Is veel zitten een gezondheidsrisico voor zwangere vrouwen?

Onderzoekers zeggen dat ze een verband hebben ontdekt tussen depressie tijdens de zwangerschap en langdurig zitten tijdens het tweede trimester.

Zithouding zwangerschap
 
De bevindingen laten ook een verhoogd risico zien op gewichtstoename en zwangerschapsdiabetes bij zwangere vrouwen die te veel zitten.

 

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes kan het risico op complicaties bij de geboorte voor moeder en baby verhogen en daarom is het belangrijk dat we dit risico minimaliseren door de tijd die zwangere vrouwen zittend doorbrengen te verminderen.

De studie omvatte 1.263 zwangere vrouwen die gevraagd werden om hun niveau van fysieke activiteit en emotioneel welzijn te rapporteren in het eerste trimester van de zwangerschap en vervolgens opnieuw in de late stadia van het tweede.

Het onderzoeksteam van de University of Warwick en George Eliot Hospital NHS Trust, Nuneaton, ontdekte dat vrouwen met zelfgerapporteerde depressiesymptomen over het algemeen meer geneigd waren om voor langere tijd te gaan zitten, ongeacht hun BMI, leeftijd en sociaaleconomische status.

 

Meer gewichtstoename

Zwangere vrouwen die in het tweede trimester meer tijd zaten, kregen ook minder lichaamsbeweging, en zittende vrouwen kwamen tussen het eerste en tweede trimester aanzienlijk aan in gewicht.

De onderzoekers ontdekten ook dat sedentaire zwangere vrouwen een hogere bloedglucosespiegel hadden rond 28 weken zwangerschap, waardoor ze een hoger risico liepen op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes.

 

Neem een pauze van het zitten

Vrouwen aanmoedigen om even een pauze te nemen van het zitten op kantoor bijvoorbeeld door een korte wandeling te doen, zou een gemakkelijker volksgezondheidsbeleid kunnen zijn dan hun fysieke activiteit tijdens de zwangerschap te verhogen.

De onderzoekers presenteerden de studie op de jaarlijkse conferentie van de Society for Endocrinology in Edinburgh.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief