Slaapprobleem: hongerig wakker worden

Zwanger zijn is geweldig maar kan ook dodelijk vermoeiend zijn. Je bent heel de dag al moe, omdat je lichaam zo hard moet werken voor de baby die in je lichaam groeit. En als je dan lekker naar bed gaat dan wordt je midden in de nacht wakker met maar één gevoel: honger. Herkenbaar?

Wakker worden met honger
 

Waarom je hongerig wakker wordt tijdens de zwangerschap?

Tegenwoordig kun je je, ongeacht hoeveel of hoe vaak je eet, dag en nacht nog steeds hongerig voelen. Dat is niet verwonderlijk. De kleine persoon die in je groeit, heeft immers zijn eigen caloriebehoeften.

Dat geeft je geen vrijbrief om van alles en nog wat te eten – je eet tenslotte voor jezelf en een kleine baby, niet voor een andere volwassene – maar het helpt wel verklaren waarom je midden in de nacht hongerig wakker wordt.

Verrassend genoeg heb je slechts 300 extra calorieën per dag nodig als je zwanger bent, en nog minder tijdens je eerste trimester. Toch kan jouw snelle metabolisme jouw maag doen knorren of misselijk maken.

 

Wat kan je doen om honger tijdens de nacht te voorkomen?

Ga nooit met honger naar bed. Als je honger hebt, heeft je baby dat ook. Houd jouw koelkast en kasten gevuld met snelle, gezonde snacks zoals huttenkäse, gekookte eieren, vers fruit en groenten.

Probeer dingen zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat te eten: kies volkorenbrood en zilvervliesrijst in plaats van bewerkt witbrood en witte rijst, en vers fruit in plaats van ingeblikt fruit op suikersiroop. Doe daarnaast rustig aan met het aantal vetten dat je binnenkrijgt en snoep.

Als je trek hebt in een tussendoortje om middernacht, kies dan iets dat zowel voedzaam is als je hongergevoel bevredigt: een kom ontbijtgranen met melk, toast met pindakaas of een paar crackers met kaas.

Vergeet niet om ook vloeistoffen, lees: water, te drinken om gehydrateerd te blijven. (Als u merkt dat u ’s nachts regelmatig naar de badkamer moet, wilt u misschien proberen om vroeg op de dag meer vloeistoffen te krijgen en minder vlak voor het slapengaan.) Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk water is tijdens de zwangerschap.

Pas tegelijkertijd op dat je niet te veel eet als je lijdt aan indigestie of brandend maagzuur, anders zul je wakker worden met een probleem dat moeilijker te verhelpen is.

Voor nu, eet smakelijk en slaap lekker.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief