Relatieproblemen en zwangerschap

Zwangerschap kan jouw relatie met jouw partner veranderen. Sommige mensen kunnen gemakkelijk met deze veranderingen omgaan, maar sommigen vinden het moeilijker. Weten waar je ondersteuning kunt vinden voor jouw relatieproblemen, kan helpen.

Relatieproblemen tijdens de zwangerschap
 

Waarom relaties belangrijk zijn tijdens de zwangerschap

Zwangerschapshormonen kunnen een mix van emotionele hoogte- en dieptepunten veroorzaken, waardoor veel vrouwen zich kwetsbaarder of angstiger kunnen voelen. Sommigen hebben misschien ook moeite met het omgaan met hun symptomen of krijgen zelfs complicaties tijdens hun zwangerschap, wat voor extra stress kan zorgen.

Een positieve relatie kan ervoor zorgen dat je je geliefd en gesteund voelt en beter in staat bent om met deze situaties om te gaan. Een slechte relatie kan ervoor zorgen dat je je slecht voelt over jezelf, of angst of depressie veroorzaken.

 

Van stel tot ouders

Het is heel normaal dat koppels ruzie maken, zelfs als je een gezonde relatie hebt. Soms heeft dit niets met de zwangerschap te maken. Maar er zijn enkele veelvoorkomende redenen waarom je ruzie kunt maken als je zwanger bent. Deze omvatten:

 • je voelt dat jouw partner minder geïnteresseerd is in de zwangerschap dan jij
 • je vindt dat jouw partner te beschermend is
 • jullie zijn allebei gestrest over geld
 • een van jullie wil seks hebben, maar de ander niet
 • je voelt je misselijk, moe en humeurig
 • jullie zijn allebei bang om ouders te zijn
 • je bent bang dat je partner je veranderende lichaam niet aantrekkelijk zal vinden

“Ik voelde me de hele dag ziek, elke dag tijdens mijn zwangerschap, dat pas echt beter werd toen de baby ongeveer zes maanden oud was. Ik voelde me fysiek niet goed en was ook erg van streek dat ik niet van mijn zwangerschap genoot. Dit maakte me erg gestrest en prikkelbaar, wat mijn relatie met mijn man een tijdje heeft beïnvloed. ”

Het is niet eenvoudig om van koppel naar ouders te veranderen. Je denkt waarschijnlijk na over hoe het je leven en je relatie met elkaar zal veranderen.

Het is een goed idee om met elkaar te praten over jullie gevoelens en eventuele zorgen over de toekomst, waaronder:

 • jouw wensen
 • jouw angsten
 • jouw verwachtingen over het leven met jullie baby
 • wat voor soort ouders wil je zijn
 • hoe je elkaar kunt steunen

Mogelijk vindt je het ook nuttig om:

 • praat open en eerlijk over hoe jullie je allebei voelen. Luister om de beurt naar elkaar
 • probeer niet te beschuldigen of te negatief te zijn, maar denk in plaats daarvan na over praktische dingen die je allebei zou kunnen doen om de zaken te verbeteren
 • probeer de dingen zowel vanuit het standpunt van jouw partner als vanuit jouw eigen standpunt te begrijpen
 • maak een welzijnsplan om elkaars gevoelens te begrijpen en elkaar te helpen door het met jouw partner te bespreken

Praten over hoe je je voelt, zal je niet altijd tegenhouden om ruzie te maken. Maar het kan ervoor zorgen dat je je beter voorbereid voelt op de komende veranderingen en je ervan verzekert dat je een sterke, gezonde en liefdevolle relatie hebt.

 

Relatieproblemen oplossen

Soms kunnen problemen in een relatie overweldigend worden. Sommige mensen hebben misschien het gevoel dat ze alles alleen afhandelen en voelen zich daarom geïsoleerd of wrok. Andere stellen proberen misschien hun problemen te bespreken, maar kunnen nog steeds geen manier vinden om de zaken op te lossen.

Als je je ongelukkig voelt, wil je misschien relatieadvies of counseling proberen. Dit geeft je de kans om samen met een getrainde counselor op een veilige en vertrouwelijke plek over je zorgen te praten. Je kunt ook zelf met een vertrouwenspersoon over jouw relatie praten als je dat wilt.

Als je uit elkaar gaat tijdens de zwangerschap

Helaas gaan sommige stellen uit elkaar als ze een baby verwachten. Dit kan voor jullie beiden een erg moeilijke tijd zijn, maar er is ondersteuning beschikbaar.

Er zijn instantie die alleenstaande moeders en vaders ondersteunen door informatie te verstrekken over zaken als:

 • financiële steun
 • huisvesting
 • geld beheren
 • het welzijn van jou en jouw kind

 

Huiselijk geweld tijdens de zwangerschap

Huiselijk geweld kan fysiek, seksueel, emotioneel, psychologisch of financieel zijn. Een op de vier vrouwen heeft ooit in hun leven te maken met huiselijk geweld.

Sommige vormen van misbruik beginnen wanneer vrouwen zwanger worden. Andere keren wordt het misbruik erger tijdens of na de zwangerschap.

Huiselijk geweld of misbruik kan emotionele en mentale gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder stress en angst. Het brengt ook jou en jouw ongeboren kind in gevaar.

Het kan heel moeilijk zijn om te herkennen of toe te geven wat er gebeurt. Onthoud dat huiselijk geweld of misbruik iedereen kan overkomen en dat je niet de enige bent.

Er zijn professionals waarmee je kunt praten als je overweegt een gezin te stichten maar wordt misbruikt. Niemand zal je beoordelen of je vertellen wat je moet doen, het is gewoon belangrijk dat je ondersteuning krijgt.

Onthoud dat alles wat je tegen jouw verloskundige of huisarts zegt, in vertrouwen is. Dat betekent dat ze het aan niemand anders kunnen vertellen zonder jouw toestemming.

Je kunt jouw verloskundige of huisarts vertellen als je last hebt van huiselijk geweld. Zij kunnen je wellicht helpen en zo niet, dan kunnen zij je adviseren waar je terecht kunt voor hulp.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief