iets zwaars bij je hebt. Als je niet langs jouw buik naar jouw voeten kunt kijken, kan dit ook leiden tot meer kans op struikelen en morsen.
  • Je hormonen spelen je parten. Hormonen die jouw gewrichten en bindweefsel losmaken en ervoor zorgen dat je extra vocht vasthoudt, veroorzaken carpaal tunnelsyndroom, waardoor jouw greep op voorwerpen minder stevig en zeker wordt.
  • Je bent uitgeput. Zwangerschapsmoeheid kan het gemakkelijker maken om te struikelen als je te moe bent om de doos op te merken die je partner midden op de vloer in de woonkamer heeft achtergelaten.
  • Je bent vergeetachtig. Zwangerschapsbrein kan het ook waarschijnlijk maken dat je niet alleen vergeet waar je de sleutels hebt achtergelaten, maar dat je ze ook blijft laten vallen als je ze daadwerkelijk vindt.

 

Wat kan ik doen aan onhandigheid als ik zwanger ben?

Hoewel onhandigheid eenvoudige dagelijkse taken moeilijker kan maken, is de meeste onhandigheid tijdens de zwangerschap niet meer dan een ergernis. Om voor de hand liggende redenen wil je echter proberen te voorkomen dat je tijdens de zwangerschap valt – daarom zou ‘voorzichtigheid’ tegenwoordig jouw tweede naam moeten zijn. Enkele tips:

  • Ga voorzichtig te werk. Doe rustig aan, vooral onder de douche of als het buiten ijskoud is. Draag geen gladde zolen of sokken zonder schoenen, zet vloerkleden vast met plakband, houd gangen en trappen vrij van voorwerpen die je kunnen laten struikelen en ga niet op stoelen staan.
  • Pak niet op wat je niet wilt laten vallen. Onhandigheid zal een tijdje bij je zijn, dus laat je favoriete servies voorlopig op de plank staan en laat iemand anders de vaatwasser in- en uitladen.
  • Probeer gevoel voor humor te hebben. Als er wat mis gaat dan kan je het je enorm aantrekken maar je kan er ook gewoon om lachen. Ja, het is vervelend dat er soms wat mis gaat maar als het geen levensbedreigende situaties oplevert dan valt het best wel mee. Probeer er dan ook gewoon om te lachen. Je bent gewoon wat onhandiger nu je zwanger bent.

 

Wanneer moet ik met mijn verloskundige praten over onhandigheid tijdens de zwangerschap?

Als je je super opgezwollen voelt en ook last heeft van wazig zien of plotselinge onverklaarbare gewichtstoename die geen verband houdt met jouw eetgewoonten, neem dan contact op met jouw verloskundige. In relatief zeldzame gevallen kan het een teken zijn van niet-gediagnosticeerde hoge bloeddruk of pre-eclampsie, wat kan leiden van matige tot ernstige zwelling van de handen (een van de meest voorkomende oorzaken van onhandigheid).

Meld je aan voor onze nieuwsbrief